Передплата 2024 «Добра кухня»

...І шоколадна крапелька – за вісім гривень

Улюблене свято дітвори з кожним роком стає дорожчим.

Смачно і... дорого. Такими словами змальовували Національне свято шоколаду батьки, які зі своїми дітьми на вихідні прийшли у Львівський палац мистецтв.

Під час XI Національного свята шоколаду на три дні Львів, як обіцяли організатори, поринув в атмосферу «абсолютного шоколаду». Тут були фонтани, фрукти, ласощі, свічки, потяг, пошта та навіть ціле місто, виготовлені з шоколаду.

З нагоди відкриття еклерами пригощала гостей кондитерська SHOco. Переважали, звичайно ж, еклери із шоколадною начинкою. Спеціально для свята приготували три тисячі еклерів з різними начинками. Триста з них — роздали гостям. Пригощали на святі і какао з молоком.

Шоколадний король з гостями свого королівства.
Шоколадний король з гостями свого королівства.

У наметах кондитери представляли різноманітні вироби, виготовлені спеціально для свята своїми руками: шоколадні підкови, троянди, ангелики, монетки, підкови, серця, гайки, болти, ложки, лампочки, патрони, гільзи та газові ключі. Були вироби, виготовлені на шоколадній основі, — мило, свічки.

Гостей свята вражали «шоколадними» мистецькими інсталяціями: 5-метровим шоколадним млином, 9-метровою шоколадною коробкою цукерок та великим шоколадним ведмедиком. Біля них було багато охочих зробити «солодке» фото на згадку. Щоправда, і млин, і ведмедик “перекочували” ще з торішнього свята.

На першому поверсі Палацу мистецтв розгорнулася Дитяча шоколадна країна. Чого тільки там не було. Маленька Оленка розповіла, що на святі уже другий день. У перший день мама купила їй шоколадний гайковий ключ, а на другий дівчинка вже спробувала робити цукерки сама.

Господарями Шоколадної країни та Шоколадного королівства були пані Чеколядова та Шоколадний король. Пані Чеколядова (у житті — Тетяна Пилипець) розповіла про те, як на майстер-класах у Шоколадній країні діти малювали на вафельних коржах шоколадною глазур’ю. Виготовляли цукерки ручної роботи з різними начинками, робили міні-вафельні тортики. Підрахували, що на святі виготовили 460 тортиків.

Шоколадний король, а в житті Олег Пригода, навчається на театральному факультеті і три роки поспіль — ведучий на Святі шоколаду. Він розповів, що дуже любить солодке, особливо молочний шоколад. Але після другого Свята шоколаду у нього сталася алергія, і він тепер мусить обмежувати вживання цього смаколика.

Із традиційних розваг свята — величезна шоколадна залізниця. Подіумом їздив іграшковий потяг, по боках «виростало» шоколадне місто. Шоколадні копії відомих львівських кам’яниць та солодкі скульптури постачали туди кондитери-скульптори, які працювали у фойє і на вулиці.

Скульптор Максим третій рік поспіль бере участь у Святі шоколаду. Перші два роки він ще був студентом Львівської академії мистецтв, нині уже дипломований скульптор. Організатори надали скульпторам цілі брили шоколаду. За три дні виготовили шість великих фігур, присвячених тематиці літератури і творчості, та шість малих фігур, присвячених окремим видатним особистостям — Михайлові Грушевському, Соломії Крушельницькій, Маркіянові Шашкевичу, Ігореві Кульчицькому, Лесеві Курбасу. Виготовлені роботи передали у галерею скульптур.

Ті, хто не наївся солодощами, пригощалися ковбасками, картоплею-гриль. Від холоду можна було зігрітися гарячою кавою, шоколадом, глінтвейном.

Вхідний квиток став дорожчим, ніж попереднього року, — 30 гривень. Не кожному по кишені. Пані Галина, яка завітала на свято з чоловіком та п’ятирічним сином Андрієм (для дітей до шести років — вхід безкоштовний), розповіла: “Купити квитки за 60 гривень на двох і купити шоколад щонайменше за сорок — дорого”.

Ще один відвідувач Віталій розповідав: «Я заплатив стільки грошей, і нічого мені не дарують». То він знайшов вихід — куштував шоколад, з якого скульптор виготовляв фігуру.

Найменший виріб — маленька шоколадна крапелька — коштував 8 грн., а один із найбільших — шоколадний газовий ключ — 170 грн. Тістечка і макаруни можна було купити за 25 грн., еклери — за 30 грн. Минулого року гарячий шоколад продавали за 15-20 грн., цього року — 25-30 грн.

Про те, що ціни вищі, ніж торік, кажуть і самі продавці. Причина в тому, що зросла ціна сировини, яку завозять з-за кордону. Зросли ціни і на наповнювачі для шоколаду — горіхи, цукати, родзинки. «Справжній шоколад дешевше, ніж 60-70 грн. за 100 г, не коштує — наголошує продавчиня пані Марія. — Якщо ж дешевше, то це виріб із какао».

Фото дирекції Національного свята шоколаду

Схожі новини