Передплата 2024 ВЗ

Ікру ложками їсти не будемо, а от «олів’є» і «шубу» ніхто не відміняв...

Журналіст «ВЗ» підрахувала, як Новорічні свята можуть спустошити наші гаманці.

Попри кризу, напередодні Новорічно-Різдвяних свят в Україні споживацький ажіотаж: у магазинах — черги, у супермаркетах — спустошені полиці. Господині готуються нарізати олів’є, чоловіки тягнуть додому ялинки та пакунки з продуктами, а дівчата переймаються, як бути у новорічну ніч найчарівнішою.

Новий рік — недешеве задоволення. Відчутно б’є по кишені не надто заможних українців. За найскромнішими підрахунками, новорічний стіл обійдеться майже у тисячу гривень. І це якщо не балувати себе бутербродами з червоною ікрою та іншими делікатесами.

73% дорослого населення України мають намір зустрічати Новий рік вдома, у колі рідних і близьких їм людей, свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group. Тільки 3% українців принципово не збираються дотримуватися усталеної традиції зустрічати Новий рік.

Вдома добре, бо в ресторані… дорожче

Відзначити Новий рік у ресторані можна буде за 500-800 гривень, а з банкетом і шоу-програмою — від 1200.

“Зазвичай столики починають бронювати за два тижні до Нового року. Цьогоріч ажіотажу немає, бо більшість людей не можуть собі дозволити заплатити 1200-1400 грн. за святкову ніч. Поїсти теж не вдасться. У меню за такі гроші буде одна-дві закуски, салат, гаряча страва, сік і пляшка шампанського чи горілки на столик. Не сподівайтесь, що годуватимуть дорогими сирами чи ковбасою. Для таких святкувань зазвичай купують дешеві продукти”, - каже адміністратор ресторану Неля.

Поїсти та випити «влетить» у копієчку

Традиційно прихід Нового року відзначають застіллям з друзями та родиною. Зважаючи на інфляцію та зростання цін на продукти, новорічне застілля обійдеться у кругленьку суму. “Тазик” символу новорічного столу — “олів’є” — обійдеться господині близько 120 гривень, “оселедець під шубою” - 80-90 гривень. Дорогими будуть м’ясна та сирна тарілки. Сир у крамницях коштує у середньому 130 гривень за кілограм, сирокопчена ковбаса — 150-170 гривень, буженина, шинка — 140-160 гривень. Приблизно півкіло різної м’ясної нарізки обій­деться близько 70 грн.,

400 г різних сирів вітчизняних виробників - 54 грн. “Жоден Новий рік у нашій родині не обходиться без холодцю. 3-4 тарілки студню коштуватиме щонайменше 100 гривень”, - розповідає пенсіонерка Валентина Миколаївна. Господиня радить не йти за продуктами на базар. “Продукти купую у невеликих магазинах біля дому. У супермаркетах дорого, а на ринках часто обважують. Йду на “закупи” заздалегідь. За кілька тижнів до свята приглядаюся до цін і планую меню. Новорічне застілля порівняно з минулим Новим роком подорожчало майже удвічі, скромне святкування цьогоріч коштуватиме понад тисячу гривень”, - каже пані Валентина.

На “друге” для святкового столу можна запекти курку — 90 грн. за тушку близько 2 кг або запекти у духовці коропа (від 50 грн./кг).

Маленька банка оливок у різних магазинах коштує від 20 до 35 грн., мариновані печериці, - близько 28 грн. Баночка маринованих помідорів - 20 грн., огірків — 28 грн.

Не обійдеться застілля без фруктів. Мандарини у супермаркетах та на ринках по 20-30 гривень за кілограм, апельсини — 18-25 гривень. Хурма — 28-35 гривень за кілограм, гранат — по 45 гривень. Банани значно дешевші — 20 гривень за кілограм.

Ціни на “солодкий стіл” теж “кусючі”. Святковий кілограмовий торт можна придбати за 95-100 гривень. Скромніший «Наполеон» із такою ж вагою обійдеться у 60 гривень, «Медівник» — 86 гривень.

Відкоркувати пляшку шампанського під бій курантів — від 70 гривень за пляшку. Вино — 40-70 гривень. Міцніші напої — дорожчі. Якісна горілка — від 80 гривень, пляшечка коньяку — 120-150 гривень.

А ще на стіл треба поставити соки, мінеральну воду чи компот. 1,5 літра мінеральної води обійдуться у 7-8 гривень. Пакет соку — близько 20-25 гривень.

Святковий «марафет» — не менше тисячі гривень

У салонах краси у передсвяткові дні не проштовхнутися. Щоб зустрічати прийдешній рік у “всеозброєнні”, жінки витрачають кілька годин і не одну сотню гривень. За мінімальними підрахунками, новорічний марафет — манікюр, зачіска та макіяж — коштуватимуть 600-700 гривень. Якщо ж необхідно пофарбувати волосся, додавайте ще 250-300 гривень. Корекція брів — 70 гривень. Похід до косметолога — ще плюс 250-300 гривень. “Охочих зробити святковий манікюр багато. Графік дуже щільний, особливо останні три тижні. Багато хто згадує про манікюр в останній момент, тому доводиться працювати чи не цілодобово. “Минулого року я вже сиділа за святковим столом, як о 20-й годині мені зателефонувала дівчинка і благала зробити їй манікюр”, - розповідає майстер манікюру Марта Риженко. “Зазвичай клієнтки просять “одягнути” ручки у новорічні малюнки — сніжинки, сніговики чи морозні візерунки. У тренді колір марсала (близький до бордо) у поєднанні з насиченим зеленим. Часто “замовляють” матовий манікюр”, - каже майстер.

Чоловічі приготування до свята не такі накладні для сімейного бюджету. Стрижка — 60 гривень, візит у барбершоп (чоловічу перукарню) коштуватиме 100-150 гривень.

Знову не маєте що одягнути? Йдіть у прокат!

Сяяти у найголовнішу ніч року мріє кожна дівчина та жінка. Обдумування новорічного образу починається задовго до Нового року. Святкова сукня “потягне” на півтори-дві тисячі гривень, туфлі до неї коштуватимуть не менше. Якщо гаманець “відмовляється” купувати нове плаття, не панікуйте — йдіть у пункти прокату суконь — тут пропонують наряди на будь-який смак: від коротких коктейльних суконь до вишуканих довгих. Ціни від 320-900, залежно від довжини та оздоблення. У вашій власності сукенка буде протягом трьох днів, потім необхідно її повернути.

До речі...

До новорічних витрат слід додати подарунки і, звичайно, ялинку. А якщо хочете покликати Діда Мороза та Снігуроньку, то за візит вони беруть від 800 до 1500 гривень. Вартість послуги також може коливатися залежно від примх замовників.

Схожі новини