Передплата 2024 «Добра кухня»

Найсмачніша кутя — у Сенічкіна, Сумська вразила колоритними дизайнерськими вишиванками

У Яремчі помпезно відгримів  Winter Romantik Fest

Уже сьомий рік поспіль у курортному містечку Яремчі Івано-Франківської області збирається зірковий бомонд зі столиці, щоб разом з українцями з усіх куточків України весело відсвяткувати Winter Romantik Fest. Цьогоріч у Romantik Spa Hotel (організатор фестивалю) зібралися співаки — Ольга Сумська, Віталій Борисюк, Ауріка Ротару, Наталія Бучинська, Арсен Мірзоян, а також зіркові ведучі — Тимур Мірошниченко, Людмила Барбір та Руслан Сенічкін. Традиційно на Winter Romantik Fest була тепла родинна атмосфера, колядки і віншування, запальні танці… А ще сюрпризи, конкурси та незабутні враження. Зірки з гостями презентували культурне багатство і туристичний колорит Карпат. Winter Romantik Fest відвідала журналіст «ВЗ», яка уже чимало років є серед гостей свята.

«Карпати стають популярнішими з кожним роком, — розповів для „ВЗ“ засновник фестивалю Winter Romantik Fest та власник Romantik Spa Hotel Іван Гаврон. — Відпочинок у Яремче на Новий рік та Різдво обирають все більше українців. Фестиваль, який ми проводимо вже в сьомий поспіль популяризує культуру та традиції. Щороку Winter Romantik Fest збирає популярних українських зірок, які вдягають вишиванки, колядують, готують найсмачніші страви національної кухні, виконують українські пісні».

Іван Гаврон з Аурікою Ротару
Іван Гаврон з Аурікою Ротару

Ольга Сумська та Віталій Борисюк в один голос додали: «Без Яремча не можливо уявити зимові свята. Тут чудова атмосфера. Winter Romantik Fest збирає українські родини, які разом смакують кутю, колядують і зустрічають першу зірку».

Свято стартувало із «розминки». Для активних учасників — дітвори, ведучі організували конкурси на краще знання Різдвяних традицій, колядок, віншувань… До сцени вишикувалася черга дітей, щоб взяти участь в конкурсах і отримати за це солодкі гостинці. Усіх вразила одна дівчинка, яка майстерно заколядувала. Коли Тимур Мірошниченко вручав їй цукерки, вона щось шепнула йому на вухо. Виявилося, дівчинка попросила гостинець і для своєї мами.

«На столі свята вечеря, вся родина за столом. Відчиняє ангел двері позолоченим крилом», — з такими словами Мірошниченко відкрив Winter Romantik Fest.

Зірки по черзі виходили на сцену, аби привітати гостей зі святами, виконували свої пісні. Зокрема, Ауріка Ротару (сестра Софії Ротару) спеціально до фестивалю підготувала нову пісню українською мовою — «Любов палає». А також заспівала знаменитий хіт Софії Ротару Melancolie молдавською мовою, котрий співачка вперше виконала майже сорок років тому. Атмосферу свята доповнив місцевий гурт «Косарі», які в авторському виконанні заспівали знамениті колядки «Во Віфлеємі нині новина», «Тиха ніч». Естафету з колядування отримала Наталія Бучинська (була одягнена у колоритну вишиванку від дизайнерки Юлії Магдич). Вона заспівала «Старий рік минає, новий наступає».

Людмила Барбір та Руслан Сенічкін приготували для гостей завдання — написати на папері жартівливі привітання. «Можна дуркувати від щирого серця», — додав Сенічкін. За кілька хвилин ведучі оцінювали найкращі. Особливо їх вразило побажання — «Шалених витребеньок».

Поки дорослі розважалися і креативили з шаленими побажаннями одне одному, дітвора зібралася розмальовувати пряники. Майстри з Івано-Франківська виготовили з пряників містечко, де був вертеп з шопкою та Різдвяними героями.

Зірки традиційно готували на фестивалі кутю, а гості свята куштувати її та вибирали найсмачнішу. Так, для куті зірки мали на столах однакові інгредієнти — пшеницю, мак, мед, родзинки, курагу, узвар, волоські горіхи… Кожен мав приготувати кутю за своїм рецептом, використовуючи власні інгредієнти та пропорції. Боротьба за звання кращого кулінара та найсмачнішу кутю була гострою. Під час презентації зірки хвалили свій «товар». Хтось приготував лакшері кутю, дехто — з таємним інгридієнтом, із сюрпризом… Була кутя зі смаком сексу, а також молекулярна кутя. Кращого з кращих гості свята обрали Руслана Сенічкіна (він відомий кулінар). Його кутя була класичною — з родзинками. Мед розбавив у узварі і додав до Святвечірньої страви.

Одна з «фішок» фестивалю — аукціон «Врятуємо скарби разом», де продають відреставровані ікони. Цей проект реалізовують спільно з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм, який торік дав можливість заснувати в Яремче Український музей сакрального мистецтва. Аукціон відбувся жваво, чимало охочих хотіли придбати ікони з сильною енергетикою. Цьогоріч вдалося зібрати 86 тисяч гривень. Ці кошти підуть на реставраційні роботи раритетних творів з фондів музею.

Українські панянки не могли дочекатися конкурсу на краще вбрання в національному стилі. Ведуча конкурсу — Ольга Сумська, яка завжди особливо готується до святкування у Яремчі — одягає старовинні вишиванки, дизайнерське намисто. Цього року вона продемонструвала на Winter Romantik Fest сукні в національному стилі від провідних дизайнерів України. Показати свої вишиванки на сцену вийшло дев’ять жінок і один п'ятирічний хлопчик. Усі дефілювали, після цього розповіли, де придбали вишиванку. Журі так і не змогло визначити, чия вишиванка найкраща, бо насправді усі сукні були красиві і колоритні Отож, перемогла дружба. Учасники отримали від Сумської презенти — солодощі та її авторську книжку «Секрети краси».

Наталія Бучинська з Тимуром Мірошниченком
Наталія Бучинська з Тимуром Мірошниченком
Гурт Косарі
Гурт Косарі
Містечко з пряників
Містечко з пряників
Зіркові танці
Зіркові танці
Учасники фестивалю
Учасники фестивалю

Фото організаторів фестивалю

Яремче, Івано-Франківська область

Схожі новини