Передплата 2024 «Добра кухня»

На бюджет так легко «не проскочиш»...

Оприлюднено Умови прийому до вузів у 2016 році.

Майбутній конкурсний відбір відбуватиметься за новим Переліком галузей знань і спеціальностей, який затвердили цього року. Правила прийому виші повинні оприлюднити до 15 грудня. Як і в попередні роки, основним критерієм відбору до вузів залишаються результати ЗНО. Для участі в конкурсному відборі прийматимуться сертифікати ЗНО з трьох предметів. Дійсними є лише сертифікати ЗНО 2016 року. Обов’язковим конкурсним предметом залишається українська мова та література. Інші два визначає виш, або обирає вступник з переліку, запропонованого вищим навчальним закладом.

При вступі на деякі спеціальності замість одного з предметів ЗНО зараховуватимуть результати творчих конкурсів та фізичних випробувань, які проходитимуть безпосередньо у ВНЗ. Їхня вага має становити не більше 25% конкурсного бала, за винятком напрямів “Культура і мистецтво” і “Архітектура та будівництво”, де вона може дорівнювати 50% конкурсного бала. Враховуватимуть також і атестат про повну загальну середню освіту. Його вага може становити до 10% конкурсного бала. Перемога на всеукраїнських олімпіадах та у конкурсі-захисті наукових робіт МАН, а також успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ на природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностях може становити до 5% конкурсного бала.

За результатами співбесіди можуть бути зараховані до вищого навчального закладу особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року, та звернулися по медичну допомогу у період з 21 листопада 2013 року до 30 квітня 2014 року.

Вступники подаватимуть заяви для участі у конкурсному відборі тільки в електронній формі. Винятком є особи, які вступатимуть за результатами іспитів, співбесіди та поза конкурсом, оскільки ці категорії абітурієнтів мають підтвердити свій статус відповідними документами. “Електронний вступ випробуваний не один рік, - розповів “ВЗ” відповідальний секретар приймальної комісії НУ “Львівська політехніка” Роман Шуляр. - Торік, до прикладу, 65% заяв до Політехніки подали електронним способом. Серед них були лише одиничні випадки із технічними збоями. Переважно це було пов’язано із внесенням середніх балів шкільних атестатів. Паперові заяви і надалі здаватимуть магістри, випускники коледжів”.

У нових Умовах прийому відсутня норма, яка б передбачала добір студентів на вакантні бюджетні місця, які залишатимуться через відмову окремих абітурієнтів навчатися за спеціальністю чи у виші, де їх було рекомендовано. Конкурс оригіналів (“четверта хвиля” зарахувань) при вступі на бакалаврат стане неможливим. Якщо в минулі роки частина абітурієнтів не подавали документів до вишу, де отримали рекомендацію, бо сподівалися “проскочити” на бюджет у більш рейтингові навчальні заклади на етапі добору, то з наступного року такий механізм не працюватиме. Такі абітурієнти зможуть претендувати виключно на платне навчання.

“Університети дають запит у міністерство на дві цифри — мінімальний і максимальний обсяг державного замовлення, - продовжив розмову Роман Шуляр. - Мінімальний обсяг університет встановлює собі сам, а максимальний — це додаткові 25% від минулорічного державного замовлення. База почне надавати рекомендації вступникам, виходячи із загальноукраїнського рейтингового списку на ту чи іншу спеціальність. До прикладу, є спеціальність “Менеджмент”, на яку подали заяви 10 тисяч вступників в Україні. Міністерство освіти визначило, що на цей рік потрібно дві тисячі бюджетних місць на цю спеціальність. Державне місце отримають перші дві тисячі вступників у загальнонаціональному рейтинговому списку. Далі база “дивиться”, які пріоритети у яких університетах писали вступники у своїх заявах. Якщо університет із першим пріоритетом вичерпав своє максимальне державне замовлення, відповідно, для решти абітурієнтів спрацьовують інші університети. Може так статися, що університети, які не мають хорошого рейтингу серед пріоритетності заяв вступників, отримають мінімальне державне замовлення або не отримають його взагалі”.

Схожі новини