Аромат полуниць поліпшить настрій. Рецепти від «Високого Замку»
Чашка ягід щодня – для краси та стрункості
Трішки сонечка, і найулюбленіші ласощі літа можна буде збирати на присадибних ділянках. Бо затяжні дощі не дають сповна розпочати полуничний сезон — ягоди втричі дорожчі, ніж минулоріч. Та й на ринку у продавчинь, які через карантин торгують із специфічних цератових шаф, немає змоги перевірити, чи ароматні ягоди розфасовано у лоточки. Бо саме аромат полуниць свідчить, що вони достигли — солодкі і смачні.
Американський Journal of Agricultural and Food Chemistry (журнал сільськогосподарської та харчової хімії) опублікував дослідження, яке стверджує, що полуниця значно знижує ризик розвитку раку грудей, стравоходу, кишківника і шийки матки. Все завдяки елагітаніну — дубильній речовині, яка має ранозагоювальні й антиканцерогенні властивості. У поєднанні з рутином вона також зміцнює стінки судин і покращує кровотворення, захищаючи від хвороб серця. Для профілактики слід з’їдати щодня 150 грамів ягід. Елагова кислота запобігає також руйнуванню колагену і перетворює полуниці у надійний засіб для розгладжування зморщок, вона здатна зробити шкіру пружною і навіть повернути молодість.
Сто грамів полуниць містять лише 30−36 калорій, а цукру в них менше, ніж у лимоні. Встановлено, що чашка ягід на день не дає розвинутися інсулінорезистентності і захищає від ожиріння й діабету. Тож якщо хочете схуднути — їжте полуниці!
Вітаміну С у полуницях більше, ніж у будь-якому цитрусовому. У чашці полуниць є 30 відсотків денної норми магнію. Він розслабляє гладку мускулатуру і допомагає жінкам пережити передменструальний синдром.
Фітезін — пігмент, який вчені досліджують як основу для ліків від хвороби Альцгеймера, він покращує пам’ять і активізує здатність до навчання. Найбільше цієї цінної речовини саме у полуницях.
Аромат полуниці містить більш ніж п’ятдесят ароматичних речовин, які сприяють гарному настрою. Достатньо з’їсти кілька ягід, щоб зняти стрес і нейтралізувати негативні емоції.
Імунологи стверджують, що ягід у сезон треба наїстися досхочу. Тоді організм отримає максимальну користь і запасеться вітамінами на весь рік.
Ловіть момент, готуйте солодкі і несолодкі супи, салати, гарячі страви, напої, десерти — і приємних спогадів вистачить до наступного літа.
Полуничний торт
Для ванільного бісквіту: 140 г борошна, 15 г кукурудзяного крохмалю, 3 великі яйця, 120 г цукру, 20 г вершкового масла, 10 г розпушувача, ваніль. Для полуничної маси: 3 яйця, 2 ст. ложки кукурудзяного крохмалю, 450 мл молока, 150 г цукру, 100 г білого шоколаду, 100 г вершкового масла, ваніль, 1 ст. ложка желатину + 6 ст. ложок холодної води, 800 г полуниць.
Бісквіт. Всі інґредієнти мають бути кімнатної температури. Сухі просіяти разом кілька разів. Яйця розділити на білки і жовтки. Збити білки з половиною цукру на м’яку піну, а жовтки з рештою до побіління. Збиті білки розділити на 3 частини. Першу частину вимішати лопаткою з жовтками, всипати половину сухих інґредієнтів. Додати другу частину білків. Розтоплене в окремій мисочці масло ретельно перемішати з кількома ложками тіста. Перелити в тісто, перемішати і додати третю частину білків. Вилити тісто у форму діам. 16−20 см і випікати при 180 °C 25−35 хв.
Полунична маса. Зварити заварний крем: у кухлику ретельно змішати вінчиком яйця, крохмаль, ваніль, цукор, влити молоко і варити на малому вогні. Коли суміш стане гарячою, додати посічений шоколад. З першими бульбашками зняти з вогню і додати нарізане на кубики м’яке масло. Желатин замочити у воді до набрякання, розчинити на вогні, не доводячи до кипіння, додати в охололий крем, перемішати і всипати цілі або розрізані навпіл ягоди. Залишити частину ягід для прикрашання. Бісквіт розрізати на 2 або 3 коржі, можна просочити полуничним або молочним сиропом. Збирати торт у кільці, обгорнутому харчовою плівкою: бісквіт — полунична маса — бісквіт — тонкий шар полуничної маси. Прикрасити полуницями і залишити в холодильнику на на ніч.
Полуниці по-італійськи
500 г полуниць, цукор — до смаку, сік половини лимона.
Полуниці вимити, нарізати, змішати з лимонним соком і цукром. Залишити на 2−3 год у холодильнику, час від часу перемішуючи. За цей час з’явиться полуничний сік. Можна також залишити десерт у холодильнику на ніч, тоді соку виділиться ще більше. Таку полуницю смачно їсти як самостійну страву, також у поєднанні з морозивом, шоколадним кексом, збитими вершками.