Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Усміхайтесь, з вас –16 тисяч!

За «голлівудську» усмішку з вас можуть не лише здерти втридорога, а й завдати шкоди здоров’ю.

Жовтий колір зубної емалі, неправильний прикус, велика щілина між передніми зубами, карієсні «чорні крапки» — здавалося б, дрібниці. Але саме вони заважають людині почуватися впевнено і усміхатися «на всі 32». Мабуть, у кожного є такі знайомі, які у хвилини веселощів прикривають рота рукою, щоб співрозмовники не помітили їхніх вад.

Гарна усмішка — запорука успіху та впевненості у собі. Завдяки досягненням сучасної стоматології виправити можна будь-який дефект, зокрема і той, який виник у моєї доньки, — кілька постійних зубчиків виросли криво. Щоб позбутися цього недоліку, вирішили піти на консультацію до лікаря-ортодонта (саме цей спеціаліст у стоматології займається «вирівнюванням» зубів). На здоров’ї не можна економити, а особливо, коли мова про дитину. Таким принципом керувалися, обираючи стоматологічну клініку.

…Телефоную у приймальне відділення і прошу записати нас із донькою на консультацію до ортодонта. Мене попереджають — консультація коштує 150 гривень, а прийняти нас цей спеціаліст зможе… через півтора місяця. Погоджуюся. Тішуся думкою, що, мабуть, дуже хороший лікар, якщо черга розписана на півтора місяця наперед. У вказаний час ми — у клініці. У кабінеті нас приймає чоловік років за сорок. Перш ніж оглядати пацієнтку, розпитує у мене про проблему. Починаю розповідати, але лікар мене перебиває: «14 років? Де ви досі були? Думали, проблема сама «розсмокчеться»?». Почуваюся ніяково. Лікар тим часом просить доньку відкрити рот, хвильку туди дивиться і видає «діагноз»: «Тут усе зрозуміло. Ставимо брекети на верхню та нижню щелепи. Залізні — по 10 тисяч гривень, естетичні — по 16 тисяч. Це на одну щелепу! Зробіть гігієнічну чистку і, якщо хочете встигнути встановити брекети за старими цінами, можу вас записати на прийом через два дні. Якщо пізніше, вартість зросте на 60%, бо клініка піднімає ціни. То вас записувати?».

Автоматично кажу «Так» і лише у дверях здогадуюся перепитати: «А хіба не потрібно робити знімків, відбитків?». Лікар, запрошуючи наступного пацієнта, дивується: «Я ж сказав — тут усе зрозуміло!»…

Відчуття, що щось не те, не покидало мене до самого дому. Знайома стоматолог (щоправда, не ортодонт, а терапевт) порадила не поспішати з фіксацією брекетів, мовляв, ніхто їх «на око» не встановлює, і це виглядає на банальне заробляння грошей.

Я скасувала запис і набрала номери двох інших клінік, щоправда, не таких відомих і «розкручених». Записатися на консультації до ортодонтів змогла того ж тижня. Цікаво, що вони скажуть? Обидва медики наголосили, що перш ніж говорити про брекети, слід зробити панорамний знімок щелеп, телерентгенограму, зняти відбитки, провести заміри, зазнимкувати на цифровий апарат, як зубчики виглядають до лікування… Коли усі ці процедури були пройдені, з’ясувалося, що через особливості будови щелепи та відсутність «зубів мудрості» ставити брекети на нижню щелепу моїй доньці категорично не можна! Це не тільки не виправило б дефект, а призвело б до проблем зі здоров’ям!

Тож брекети встановили лише на верхню щелепу. Лікар запропонувала варіант, що і виглядає естетично, і у рази дешевший за «залізний» із першої клініки. Доньку проконсультували, як правильно доглядати за зубами у цей період. Вона кожних півтора місяця відвідує лікаря, який корегує встановлені брекети.

Про те, що потрібно знати батькам, якщо у дітей неправильний прикус та криві зуби, розпитую завідувача відділення стоматології дитячого віку Стоматологічного медичного центру Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, лікаря-стоматолога вищої кваліфікаційної категорії Ольгу Кубриш. «Виправляти цей недолік можна із 6-7 років, коли у дитини з’являються перші чотири передні постійні зуби. Брекетні системи — один з основних методів лікування, проте його застосовують лише тоді, коли повністю сформований прикус, коли у дитини з’явилися усі постійні зуби. До того використовують переважно знімні пластинки. Перед тим, як ставити брекети, потрібно пройти санацію порожнини рота, усі зубчики мають бути вилікувані, слід зробити панорамні знімки, МРТ. Це дає змогу медику побачити усю «картину», визначити положення щелеп, зубів. У дітей є такі патології, коли у закладці немає двох-трьох постійних зубів, і цього без знімків не побачиш», — пояснила медик.

Часто для того, щоб вирівняти зуби, деякі з них доводиться видаляти: це трапляється у тих випадках, коли щелепа завужена і немає «місця» для того, щоб вирівняти зубний ряд.

А ось для дорослих жодних вікових обмежень для встановлення брекет-систем немає. «Протипокази є лише для тих, у кого пародонтоз, запалення слизової», — пояснила медик.

Тривалість корекції, продовжує пані Ольга, залежить від патології і може тривати від року до двох з половиною. Ортодонт застерегла батьків від поширеної помилки: «Зубчики можна вирівняти і за півроку, а ось сам період закріплення має бути щонайменше таким же за тривалістю, як і період лікування. Якщо завчасно зняти пластинку чи брекети, зуби «втікають» назад. Є багато батьків, які подивилися, що зуби у дитини вирівнялися, і знімають пластинку, а за місяць-півтора повертаються, і лікування починається спочатку».

Ігнорувати проблему неправильного прикусу та кривих зубів лікар не радить: «Якщо викривлення невеличке, це - естетичний недолік. Але є випадки аномалій прикусу, які впливають на пережовування їжі. Як наслідок, виникають проблеми зі шлунково-кишковим трактом та навіть із диханням!».

Фото vidpoviday.com

Схожі новини