Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мощі священномучеників Кипріяна і Юстини допомагають алкозалежним

У перший день Різдвяного посту в собор Святого Івана Хрестителя, що у Львові на вул. Зубрівській, 1-а, привезли мощі священномучеників Кипріяна та Юстини. Молитви до цих святих застосовують під час обрядів екзорцизму та для захисту душі й тіла від пагубного впливу злих чарів і демонічних спокус.

Згідно із легендою, Кипріян, який жив в Антіохії в ІІІ столітті, з семирічного віку вивчав магію і демонічні ритуали та був служителем поганських богів Аполлона й Артеміди. До тридцятиліття він настільки вдосконалив свою майстерність темного чаклування, що вважався наймогутнішим волхвом і чародійником всіх часів. Одного разу до цього мага звернувся багатий юнак Аглаїд з проханням приворожити дівчину.

Звиклий отримувати все, чого побажає, хлопець був ображений відмовою вродливої діви вийти за нього. Ні вмовляння, ні освідчення, ні погрози не могли змусити Юстину, яка народилась у родині поган, але прийняла християнство і навернула до нього своїх батьків, вийти заміж за багача. Тоді хлопець звернувся до прославленого чарівника Кипріяна, щоб той змусив дівчину порушити дану нею обіцянку залишатись нареченою Христа. Проте, які б заклинання і ритуали не творив чарівник, вони обертались на шкоду самому Кипріянові. Бо серце відданої Ісусу Юстини захищав потужний щит віри. Тоді чаклун зрозумів, що є сила, більша за могутність, даровану дияволом. Це послужило поштовхом до навернення Кипріяна в християнську віру.

Після розмов з дівою Юстиною Кипріян зрікся своїх чар, а знання темного світу почав застосовувати для боротьби з ним. Люди, які раніше часто просили допомоги чарівника, були обурені його наверненням і поскаржились князю тих земель Євтоломію. Той звелів схопити праведників і довго катував їх, щоб вони зреклися Сина Божого. Але віра їхня була непохитна. Кипріяну і діві Юстині відрубали голови. Під час страти один із присутніх там, на ім’я Теокист, був настільки вражений силою віри та сміливістю мучеників, що сам прийняв християнство і втратив свою голову в той же час.

Тепер до мощей священномученика Кипріяна і мучениці Юстини припадають віруючі, шукаючи захисту від демонів, вроків та темних чарів. Мощі цих святих настоятель храму Івана Хрестителя отець Іван привіз із Борислава, аби допомогти людям викорінювати шкідливі звички (алкозалежність). Тому перш ніж боротись із цією хворобою в лікарні, потрібно осмислити свою хворобу і побороти демонів, що спонукають до неї. З цією ж метою в храмі також перебуває Ікона «Невичерпна чаша», привезена на певний час з Тернополя. Як пояснює служитель храму отець Андрій, чаша — це символ Євхаристії, святого причастя, що веде до очищення і праведності.

Також у період Різдвяного посту християни східного обряду, крім смирення в діях і думках, мають дати обітниці. У храмі є традиція робити записи в Золотій книзі тверезості. Таким чином людина дає слово відмовитись на певний період від вживання, дарування та купування алкогольних виробів. Запис робиться на користь іншої людини, яка страждає на алкоголізм. Отець Андрій констатує, що за допомогою таких записів і молитов люди починали нове життя тоді, коли лікарі були безсилі, навіть відновлювались сім’ї. Такі Книги тверезості в українських церквах почали заводити ще в XVIII-ХІХ ст. Тоді цілі села зрікалися алкоголю, ставили залізні хрести і влаштовували похорон горілки, розбиваючи перед тим пляшки, щоб алкоголіки їх не відкопали.

Мощі мучеників за віру Кипріяна і Юстини пробудуть у Львові до 25 грудня.

Схожі новини