Передплата 2024 ВЗ

Поверхня кратера – 150 на 50 метрів, глибина – 100 метрів…

Біля Трускавця – нове карстове провалля. Набагато більше, ніж три роки тому

Кажуть, історія повторюється двічі: один раз як трагедія, другий — як фарс. У випадку із сумнозвісним проваллям біля Трускавця це «золоте правило» не діє. По-перше, біля цієї курортної місцини обвалюється порода вже не перший і не другий раз. А по-друге, тепер ситуація загрожує перерости у справжню трагедію. А все через те, що від вересня 2017 року, коли востаннє утворилося величезне карстове провалля між Дрогобичем і Трускавцем, ні обласна влада, ні центральна нічого не зробили, аби виправити ситуацію.

Нове карстове провалля утворилося 15 берез­ня, близько 11-ї години, поблизу Стебника, що у Дрого­бицькому районі, на шахтному полі ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімі­нерал». Це перед самим в’їздом до Трускавця. Розміри кратера вражають: глибина — приблизно 100 метрів, поверхня кратера — 150 метрів на 50 метрів, краї не стабілізовані, провалля має тенденцію до розширення. По­страждалих, дякувати Богу, не­має.

Місцевість між сусідніми Дрогобичем і Трускавцем — не­безпечна, там є значні підземні порожнини, бо там у 1970−80-х роках активно видобували ка­лійні солі. Науковці і сейсмоло­ги уже багато років попереджа­ють про небезпеку обвалів цих порожнин, адже вони можуть спровокувати локальні земле­труси. Але рекультивувати не­безпечні землі у влади немає ні коштів, ні політичної волі.

Найбільше природний ката­клізм загрожує дорозі Дрогобич — Трускавець, яка, як поперед­жають науковці, може піти під землю. І у 2017-му, і зараз про небезпеку попереджав член-кореспондент Академії гірни­чих наук України, кандидат тех­нічних наук Зеновій Варивода, який живе у Стебнику. Дорога, на думку науковця, давно мала бути закрита для автомобілів з міркувань безпеки. Але до бу­дівництва обіцяного урядом об’їзду справа не дійшла. Моні­торинг за ситуацією, який після 2017 року буцімто здійснюєть­ся за участі науковців Львівської політехніки — слабка втіха. Адже тепер попереджень про можли­вий новий обвал спостерігачі не надали.

На місці нового провалу про­вели позачергове засідання обласної комісії ТЕБ та НС під головуванням очільника Львів­ської ОДА Максима Козицько­го. Відтак наразі обмежили рух великовантажного транспор­ту на ділянці дороги Дрогобич-Трускавець. Об’їзд — через міс­та Стебник та Борислав. Для легкових авто комісія вирішила дорогу не перекривати. Також обмежать курсування рейсових автобусів. Людей просять мак­симально дотримуватися техні­ки безпеки і не їхати дивитися на провалля. Для цього на ді­лянці обвалу посилили поліцей­ське патрулювання, долучили Нацгвардію України.

І, як годиться, наказали під­приємству «Полімінерал» доза­повнити пустоти рудника № 2 розсолами із хвостосховища (спеціальної гідротехнічної спо­руди, де накопичуються відходи від збагачення сірки), у визна­чені місця, відповідно до нау­ково обґрунтованих висновків. Подібну вказівку давали цьому підприємству і минулого разу…

Також департамент еколо­гії та природних ресурсів ЛОДА спільно з Державною екологіч­ною інспекцією Львівщини звер­нуться до Кабміну — аби Фонд держмайна негайно провів по­вний аудит зобов’язань згід­но з договором купівлі-продажу частини акцій ДГХП «Стебниць­кий «Полімінерал». А Львівська ОДА, представники управління ДСНС, Г У Нацполіції здійснюва­тимуть цілодобовий моніторинг ситуації в районі новоутворено­го провалля.

Як повідомив «ВЗ» голова Дрогобицької РДА Омелян Стасула, 17 березня було про­ведено повторний огляд місця провалля, а після цього — робо­чу нараду за участі представ­ників поліції та ПАТ «Поліміне­рал». Обговорили комплекс заходів щодо обгородження території довкола провалля, встановлення попереджуваль­них знаків, чергування поліції та залучення сил «Полімінера­лу» для безпеки громадян та недопущення до провалля сто­ронніх осіб.

Володимир Гармаш, Олексій Дорофтей

Схожі новини

Читайте також

26.01.2024

Ніхто в Бориславі такого укриття не має

Історія ця почалась ще торік. Ставши переможцем оголошеного Благодійним фондом «Посмішка ЮА» конкурсу за правилами проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення основних потреб та потреб захисту постраждалих від конфлікту та переміщених дітей і їхніх сімей в Україні» Бориславський ЗЗСО № 3 єдиний на Дрогобиччині отримав фінансування на проведення комплексного ремонту свого укриття. Орієнтовна вартість проєкту — 1 млн 800 тис. грн