Передплата 2024 «Добра кухня»

Вся трупа – на сцені

У Національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької відбулася урочиста академія з нагоди 100-літнього ювілею.

Першим серед театрів України свій столітній ювілей святкує Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької. З цієї нагоди під час урочистої академії Олег Синютка зачитав привітання від президента України Петра Порошенка. «Хочу урочисто вручити це вітання від президента людині, яка була і є символом театру, — Федору Стригуну. Людині, яка 30 років тому очолила цей колектив і провела його до зірок. Дякуємо вам за вашу життєву позицію, патріотизм і майстерність. Творчих успіхів, гараздів, благополуччя і миру», — побажав Олег Синютка.

Голова Львівської ОДА також вручив державні нагороди найкращим працівникам театру. Указом президента України за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність нагородили орденом «За заслуги»

ІІ ступеня Андрія Мацяка — Генерального директора Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, орденом «За заслуги» III ступеня Януша Юхницького — артиста, провідного майстра сцени. Окрім того, присвоїли почесні звання: “Народний артист України” - артистці Наталії Лань, “Заслужений артист України” - Наталії Лісовій, “Заслужений працівник культури України” - кравцю Катерині Калінчук.

Гостям презентували відеофільм про історію театру, уривки з вистав, а на завершення — відеозапис монологу з вистави «Житейське море» у виконанні головного режисера і актора театру Федора Стригуна. Театралізованими номерами вітали заньківчан актори київських театрів імені Івана Франка та імені Лесі Українки. Впродовж усього дійства уся велика трупа заньківчан одночасно перебувала на сцені: це зовсім юні актори, які щойно закінчили акторський факультет ЛНУ ім. Івана Франка, заньківчанська молодь, а також честь, слава, гордість та історія — представники найстаршого покоління заньківчан, які пам’ятають ще фундаторів цього театру — Бориса Романицького, Василя Яременка, Варвару Любарт, Лесю Кривицьку. Це єднання поколінь яскраво свідчить про неперервність заньківчанських традицій, а також вселяє надію у те, що майбутнє найстарішого в Україні театру - у надійних руках.

Фото Романа Метельського

Схожі новини