Передплата 2024 ВЗ

«Хочеш сфотографуватися у рушнику? Прикинь, скільки чипсів зможеш купити на 250 гривень!»

Родина львівської лікарки звинувачує колишнього журналіста у розбещенні її 9-річної доньки. Чоловік усе заперечує

Львівська лікарка Валентина Молода та її чоловік Олег звинувачують керівника дитячої кіношколи, 37-річного колишнього журналіста Віталія Пересаду, у розбещуванні їхньої дев’ятирічної доньки Еллади.

Валентина Молода стверджує, що по­страждали від дій чоловіка більш ніж 16 дітей, решта — мовчать. Родина зверну­лася у соцмережах до усіх батьків потерпілих — із закликом підтримати їх і прийти на акцію протесту під дім, де живе Віталій Пересада. Адреса, фотографія і особисті дані були опри­люднені у соцмережах. У мережі з’явилося відео, де розлючена Валентина, нецензурно лаючись, жбурляє каміння у вікна будинку, в якому живе керівник кіношколи. Подружжя Молодих стверджувало, поліція не хоче за­йматися цією справою. Після акції протесту під вікнами будинку кількадесят протесту­вальників перекрили найближчу вулицю і якийсь час блокували проїзд машин.

21 серпня поліція зареєструвала кримі­нальне провадження. Як повідомили у На­цполіції Львівської області, чоловік (Олег Молодий.- Авт.) звернувся до Личаківсько­го відділу поліції і повідомив, що стосов­но його дитини було вчинено розпусні дії. За інформацією поліції, Віталій Пересада спростовує усі звинувачення Валентини Молодої. «Ситуація дуже непроста, — роз­повіла „ВЗ“ речниця Львівської обласної поліції Світлана Добровольська. — Тут слово проти слова».

Лікарка Валентина Молода має трьох доньок. Старшій, Мі­рабеллі, 21 рік, вона має хлопця, середній, Юлії, 18 років, і молод­ша — 9-річна Еллада. Пані Вален­тина розповіла «ВЗ», як у житті їхньої сім’ї з’явився Віталій Пе­ресада.

Віталій Пересада. Фото з відкритих джерел
Віталій Пересада. Фото з відкритих джерел

Уся сім’я Молодих має абоне­мент на заняття у «Спортлайфі», займаються там усі разом. У лю­тому цього року середня донь­ка Юлія, яка тоді мала 17 ро­ків, після заняття залишилася у «Спортлайфі», бо помила голо­ву і мусила висушити своє довге волосся. Сім’я поїхала додому, домовилися, що мама потім за­їде за Юлею. За цей час, що ді­вчина була сама, до неї підійшов хлопець, познайомився, сказав, що його звуть Віталій Небесний, має 27 років. Розповів, що має власну кіношколу, запрошував на заняття, обіцяв «просування у кінокар’єрі».

Коли Юля розповіла про зна­йомство мамі, та попереди­ла, що багато чоловіків запро­шують дівчат у такі «кіношколи», насправді це — «розвод». Тре­ба бути обережною, мовляв, ти ж розумієш, що приховується за такими пропозиціями… Дівчина продовжила спілкування з Віта­лієм, але, як сказала мамі, вони тільки переписувалися у «Вотса­пі».

Одного разу найменша донь­ка, Еллада, випадково подивила­ся телефон Юлії і побачила, яку картинку прислав їй Віталій. Це було фото БДСМ- сексу, у сти­лі «садо-мазо»… Мама Вален­тина була шокована. Заборони­ла доньці бачитися з Віталієм. Мама забрала у доньки телефон, витерла все з нього, поміняла сім-карту.

«Юля така дитина, що її в кафе не витягнеш, весь свій час відда­вала навчанню, — розповідає про середню доньку пані Валентина. — У неї була тільки одна подру­га. Юля мріяла навчатися у Вар­шавському університеті на біо­технолога. Вчила польську мову. Кишенькові гроші витрачала не на одяг, як інші дівчата, а купува­ла книжки, підручники. У серед­ній школі, де вчилася, була про­грама, за якою паралельно два роки вчилася у Політехніці на фі­нансах. А тут цей Віталік…».

Через деякий час (це був дру­гий день Пасхи) до помешкання Молодих прийшла літня жінка з букетом квітів. Це була мама Ві­талія, яка хотіла попросити про­бачення за свого сина. Мама Ві­талія показувала його паспорт із прізвищем Небесний і роком на­родження — 1993. Переконувала, що молоді люди люблять одне одного, що це «дєло молодоє»…

«Мені було дико, що за до­рослого хлопця прийшла про­сити його мама, — пригадує Ва­лентина. — Але вона просила, щоб їм дозволили хоча б спіл­куватися телефоном. Проси­ла хоча б поговорити з ним. Ви­являється, він весь час чекав на вулиці. Я дозволила, щоб зай­шов. Вона покликала Віталія. За­ходить якийсь пом’ятий, нестри­жений, шкарпетки у нього були з діркою! Я йому кажу: «Віталію, якщо ти Юлю хоч пальцем десь чіпав, то ти розумієш, що це кри­мінал? Вона неповнолітня». А він: «Ну так до повноліття місяць за­лишився. А потім вже має право сама вирішувати». Вони з мамою мене переконували, що молоді люди хочуть бути разом. Покли­кали Юлю, вона каже: «Цей чо­ловік мені подобається, я хочу з ним спілкуватися».

До повноліття Юлі вони спіл­кувалися телефоном. Причому Віталій змінив «Вотсап» на «Те­леграм» (це закритий канал). 18-річчя Юлі відзначали вдома у сімейному колі. Крім тата, мами і двох сестер був ще хлопець старшої сестри, а Юля запро­сила Віталія. «Цілий вечір Віта­лій поводився дивно, — пригадує пані Валентина. — Заходив у ту­алет і міг там сидіти 20 хвилин. Після того капав собі якісь ліки в очі. Приймав якісь піґулки. За столом не пригубив навіть шам­панського. Це, звичайно, добре, що він не п’є, але… Усе це вигля­дало дивно. Він то посміхався, а то його обличчя ставало якоюсь маскою. Я попросила Юлю непо­мітно сфоткати ті піґулки, які він приймав. Я лікар, хотіла поди­витися, що це за препарат. Але вона відмовилася».

Після того, як Юля стала офі­ційно повнолітньою, почала на­полягати, що хоче бачитися з Ві­талієм, хоче з ним разом жити. Мама переконувала: тобі треба вчитися, ти готувалася до всту­пу у Польщі, треба думати про своє майбутнє… Батьки пішли на компроміс: вирішили взяти Віта­лія з собою на сімейний відпочи­нок в Одесі, щоб Юля подивила­ся, який він у побуті.

«Поїхали ми з чоловіком і три наші доньки, — каже пані Вален­тина. — Зняли у будинку відпо­чинку трикімнатний номер. Там був великий хол з кухнею-студі­єю і великим диваном. Виріши­ли, що Віталік там буде жити з Юлею, ми з чоловіком в окремій кімнаті, старша донька з молод­шою в окремій. Віталік був обу­рений, що йому не дали окрему кімнату з Юлею. Я кажу: «Ти що, Віталік, зовсім оборзів, ти дума­єш, що ти сюди на медовий мі­сяць з моєю дитиною приїхав?». Був скандал. Ми ходили на пляж щодня, Віталій там був усього двічі. Цілими днями він ходив ко­лами по великому балкону в но­мері й кричав у телефон, вирішу­вав якісь бізнесові питання.

Коли сім’я відпочивала на пляжі, 9-річна донька Еллада по­гано почувалася, і мама їй ска­зала, щоб вона пішла в номер подивитися мультики. Та відмо­вилася, «бо там Віталік». Мама помітила, що дитина не хоче за­лишатися сам на сам із Віталі­ком, але не надала цьому зна­чення.

Інший привід для конфлікту виник, коли мама Валентина по­бачила, що Юлія на кухні готує Віталіку їсти, а він навіть паль­цем не поворухне, щоб допомог­ти. Навіть не помив свою чаш­ку. Коли мама обурилася, Віталій відповів: «Готувати їжу — прямі обов’язки жінки». «Ти хочеш, щоб дитина 18 років тебе обслугову­вала? Дай їй можливість вступи­ти у вуз і вчитися!» — обурилася Валентина.

У ході конфлікту з’ясувалося, що Віталій до того жив із двома дівчатами. «Сімейний бюджет» у них розподілявся 50 на 50: за квартиру платили наполови­ну, продукти кожен купував собі сам. Дівчина прибирала, готува­ла, прала, а він її «за це міг зво­дити на каву».

Скандали спалахували прак­тично чи не щодня. Урешті-решт старша донька не витримала та­кого «дурдому» і поїхала на три дні раніше закінчення відпочин­ку. Решта родини зібралася їхати до Львова за два дні до закінчен­ня терміну.

Повернення у Львів не при­несло полегшення у стосунках. Юля, очевидно, сильно закоха­на, заявила батькам, що хоче переїхати жити до Віталія. Бать­ки заборонили. Дійшло до того, що Юлю зачинили у кімнаті. Але одного дня, коли батьки повер­нулися з роботи, побачили, що Юлі немає. По відеокамерах вони з’ясували, що Юля зібрала свої речі, перелізла через вікно на першому поверсі, вийшла у двір. Там її зустріла мама Віта­ліка і забрала в машину. Най­страшніше Валентина почула від 9-річної Еллади. Дівчинка розповіла, чому не хотіла в Оде­сі залишатися наодинці з Віталі­єм у номері…

Коли вона вдень милася у душі, він раптом зайшов… Ска­зала, щоб вийшов. Той вийшов, але пропонував принести руш­ник. Іншим разом у дівчинки бо­ліла голова, і вона повернулася з пляжу у номер, лягла на ліжко. Ві­талій прийшов, почав запитувати різні непристойності на кшталт, чи у них в школі хлопчики і дівчата показують одне одному статеві органи? Потім почав показувати на телефоні японські мультики-аніме еротичного змісту. Гладив дівчинку по руці, по нозі. Запро­шував малечу у свою кіношко­лу, казав, що за одну фотогра­фію у рушнику зможе отримати 250 гривень. «Прикинь, скіль­ки чипсів ти зможеш купити за ці гроші», — переконував.

Після такої розповіді дитини і першого шоку родина зверну­лася до поліції. «Поліція відмов­ляла нам у відкритті криміналь­ного провадження, — розповідає Валентина. — Футболили від од­ного райвідділу до іншого. Я на­полягала, щоб з дівчинкою по­говорив психолог. Та прийшла. Задавала питання, зокрема, чи бачила його дівчинка голим? Піс­ля цього запитання Еллада поча­ла сильно плакати. Психологиня попросила нас з чоловіком і слід­чого вийти з кімнати і ще 20 хви­лин розмовляла з дочкою. Після цього вийшла в коридор і ска­зала: все, що сказала дитина, — це лише верхівка айсберга. Най­страшніше, що побачила дитина, її мозок блокує. Тому зараз не треба водити її по лікарях, а дати заспокоїтися. Дівчинка раніше була весела, а після відпочинку в Одесі стала замкнута».

Ще один шок чекав на пані Валентину, коли довідалася, що Віталік — зовсім не Небесний, а Пересада, і йому не 27, а… 37 років. «Я виставила у соцмере­жах його фото і запитала лю­дей, чи не знають, хто він такий, — розповіла жінка. — І мені поча­ли писати дівчата, які вчилися з ним на факультеті журналісти­ки ЛНУ ім. Франка. В Інтерне­ті я знайшла його особисті дані, адресу. Почали писати мами ін­ших дітей, які постраждали… Усі вони водили дітей у його так звану кіношколу. Але ця кіно­школа існує тільки в соцмере­жах. Насправді дітей приводи­ли до нього додому! Зокрема, мама одного 11-річного хлоп­чика написала деякі жахливі по­дробиці… Того хлопчика пере­вели з загальноосвітньої школи у психоневрологічний заклад. Поліція так розслідує справу, як мокре горить! Моїм криком душі було просто піти і бити ві­кна цьому нелюду! Ми разом із небайдужими і постраждалими мамами влаштували акцію про­тесту під його вікнами. Живе там зі своєю мамою».

Журналіст «ВЗ» зустрілася з мамою Віталія Пересади, пані Тетяною. За її словами, Віталія зараз немає, він переховується, бо подружжя Молодих погрожує йому фізичною розправою. Мати не знає, чи він у Львові, чи в іншо­му місті. Приходили слідчі вручи­ти йому повістку на допит, але його не було. На подвір’ї будинку пані Тетяна показує побиті вікна їхньої квартири. Це, каже, жбур­ляла каміння Валентина Молода, коли влаштувала під вікнами де­бош із нецензурною лайкою.

Заходимо у помешкання, пані Тетяна знайомить зі своєю 84-річною мамою, пані Анаста­сією. Літня жінка розповідає, що була сама, коли Валентина Мо­лода прийшла бити вікна, і дуже перелякалася. У літньої жінки тиск підскочив до 200, почався гіпертонічний криз. Викликала поліцію. Пані Тетяна розповідає, що не могла зайти додому, бо Валентина кидалася на неї. Про­йти до свого помешкання їй до­помогла поліція.

«Неадекватні дії Молодих ґрунтуються на особистій непри­язні Молодої Валентини і її чоло­віка Олега до мого сина, — ствер­джує пані Тетяна. — Саме зараз Юля мала вступати у Польщі в університет. Але через каран­тин виш змінив правила навчан­ня. Юля вирішила не вступати. Коли озвучила це батькам, виник скандал. Батьки звинуватили Ві­талія, що він погано впливає на Юлію. Він їм і раніше не подобав­ся, але тепер виник страшний конфлікт з погрозами і хуліган­ськими діями. Юля відчула пре­синг і втекла з дому, поїхала до бабці в інше місто. Після чого Ва­лентина стала погрожувати і баб­ці, тобто своїй матері. Дзвонила і погрожувала, що вони приїдуть і бульдозером закатають її хату в асфальт. Мені особисто вони по­грожують нецензурною лекси­кою у повідомленнях у приват. 22 серпня Валентина з чоловіком і старшою донькою влаштувала побиття вікон. Викликали полі­цію, але вони погрожували всій моїй сім’ї при поліції. Це все є на відео. 23 серпня вона зно­ву влаштувала несанкціоновану акцію під нашими вікнами. При­йшли учні кіношколи і їхні батьки, щоб сказати, що ці всі звинува­чення — неправда. Валентина, за присутності сімох поліцейських і двох телеканалів, вдарила одно­го з хлопчиків, Андрія Лозанчи­на, по обличчю. Вона займається боксом, і удар був дуже сильний. Його завезли в лікарню з підо­зрою на струс мозку. Порушено кримінальну справу щодо побит­тя дитини.

На чесне ім’я мого сина ли­ють бруд, оприлюднюють його персональні дані. Усе це — на­клеп, брехня. Звинувачення в розбещенні 9-річної дівчинки — абсолютно не реальна брех­ня. Валентина мені пообіцяла, що зробить все, щоб нас знищи­ти, ні перед чим не зупиниться. І заради того, щоб знищити іншу людину, згідна навіть пожертву­вати здоров’ям своєї доньки. У Валентини немає меж. Вона зро­била наклеп, що у Віталія був об­шук, що знайшли наркотичні ре­човини.

Віталій і Юлія хочуть бути ра­зом. Твердження Валентини, що Віталій має інший паспорт, де вказано, що йому 27 років — теж брехня. Віталію 36 років. Юлія сказала: «Єдина людина, в якої можуть бути претензії щодо ві­кової різниці між нами — це я. У мене претензій немає». Юля — хороша дівчинка. Зовсім інша, ніж її батьки. Спокійна, врівно­важена. Це все тому, що до шес­ти років її виховувала бабця. Ві­талій сказав мені, що Юля — це кохання його життя. Хоча він до того зустрічався з дівчатами. Але Юля — його людина".

Пані Тетяна переконує, що на сто відсотків впевнена у чесності й порядності Віталія. «Він ніколи не криється, завжди спілкуєть­ся, комунікує з людьми, — каже вона. — Він правдолюб, говорить те, що думає. Але з сім’єю Мо­лодих неможливо спілкуватися, вони не чують іншу сторону, а по­дають лише свою інформацію. Страждає не тільки мій син, я бо­юся за себе і свою маму. Будемо подавати в суд, звичайно, але ми — зовсім беззахисні…»

А тим часом…

Юлія Молода і Віталій Пере­сада 26 серпня оприлюднили в соцмережах кожен окремо свої звернення, де наголошують, що Юлині батьки пересліду­ють і погрожують Віталію. Юля говорить: «Усе почалося піс­ля того, як я відмовилася цьо­го року вступати в університет у Польщі. Після цього батьки були дуже обурені, і я просто пішла з дому. А вони вирішили помсти­тися моєму хлопцю».

«Я став жертвою жахливого за своїм масштабом і змістом наступу, — говорить Віталій. — Брехня лунає з вуст батьків моєї дівчини, Молодої Юлії Олегівни, яку я дуже люблю і з якою зустрі­чаюся вже сім місяців. Батьки моєї дівчини Юлі безпідставно звинувачують мене у страшному злочині — педофілії. Після цьо­го наклепу вони неодноразо­во погрожували мені фізичною розправою, а також знищенням справи всього мого життя — кі­ношколи для дітей та підлітків. Батьки Юлі пообіцяли влаштува­ти мені пекло на землі. Зокрема, Молода Валентина Володими­рівна сказала дослівно, що зітре на порох мене і мою кіношколу».

Схожі новини