Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Великодній сніданок

Господар дому може освятити наїдки

Цьогоріч ми не збиратимемо Великоднього кошика, щоб освятити традиційні наїдки у церкві, через надзвичайну си­туацію в країні, яка триватиме принаймні до кінця квітня. Але Великодній сніданок не відміняється! Скропити страви може господар чи господиня — освяченою водою, яка є у кожній домівці. Тож після Служби Божої, яку транслюватимуть на ба­гатьох телевізійних каналах і з церков різних конфесій, можна освятити вже накритий до Великоднього сніданку стіл. Ні літні люди, ні середнього віку не пам’ятають таких обставин, але з Божою ласкою переживемо ці тяжкі дні ізоляції і потрохи по­вернемося до звичного життя.

А готуватися до Велико­дня треба як зазвичай: спекти паску, помалюва­ти крашанки, запекти м"ясо і приготувати приправу до ньо­го — хрін або бурячки. Велико­дній сніданок слід розпочати з молитви та благословення одне одного, а першим спожити свя­чене яйце. Одним яйцем мають поділитися усі, хто за столом. Також традиційно на великодній стіл ставлять кагор або будь-яке червоне вино. У кожному регіо­ні України існують свої традицій­ні великодні страви, які кожна сім’я готує з року в рік. Незмін­ним атрибутом свята залиша­ються паски та фарбовані яйця.

На Поліссі досі побутує зви­чай із діжею, яку готують до за­мішування тіста на паски. Її вимивають, накривають руш­ником, підв’язують червоною крайкою, зверху на неї кладуть гроші і ставлять на стовпчики воріт, аби підняти вище до неба. Люди вірять: коли зійде сонце, то своїм промінням благосло­вить бочку. Відтак господині цієї місцевості, а також Поділля, Га­личини та Покуття беруться за не менш сакральний ритуал ви­пікання святого хліба. Цей об­ряд господиня має здійснювати наодинці, без чужих очей. Тра­диція випікати сирні паски збе­реглася у Центральній та Східній Україні.

У народі куштування освяче­них наїдків називають розговін­ням або розговинами. На сам Великдень, а також у понеділок і вівторок, глава роду ділить пас­ку і яйце на стільки частин, скіль­ки у сім’ї є людей. На Поділлі, Волині та Західній Галичині піс­ля такого обряду господар три рази обходить стіл із мискою, повною їжі, щоби були багати­ми. Жодної крихти зі свяченого старалися не впустити мешкан­ці Східної та Центральної Украї­ни, мовляв, аби скоромні шма­точки не дісталися мишам, які нібито можуть перетворитися на кажанів, скуштувавши наїдків.

У такий величний день за святковим столом не варто за­бувати про померлих родичів. Наприклад, на Херсонщині ра­зом із великодніми стравами на стіл ставлять «могилку» — та­рілку, наповнену землею, в якій вже встигли прорости стебель­ця вівса. Поміж зелених пагонів вмощують крашанки: їх кладуть стільки ж, скільки у сім’ї покій­ників.

Нині ж традицій дотримують­ся не усі. Полегшуючи собі жит­тя, купивши готову паску, не розмалювавши крашанок і не написавши писанок, можна роз­губити те найцінніше, що пере­давалося тисячоліттями з роду в рід і з року в рік, — єднання ро­дини через спільну молитву, традицію, працю, передавання знань своїм дітям. Нехай кож­на дитина із завмиранням сер­ця чекає на випечену пасочку, виймає з цибулинного лушпин­ня варене яйце, смакує шинкою і ковбасою, закопченою дідусем у селі… Не позбавляйте їх і себе такого щастя.

Легка паска

Тісто: 250 мл теплого молока (або вершків 33%), 14 г сухих дріжджів, 8 ст. ложок цукру, 300 г розтопленого вершко­вого масла, 4 яйця, дрібка солі, цедра 2 апельсинів, 2 пачки ванільного цукру, 600 г борошна, 2 жмені родзинок. Помадка: 1 білок, 200−300 г цукрової пудри, 1 ст. ложка лимoнного соку.

У глибокій мисці змішати те­пле молоко з дріжджами і цу­кром. Додати всі інґредієнти, крім борошна, і добре переміша­ти вінчиком. У кінці всипати про­сіяне борошно і замісити тісто, воно має бути як густа сметана. Миску з тістом накрити харчовою плівкою і поставити в холодиль­ник на добу. Вийняти тісто з холо­дильника і залишити при кімнат­ній температурі. Потім обім"яти і розкласти в підготовлені форми до середини. Поставити форми з тістом у тепле місце, щоб паски підійшли на ¾ висоти. Розігріти духовку до 180 °C і випікати пас­ки 40−55 хв, час випічки залежить від духовки і розміру форм. Гото­ві гарячі паски вийняти з форми і покласти боком на застелений рушником стіл. Час від часу пас­ки потрібно перевертати на інший бік. Охололі паски прикрасити цу­кровою помадкою, кольоровими пoсипками, цукатами, натертим шоколадом… Помадка. Збити бі­лок з цукровою пудрою і лимон­ним соком. Щоб на пасці були па­тьоки, готувати з 200 г цукрової пудри, а щоб помадка була гус­тішою, її потрібно додати більше.

Соковите м’ясо

700 г (500 г — 1 кг) м’яса (сви­нини, яловичини, телятини), 5 ст. ложок олії, 2 ст. ложки гра­натового соку (або томатного, або яблучного оцту), 5 ст. ложок соусу-маринаду (те­риякі або соєвого), 5 зубчиків часнику, гілочка розмарину.

Сік змішати з олією і соусом, додати розмарин. Потім розча­вити зубчики часнику і додати в маринад. Залишити його насто­ятися. М’ясо не солити і не пер­чити, просто обсмажити на па­тельні з олією (2−3 ст. ложки). М’ясо потрібно обсмажити з усіх боків, щоб під час запікання не витікав сік. Потім відразу поклас­ти в розігріту до 180ºС духовку на 40−50 хв. Готовність перевірити ножем: якщо при проколюванні сік витікає прозорий, без крові, значить, м’ясо готове. Гарячим покласти в маринад. Залишити на ніч, а вранці можна подава­ти. Можна залишити і на довше. 3−4 рази перевернути, щоб рів­номірно увібрався маринад. По­давати холодним, дуже смачно з маринадом, в якому маринува­лося м’ясо. Виходить ніжне, со­ковите, м’яке.

Хрін домашній

1 кг хрону, 4−6 ч. ложок цукру, сік 1 лимона або яблучний винний оцет, близько 250 мл гарячої води.

Хрін ретельно вимити і очис­тити від шкірки. Кожен очище­ний корінець покласти у миску з холодною водою, щоб він не потемнів. Хрін натерти на дріб­ній тертці (можна на м"ясорубці з насадкою для дерунів, наді­вши на миску пакет). Натирати найкраще при відчиненому вікні або на балконі. Приправити хрін соком лимона і цукром. Налити гарячу воду. Ще раз переміша­ти. Хрін має бути помітно воло­гим. Розкласти у банки, поста­вити у холодильник на 2 дні. За бажання приправити оцтом, до­датковою порцією лимонного соку і цукром — до смаку. Збері­гати хрін у холодильнику не мен­ше 1 місяця. Можна приготувати варені буряки з хроном — цвіклі, змішати з майонезом чи смета­ною і подати до м’яса.

Схожі новини