Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Куди «гострити лижі» на море – за кордон чи на курорти України?

«Єдина країна, яка на нас реально чекає, – Туреччина», – кажуть туроператори

Про відкриття кордонів для українських туристів з 1 липня повідомляли Туреччина, Єгипет, Хорватія, Чорногорія, Албанія, Греція, Кіпр… Але точний перелік країн та умови в’їзду постійно змінюються.

Чи готові готелі за кор­доном приймати наших туристів? Чи не змінили­ся ціни і де краще відпочивати у період пандемії — на укра­їнських узбережжях чи все ж таки за кордоном? І чи не по­трібно буде потім засмаглими перебувати вдома в ізоляції?

Омріяний відпочинок може бути зіпсований вмить. Так, як це трапилося з ка­захстанськими відпочиваль­никами, які кілька днів тому чартерним рейсом вилетіли з Алмати до Антальї. Готель, який замовили, був не гото­вим до прийому туристів. А на четвертий день відпочинку їх зобов’язали здати ПЛР- тести, бо в одного із паса­жирів, який летів з ними, ви­явили коронавірус. І на кілька днів їх помістили в ізоляцію!

— Щодня інформація зміню­ється. Не бронюю і не рекомен­дую своїм туристам ненадійних операторів, — розповіла журна­лістці «ВЗ» директорка «Тез-тур Турагенції» Уляна Кур­піль. — Надійні фірми, які себе поважають, не рекомендують бронювати відпочинок у певних операторів. Знаю, що є вильоти у найближчі дні з Києва на Анта­лью, а також зі Львова. 1 липня зі Львова у Стамбул полетів лі­так турецьких авіаліній.

— Чи рекомендуєте зараз відпочинок за кордоном сво­їм клієнтам?

— Не бажано зараз відпочива­ти у Єгипті, бо після повернен­ня буде потрібна ізоляція 14 днів, або треба буде здати ПЛР-тест. Можна полетіти до Чорногорії. Але для відпочинку у цій країні треба мати ПЛР-тест, зроблений не пізніше, як за 72 години до ви­льоту. Для відпочинку на Кіпрі та­кож потрібен тест. Єдиною краї­ною, яка на нас реально чекає, є Туреччина. Це найбезпечніший варіант з усіх. Два дні тому був ви­літ з Києва до Албанії — нікому не міряли температуру, усіх відпочи­вальників стандартно розвезли по готелях… Турки ж серйозно го­туються до прийому гостей, окрім того, у них лікарні дуже високо­го рівня. Якщо вже захворіти, то краще, мабуть, там, ніж тут (смі­ється. — Г. Я.). Один мій колега, який багато років у туризмі, напи­сав, що він у Туреччині вже тиж­день. За його словами, темпе­ратуру в літаку міряли вибірково, скеровували на тест лише тих, у кого температура була вищою за 38 градусів. Якщо тест позитив­ний, відправляють до лікарні або поселяють на самоізоляцію. Для цього готелі відвели окремі кор­пуси або вілли. Інформацію маю лише від людей, однак офіційних документів немає.

— То, може, краще відмо­вити клієнтів від відпочинку за кордоном і запропонувати їм українські курорти?

— Не пропоную українських курортів. На мою думку, в Одесі чи в Затоці можна швидше під­хопити інфекцію, ніж у Туреччи­ні. Готельєри з Туреччини нам скидають відеоролики, як про­водиться дезінфекція номерів, лежаків… Не розумію, як плати­ти великі гроші за не дуже якіс­ний відпочинок, скажімо, у тій самій Одеській області. Якщо людина має бажання відпочи­ти, я від Туреччини не відмов­ляю. А тих, хто хоче зараз летіти до Греції, стримую. Інформація щодня змінюється, і днями ста­ло відомо, що ЄС нам не відкри­ває кордонів. Можливо, через два тижні щось зміниться.

— Ціни на відпочинок у Ту­реччині зросли суттєво?

— Попри те, що повне заван­таження готелю начебто забо­ронено, ціни не збільшилися. Працюють басейни і тренаже­ри, але за попереднім записом, щоб уникнути скупчення людей.

Іншу думку щодо літнього відпочинку має директор ту­ристичної фірми «Карпатія-Галич-Тур» Теодозія Микитка.

— Ми нікого ще не відпра­вили на відпочинок за кордон, — каже пані Теодозія. — Усім своїм клієнтам пропоную за­чекати. Україна настільки кра­сива, тут стільки безмежно красивих місць, де можна від­почити.

— Наприклад?

— Не пропоную Одесу, хоча двокімнатна квартира в Оде­сі на чотири особи коштує 1600 гривень на добу. Натомість ма­ємо красиву Арабатську стріл­ку, що у Херсонській області, ще Залізний Порт на Херсонщи­ні. Для прикладу, ціна у тій міс­цевості на 9 ночей з триразо­вим харчуванням плюс доїзд на одну особу — 6800 гривень. Ще може бути пансіонат «Мирний», що під Одесою, — 9 ночей за 8 тисяч гривень. Це також з хар­чуванням. Хоча не раджу людям брати харчування, бо завжди встигнуть доплатити на місці. Зокрема тим, хто відпочиває на Арабатській стрілці, де за 2100 гривень на добу можна оренду­вати шикарний апартамент на чотирьох, не потрібно плати­ти за харчування, бо відпочинок там дає можливість поїхати на день в Асканію Нову або на екс­курсію у винні підвали «Поручик Голіцин». І тоді гроші за харчу­вання за день пропадуть. Про­понуємо також економваріант, де на поверсі душ і туалет, за 200 гривень проживання з осо­би. Якщо відпочивальник хоче з харчуванням, то за п’ятиразове харчування з особи треба до­платити також 200 гривень. Люди самі вибирають те, що їм дозволяє їхній гаманець.

— То за кордон не будете цього літа нікого відправля­ти?

— Без ПЛР-тестів нас при­ймає Хорватія. Ціни там зрос­ли на 10−15 відсотків. Людям, які планують відпочинок у Хор­ватії і самі собі бронюють його, треба оформити дозвіл на пере­їзд транзитом через Угорщину, в угорській поліції. Якщо навіть у них є минулорічна проплата, те­пер повинні мати ваучер хорват­ської сторони. А приватники не дають цього ваучера, і почина­ються проблеми…

Схожі новини