Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Рак виявляємо у шістьох жінок із тисячі. Але у всіх пацієнток – на ранніх стадіях»

Лікарі розповіли, чому важливо раз на 2-3 роки виділити годину часу на візит до лікаря. Таке обстеження можна пройти абсолютно безкоштовно!

У Швеції, Ісландії та багатьох інших розвинутих країнах 95% жінок регулярно проходять профілактичний огляд у гінеколога і мамографічне обстеження. Їх не змушує до цього роботодавець чи страхова компанія, погрожуючи позбавити безкоштовної медичної допомоги у випадку пізньої діагностики хвороби. Жінки, які дбають про своє здоров’я, не платять менші податки, держава не надає їм жодних бонусів. У чому ж секрет? «Коли запитала про це шведських колег, відповіли: „Так було завжди“, — розповіла на зустрічі Breast Brunch директорка Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак. — Вмитися і почистити зранку зуби, кинути сміття в урну, а не на газон, сходити до лікаря і переконатися, що здоровий. Для шведів це — базові речі, доцільність яких не обговорюється».

Рак молочної залози по­ширеніше онкологічне захворю­вання серед жінок не тільки в Укра­їні, а й у цілому світі. Рак шийки матки у структурі онкологічної захворюванос­ті — на п’ятому місці. Проте ще донедав­на профогляди проводилися переважно «на папері» і «задля галочки». В одні­єї жінки брали мазок, а писали, що це — мазок п’ятьох пацієнток. Але й фізично не було змоги всім охочим пройти таке обстеження. Сучасні мамографи, апа­рати МРТ, УЗД-апарати з функцією три­вимірного сканування молочних залоз — дороговартісне обладнання…

Закупити його вдалося завдяки суб­проєкту «Онкопревенція та впрова­дження ефективних протипухлинних технологій», в якому бере участь Львів­ська область. Спільний зі Світовим бан­ком проєкт МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» реалізовується з 2015 по 2020 рік у восьми областях. У Львівській виріши­ли зосередитися на вчасній діагности­ці злоякісних новоутворень жіночої ре­продуктивної сфери. Було створено 7 скринінгових центрів. Планується ство­рювати нові. Скільки потрібно таких центрів?

«У Німеччині діє 98 на цілу країну. Ні­мецькі колеги підрахували: якщо 50% жінок будуть регулярно обстежувати­ся, створення такого центру швидко окупиться. Не фінансово — життями», — каже голова Українського лікарсько­го товариства у Львові, заступник директора Львівського регіональ­ного клінічно-діагностичного онко­логічного центру Олег Дуда. Торік завдяки скринінгу рак на ранніх стаді­ях виявили у 82 пацієнток — жительок Львівської області.

Як часто і з якого віку жінки повинні проходити обстеження органів репродуктивної системи?

Огляд у гінеколога із цитоло­гічним скринінгом шийки матки — раз на три роки. Таке обстеження по­винні проходити жінки віком від 18 до 65 років. Лікар візьме мазок із шийки матки. Процедура — абсолютно без­болісна.

Мамографію — раз на два роки. Таке обстеження проводять жінкам ві­ком від 45 до 65 років. Жінкам віком до 45 років рекомендоване УЗД мо­лочних залоз. «Якщо у жінки ще не настала менопауза, таке обстежен­ня найкраще проходити на 8−12 день менструального циклу», — зазначає Олег Дуда.

Де можна БЕЗКОШТОВНО обстежитися?

Жительки Львівської області можуть пройти безкоштовне обстеження у Дро­гобичі, Стрию, Самборі, Червонограді та Львові за такими адресами:

Міжрайонний скринінговий центр м. Львів (обласний), вул. Ак. Єфремо­ва, 59. Тел: (032)237−13−81 — реєстрату­ра, (097)842−04−06 — мамографічний ка­бінет.

Міжрайонний скринінговий центр Львівського обласного клінічного діа­гностичного центру м. Львів, вул. Пе­карська, 69Б. Тел: (032)275−51−56, 275−51−57, 275−49−90 — реєстратура.

Міжрайонний скринінговий центр м. Львів (міський), вул. Виговського, 32. Тел. (032)236−87−00 — реєстратура, (032)236−87−01.

Львівський онкоцентр (експерт­ні обстеження) м. Львів, вул. Гаше­ка, 2а, консультативна поліклініка. Тел. (032)223−44−40 — реєстратура.

Міжрайонний скринінговий центр м. Дрогобич, вул. Трускавецька, 67. Тел. (3 244)2−17−95, (067)267−00−24 — реє­стратура.

Міжрайонний скринінговий центр м. Стрий, вул. Косака, 9, вул. Т. Шевчен­ка, 59. Тел. (3 245)5−25−40, (066)970−37−91 — реєстратура, (3 245)5−35−73 — реє­стратура жіночої консультації.

Міжрайонний скринінговий центр м. Самбір, вул. Коперника, 14. Тел. (097)267−02−65, (097)442−09−83, (097)924−92−66 — мамографічний кабі­нет.

Міжрайонний скринінговий центр м. Червоноград, вул. Івасюка, 2. Тел. (3 249)3−13−04 — реєстратура.

Що потрібно, аби пройти обстеження?

Чотири прості кроки:

— взяти скерування у сімейного лі­каря або гінеколога з жіночої консуль­тації;

— зателефонувати у скринінго­вий центр, розташований найближче до вас;

— записатися на обстеження;

— прийти у вказаний час.

Для чого потрібен скринінг?

«Скринінг — це коли здорові люди (які вважають себе здоровими, бо у них від­сутні клінічні симптоми) обстежуються, аби переконатися, що вони справді здо­рові і нічого їм не загрожує. Або щоб ви­явити хворобу на ранніх стадіях, коли у більшості випадків ще не потрібно про­ходити хіміо- і радіотерапію, а лікуван­ня полягає в органозберігаючій операції, після якої пацієнтка швидко відновлю­ється», — пояснює Олег Дуда.

Який ризик, що у вас виявлять хворобу?

«Оглядаємо 1000 жінок, в яких не­має жодних скарг. З них 994 — здорові. У шістьох виявляємо рак на ранніх стаді­ях», — наводить статистичні дані заступ­ник директора Львівського регіонально­го клінічно-діагностичного онкологічного центру.

Як зібратися з духом і прийти до лікаря?

«Не бійтеся почути діагноз — бій­теся запізнитися!». Координаторка проєктів Львівської онкоспільно­ти «Живи зараз» Оксана Цебрівська закликає жінок не зволікати з профо­глядом. В Оксани рак грудної залози діагностували у квітні минулого року. До лікаря звернулася не тому, що її щось турбувало, — розробляла дизайн брошур для жінок зі самообстежен­ня грудей. Вирішила й собі перевіри­тися та записалася на УЗД молочних залоз. «Йшла вулицею, коли зателе­фонував мій лікар. Була впевнена, що здорова. Навіть думки не промайнуло, що у мене можуть знайти пухлину. Лі­кар сказав: «Оксано, у мене для тебе дві новини — погана і хороша. Погана — у тебе рак. Хороша — ми виявили його на ранній стадії», — згадує жінка. Для неї все закінчилося добре — їй вдало­ся побороти хворобу, але каже, то було нелегке випробування. Коли чуєш та­кий діагноз, земля тікає з-під ніг…

Головна причина, чому жінки відкла­дають візит до лікаря на невизначене «потім», — страх. Страх, що чоловік, ді­знавшись про діагноз дружини, піде зі сім’ї. Страх втратити роботу, засмути­ти батьків, підвести дітей. Страх, що люди будуть тебе засуджувати, вва­жати винною у хворобі (рак у нашо­му суспільстві досі трактується як кара за якісь гріхи). Страх, що не вистачить грошей на лікування. А боятися треба пізньої діагностики. 95% жінок, в яких рак грудної залози чи рак шийки мат­ки виявляють на ранніх стадіях, мають шанс одужати.

Схожі новини