Передплата 2024 «Добра кухня»

Кому вигідний підпал “Голосу Самбірщини”?

Згідно із даними держреєстру, увесь майновий комплекс, де орендує площі редакція, приватизований

У п’ятницю, 20 грудня самбірчани не отримали чергового номера своєї улюбленої районки «Голос Самбірщини». Редакцію газети… спалили. У ніч із 18 на 19 грудня невідомі підпалили «серце редакції» — комп’ютерний центр, де версталася газета і готувався до друку черговий номер.

Коли журналіст «ВЗ» зателефонувала редактору «Голосу Самбірщини» Марії Пукій, у редакції якраз тривали слідчі дії та слідчі експерименти. Пані Марія знайшла час розповісти деталі. «Не можемо когось підозрювати у підпалі, але підпал був однозначно, — сказала Марія Пукій. — Бо цілеспрямовано йшли у „мозковий центр“ редакції, де готувалася до друку газета. Тому що інші кабінети не зачепили. Пробували зламати мої двері і сусідні. Усі комп’ютери згоріли, повністю все згоріло. Сподіваємося, правоохоронці вийдуть на когось».

Є цікавий штрих: за словами редакторки, у ніч, коли виникла пожежа, з приміщення редакції витягли сейф, де були деякі статутні документи редакції. Поліція згодом знайшла неушкоджений сейф у кущах біля редакції. Очевидно, зловмисники не змогли його відкрити і кинули. Основні статутні документи редакції не постраждали, вони були в іншому місці.

Приміщення редакції розташоване на другому поверсі єдиного комплексу на вул. Козацькій, 4 у Самборі. На першому поверсі — колишня Самбірська міська друкарня. Згідно із рішенням Львівської облради, друкарня, як неприбуткова, була свого часу виставлена на приватизацію і приватизована, але, згідно із рішенням ЛОР, «крім нежитлових приміщень редакції». Газета пройшла процес роздержавлення, утворили приватне підприємство на членів колективу, як того вимагає закон про роздержавлення преси. Але, за словами Марії Пукій, згідно із даними державного реєстру, виявилося, що весь комплекс на вул. Козацькій, 4 приватизований. Редакція, згідно із законом про роздержавлення преси, хотіла укласти угоду на оренду цих нежитлових приміщень редакції з управлінням майном спільної власності Львівської облради — на термін не менше ніж на 15 років за мінімальну плату. «Не можемо сказати, що в облраді нам не йшли назустріч, — каже пані Марія. — Ми зустрічалися з начальником управління майном Віктором Кусим. Однак наразі угоди ще не було укладено».

Начальник управління майном спільної власності Львівської облради Віктор Кусий запевнив «ВЗ», що приміщення, де розташована редакція, однозначно не приватизоване. Воно належать обласній раді, яка здає їх в оренду редакції газети «Голос Самбірщини». «Там є питання реєстраційного характеру, — пояснив Віктор Кусий. — Виникли певні непорозуміння з реєстратором, який свого часу зареєстрував цей комплекс на вул. Козацькій, 4, як одну „одиницю“. Тобто за облрадою ці квадратні метри числяться, власність наша є, але, згідно із реєстром, будівля йде як „одиниця“. Зараз проводимо роботу з реєстраторами, щоб оцю „одиницю“ розбити на частки — частку, яку власник приватизував, і частку обласної ради (тоюто приміщення редакції). Тоді зможемо укласти угоду про оренду, як хоче редакція. Власне, про це у нас була розмова із представниками редакції. На жаль, тоді не з’явилися на розмову представники Самбірської міськради. Зараз ми відправили у Самбір наших працівників, відповідальних за збереження майна, із залученням Самбірського місцевого БТІ. Вони мають скласти акт обстеження, щоб я зрозумів, що там відбулося. Нас цікавить ситуація щодо майна, яке перебуває у власності облради. В якому воно стані, скільки необхідно коштів на його відновлення тощо. Якщо буде якась інформація, обов’язково дамо знати орендарю».

Схожі новини