Передплата 2024 «Добра кухня»

Перший претендент на поселення – Машка...

Яворівщина стане туристичною меккою завдяки ведмедям... Тут збудують притулок для клишоногих

Поблизу села Домажир, що на Яворівщині, розпочали будівництво ведмежого притулку. Загальна площа природного заповідника — 20 гектарів. Нову домівку отримають 20-30 бурих ведмедів, яких утримують у неволі в жахливих умовах. Загалом в Україні порятунку потребують понад 200 клишоногих. Амбіційний проект втілюватиме у життя міжнародний благодійний фонд “Чотири лапи” (штаб-квартира цієї компанії розташована у Відні). Подібні притулки функціонують у Німеччині, Австрії, Болгарії та Косові. Тимчасовий притулок для клишоногих австрійці відкрили й на Житомирщині (село Березівка). Побувала на закладенні першого каменя притулку для ведмедів журналіст “ВЗ”.

Яворівщина не лише опікуватиметься знедоленими ведмедями, які потерпають від горе-власників. Це місце має усі шанси стати туристичною меккою. Відвідувачі зможуть побачити, як ведмідь поводиться у природних умовах - як лазить по деревах, чим харчується. Чи бачили ви, як бурий ведмідь чистить апельсин? Виявляється, з легкістю це робить. Єдине, ведмедів тут не розводитимуть. Хоча ці тварини, які занесені до Червоної книги України, на межі зникнення. У Карпатах їх залишилося близько 250. У Німеччині — жодного. Тому охочих заробити на ведмедях не бракує. В Україні досі діють “притравочні” станції, на яких тренують мисливських псів. Ведмедів там садять на ланцюг, їх позбавляють зубів, аби ті не завдали шкоди собакам. У таких умовах ведмідь перебуває доти, доки повністю не вичерпає сил... Минулого року використовувати бурих ведмедів та вовків для таких тренувань заборонили на законодавчому рівні, але “станції смерті” продовжують свою діяльність. Діє така точка у селі Брониці, що поблизу Львова. Як тільки на горизонті з’являються екозахисники, ведмедів ховають... Минулого року одна тварина втекла. Врятувати її не вдалося. Зоолог, кандидат біологічних наук Марина Шквиря каже, українці не розуміють, як треба ставитися до тварин, а законодавство — недосконале. У нас не існує дозвільної системи, а вона має бути. “Сподіваємося, що і держава нас підтримає, - каже Марина. - Активісти не можуть постійно бігати і самотужки, в екстремальних умовах, рятувати тварин. Це неправильно”. Активістка каже, уже чимало країн у світі відмовилися від використання тварин у цирку. Україна, як завжди, пасе задніх... Нам чомусь подобається бачити ведмедя на велосипеді... До слова, часто-густо самі дресирувальники калічать своїх підопічних, аби ті, наприклад, не реагували на яскраве світло. У результаті тварина сліпне. Українці зареєстрували електронну петицію до президента, аби в Україні заборонили експлуатувати тварин у цирку.

Директор Яворівського національного природного парку Михайло Біляк каже, було вісімнадцять районів, які змагалися за право будувати притулок для ведмедів, але пощастило Домажиру. “Разом з географічним факультетом університету ім.І.Франка ми розробляємо туристичні маршрути, - каже Михайло Біляк. - На Яворівщині чимало сакральних пам’яток архітектури, стародавніх церков, природний заповідник “Розточчя”... Все це зможемо показати туристам”.

Засновник та президент організації «Чотири лапи» Гельмут Дунглер, який є ініціатором цього проекту, каже, його вразили місцеві ліси та ландшафти. Кошти на цей притулок збиратимуть з благодійних пожертв європейців. Вартість першої черги будівництва — близько 500 тисяч євро (австрійський благодійний фонд підписав угоду з місцевою владою і взяв на себе зобов’язання 20 років забезпечувати роботу притулку). Зі слів пана Дунглера, у Німеччині такий притулок відвідує близько 70 тисяч туристів на рік. Вхід платний (велика частина коштів йде на утримання притулку, а це недешеве задоволення). Українські волонтери ведмежого притулку “Надія”, що на Житомирщині, уклали угоду з одним із супермаркетів, який віддає їм харчі, зокрема хліб та рибу, у яких добігає кінця термін придатності. У цьому притулку ведмедям дають другий шанс на життя. Там вони почуваються у безпеці.

Директор ТОВ “Ведмежий притулок — Домажир” Ігор Николин каже, у притулку будуватимуть також адміністративний корпус для персоналу. Тут планують створити близько 40 робочих місць (у притулку для ведмедів “Надія” працівники отримують 3-4 тисячі грн. зарплати. - Авт.). Буде кухня, склад їжі для ведмедів. Спершу тварина потраплятиме у карантинну зону, згодом у природні вольєри. “У притулку встановлять подвійний паркан. Один матиме 2,5 метра, другий буде під легким струмом. Тварина, торкаючись до нього, отримуватиме неприємні відчуття. Їй це не зашкодить, а люди почуватимуться у безпеці. Уже навесні 2017 року у притулку може з’явитися перший мешканець”. Віддати ведмедицю Машку вже погодився львівський ресторан. Це перший претендент на поселення. Сподіваємося, Машка дочекається свого визволення…

Архітектор Михайло Солук працював над цим проектом разом з німецьким ландшафтним дизайнером. За його словами, чимало людей не розуміє значення цієї інвестиції для Яворівщини. “Відвідувачі зможуть не лише прогулюватися стежками і дивитися, як ведмеді хлюпаються у ставках, воду для яких, до речі, діставатимуть зі свердловин, - каже він. - У притулку збудують сучасний конференц-зал, лабораторію, навчальні зали, кафе. Щоб екскурсія була цікавою для дітей, вздовж маршруту облаштують ведмежі печери з озвученням. Тут показуватимуть фільми. Цей проект має величезне освітнє значення”. Розпитую пана архітектора про гроші на проект, чи будуть ефективно використані? Каже: “Австрійці довіряють, але перевіряють”.

Схожі новини