Передплата 2024 ВЗ

«Ці шахраї лише прикриваються пенсійною реформою...»

Як не стати жертвою новітніх фінансових пірамід?

Охочих отримати швидкі гроші у всі часи не бракує. Є навіть дуже заможні люди, які потрапляють на гачок шахраїв. Їм обіцяють швидкі надприбутки, і вони ведуться на фінансові піраміди. Така ситуація трапилася з львів’янином, який вклав у сумнівний проект 230 тисяч гривень. Через два роки зрозумів, що став жертвою аферистів...

Влітку 2015 року цей чоловік через мережу Інтернет долучився до одного з російських “інвестиційних співтовариств». Кожному, хто вкладе у неї понад 100 000 гривень, організатори обіцяли 365% річних. Гарантували, що кошти можна буде забрати через 100 днів. Однак з 24 листопада 2015 року і донині повернути свої гроші йому не вдалося. Тоді написав заяву у Шевченківський відділ поліції. Мій приятель познайомився у Львові з поляками, які приїхали в Україну “штовхати” пенсійну реформу. Назвалися консультантами. Ігор працює таксистом на бусі. Одного дня, біля Оперного театру, до нього підійшло вісім осіб. Розмовляли польською. Попросили їх підвезти до готелю “Рамада” (неподалік “Метро”), а потім, між іншим, запропонували заробити гроші. “Ціна питання” — 5 тисяч грн., які треба вкласти в одну з українських страхових компаній. Потрібно і паспортні дані. Поляки натхненно розповідали про пенсійну реформу, яку у Польщі запровадили у 1999 році. Тепер, мовляв, приїхали в Україну, щоб допомагати українцям заробити гроші на старість.

Як розповів Ігор, нові знайомі послались на польський сайт ukrainaofe.com.pl. Відкриваю сторінку і бачу фотографію прем’єр-міністра України Гройсмана і статтю під назвою “OFE Ukraina reforma — Jak zarobic na reformie w Polsce i w Ukrainie?”. Організатори проекту закликають тих, хто шукає поважного партнера, сконтактуватися з ними. Далі, покроково, що треба робити. “OFE Ukraina — Reforma Emerytalyna. Przewidywan y start — lipiec 2017”. Читачам розповідають, що до цієї емеритальної фундації у Польщі вступило 9 мільйонів поляків. “OFE Ukraina” - підписати декларацію обов’язково мають мешканці у віці 18-35 років, і добровільно — у віці 35-55 років. А далі вам пропонують сформувати структуру агентів, які зможуть на пенсійній реформі заробляти. Організатори проекту шукають менеджерів, обіцяють заробіток - від 400 тисяч злотих на рік. Якщо менеджери залучать у структуру 20 осіб, матимуть у рази більше. Є на сайті розклад семінарів, які проводять організатори для новачків. Усю інформацію підкріпили словами українського прем’єра, який каже, що емеритальна реформа розпочнеться до кінця 2017 року.

Запитую Ігоря, чи вірить страховій компанії, з якою уклав угоду? Бачу, у розмові на цю тему почувається некомфортно. “Рано чи пізно будуть приватні пенсійні фонди, і люди зможуть на вкладених коштах заробляти”, - ніби сам себе переконує.

Як діють польські консультанти? Спершу запропонували Ігорю пройти спеціальні курси, на яких вчили усіх охочих фінансової грамотності (вартість одноденних курсів — тисяча грн.). Далі сказали чоловіку покласти 5 тисяч грн. на депозитний рахунок однієї української страхової компанії - під 4% річних. Він на таку пропозицію погодився. І став уповноваженим представником страхової компанії (на руки отримав страховий поліс). Тепер сам може залучати до цієї фундації людей і на цьому заробляти. Ігор каже, це банки банкрутують, а от страхові компанії — ні. “Такі страхові поліси мають оформити усі українці, - повторює як мантру. - Інакше доведеться платити штраф — 85 тисяч грн.”.

За словами Ігоря, на одній анкеті менеджер, або уповноважений представник страхової компанії, може заробити в середньому 11 доларів. Тобто чим більше залучить людей, тим більше коштів отримає. У Львові, зі слів польських консультантів, уже залучили 4 тисячі менеджерів. Загалом потрібно 18 тисяч. Усе це нагадує звичайну фінансову піраміду “МММ”, від діяльності якої свого часу постраждало від 2 до 15 млн. вкладників... Запитую знайомого, чи може у будь-який час забрати вкладені 5 тисяч грн.? “Ні, - каже Ігор. - Лише через 2-3 роки”.

Я надіслала інформацію з польського сайту, якою апелюють до людей “консультанти”, львів’янці, яка декілька років живе у Польщі. Вона відписала: “Це афера! Я не знаю таких людей у Польщі, які платять податки не у державний пенсійний фонд, а в якусь приватну фундацію. У 2013 році у Польщі вже піднімалося питання про ліквідацію цих сумнівних фондів. Бо якщо людина не платить податків у державні фонди, не матиме безкоштовної медицини, і, відповідно, пенсії”.

“Ці аферисти зробили хорошу рекламну сторінку в Інтернеті, щоб люди до них підключались, - пояснює дії польських консультантів Валерія. - Якщо люди будуть давати їм гроші і у такий спосіб відкладати собі заощадження на пенсію, це буде катастрофа! Достатньо почитати про цю фундацію у відгуках, і все стає зрозуміло. Ось що пишуть деякі поляки: “Якщо ти захочеш у будь-який момент забрати гроші, то не зможеш. А процес переведення тих грошей у пенсію є таким складним, що навряд чи це вдасться зробити за життя. Тому краще платити податки до державного пенсійного фонду і мати державне пенсійне забезпечення, ніж платити гроші ціле життя кудись, і їх втратити...”.

Мій знайомий Віктор, який працює у Польщі, дізнавшись про пенсійний проект, каже: «Ці шахраї лише прикриваються пенсійною реформою. Люди ведуться, щоб заробити швидкі гроші. Пенсійною реформою має займатися держава. Це все фільчина грамота! Але є азартні люди, які потрапляють на такий гачок”.

Ігор каже, зустрічав серед клієнтів фундації освітян, священиків і навіть журналістів... До речі, нова презентація пенсійної реформи відбудеться 29 липня о 10 год. в одному із львівських готелів. Вхід — тисяча грн.

Олександр ОХРІМЕНКО, економічний експерт

— З 2003 року в Україні існують недержавні пенсійні фонди. Але вони не дуже популярні. Люди, про яких ви розповідаєте, ймовірно, представники польських фінансових компаній, які хочуть заробити на українцях. Є недержавні пенсійні фонди, які працюють не тільки у Польщі, по всій Європі. Ви сплачуєте їм гроші, а коли виходите на пенсію, отримуєте пенсію. Українці мають право бути учасниками недержавного пенсійного фонду, але, згідно з українським законодавством, можуть на рік вкладати не більше, ніж 50 тисяч доларів. Це може бути німецький недержавний пенсійний фонд, данський, який вам подобається. Переказуєте туди гроші, там вони накопичуються, і коли виходите на пенсію, отримуєте пенсію з Європи. Єдина проблема — незрозуміло, яким має бути опадаткування. Якщо ви отримуєте пенсію з Європи, треба платити податки із зарплати. А у нас це питання наразі не врегульоване.

Наскільки надійні ці пенсійні фонди? На жаль, і у Європі багато шахраїв, які кажуть, що працюють від пенсійного фонду. Коли перевіряєш - шахрай на шахраї.

— Є позитивні приклади, що українці вкладали гроші в європейські приватні пенсійні фонди і отримували високу пенсію?

— В Україні лише з 3 липня 2017 року це дозволили робити. Українці можуть легально укласти угоду і вкласти гроші у приватний європейський пенсійний фонд.

— Є перелік пенсійних фондів, які мають добру репутацію?

— Є європейські сайти, наприклад, Євростатистика, на яких є рейтинги недержавних пенсійних фондів (англійською мовою). Там видно, наскільки цей пенсійний фонд успішний. Було б добре, щоб не польські консультанти допомагали у цьому питанні, а українські. Але українські фінансові компанії не хочуть цим займатися. Ці польські консультанти мали звернутися в українську державну комісію з врегулювання фінансового ринку, зареєструватися як фінансові посередники, і тоді працювати. Коли будуть реєструватися, мають подати усі документи. Якщо виявиться, що мають сумнівну репутацію, їхню діяльність заборонять.

— Ви би особисто обрали такий приватний європейський пенсійний фонд?

— Я обрав би німецький пенсійний фонд, але не польський. У Німеччині, щоправда, невеликі доходи — 1,5% на рік. Але ризик — нульовий. І через сорок років цей фонд буде існувати.

— Ці поляки кажуть, що треба вкласти 5 тисяч грн. у страхову компанію. Пропонують 4% на рік.

— Це сумнівно. Пенсійний фонд — це окремо, страхова компанія — окремо. 4% на рік — вже ризиковані відсотки. Якщо говорити про страхову компанію, через п’ять років вона може збанкрутувати. Наскільки ця страхова компанія надійна? Може так трапитися, люди будуть переказувати гроші, а ця компанія просто зникне. Все має бути легально і прозоро.

Гліб СЕГИДА, керуючий партнер юридичної фірми Pravovest

Допоки люди самі будуть йти до шахраїв, ті будуть продовжувати будувати незліченні піраміди. Людська жадібність - основний актив шахраїв. Як розпізнати нечистих на руку “фінансистів”? Для того, щоб вести діяльність із залучення грошей, необхідно мати відповідну ліцензію. Якщо це банк, то їх видає НБУ. Якщо інші фінансові установи (ломбард, мікрофінансова установа) - Нацкомісія з регулювання ринку фінпослуг. Якщо це недержавний пенсійний фонд або фонд, що працює з цінними паперами, то - Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку. Тож треба запитати номер ліцензії на здійснення діяльності на фінансовому ринку. Шахраї або не зможуть назвати її номер, або вигадають його. Щоб перевірити, чи справжній це номер, достатньо зайти на сайт відповідного відомства, де у відкритому доступі є всі ліцензії, і перевірити, чи є вона чинною.

Якщо така фінустанова існує і веде законну діяльність, треба перевірити, чи має особа, яка до вас прийшла, право представляти цю організацію. Нерідко шахраї прикриваються назвами відомих компаній, не маючи до них жодного стосунку. Особа повинна надати довіреність на своє ім’я. Можна зателефонувати до центрального регіонального відділення та запитати, чи працює у них така людина. І головне: якщо хтось обіцяє нереальну дохідність за вкладеними коштами - це майже точно шахрай. Навіть у найбільш кризові часи ставки за депозитами у банках рідко перевищували 30% річних. У мікрофінансових установах ставки могли бути трохи вищими, але ризики набагато вищі. Якщо сьогодні, коли ставки за вкладами становлять 13-17% річних, вам кажуть, що зроблять 50-100% за місяць, тобто 600-1200% річних, то відповідь очевидна. Те саме стосується і “геніальних” гравців на фондовому ринку — більше, ніж 10-20% на місяць на цьому ринку майже ніхто не заробляє.

Що робити, коли підозрілі особи звернулися до вас? Потрібно запросити їх на другу зустріч і прийти на неї зі співробітниками поліції. Шахрайство - це ст. 190 КК України і максимально жорстка відповідальність за це - 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Якщо у вас вже видурили гроші, то також треба звертатися до поліції, з максимально точним описом шахраїв та надати відповідні докази (розписки про отримання грошей, “договори”, показання свідків, виписки з рахунку про переказ коштів тощо).

Схожі новини