Передплата 2024 «Добра кухня»

«Знижка нереальна – 50%»

Спокусившись на передсвяткову рекламу, покупці переплачують за товар або купують неякісний

Напередодні свят розпродажі та суперакції з казковими знижками пропонують чи не в кожному магазині. Вітрини майорять яскравими написами про «обвал цін». Поціновувачі халяви, наче під гіпнозом, йдуть на спокусливі заклики, сподіваючись за безцінь або принаймні за дешево придбати якусь річ. Та багатообіцяюча реклама замість вигідних покупок часто приносить глибоке розчарування.

...36-річний Мирослав Паньків півроку тому затіяв удома ремонт. Залишилося облаштувати кухню. Якось чоловікові потрапив на очі яскравий бігборд із рекламою електричної плитки престижної марки. Знижка нереальна — 50%. Мирослав стрімголов помчав до вказаного магазину. “У супермаркеті мені сказали, що увесь акційний товар продано, — розповідає чоловік. — Акція розпочалася лише в той день і мала тривати місяць! Адміністратор магазину лише розвів руками і пояснив, що на рекламному плакаті зазначено: кількість товару обмежена”…

За кілька днів Мирослав вдруге попався на гачок святкового розпродажу. «До 30 відсотків знижки на весь товар! У нас ювілей!» — майорів на вході до супермаркету побутової техніки величезний плакат. Чоловік попрямував до магазину, що святкував день народження.

“Впала у вічі одна модель, — веде далі Мирослав. — На ціннику — 7 тисяч гривень. За стільки ж таку плиту бачив в іншому місці. Адміністратор пояснив, що знижку можна виграти лише після покупки іншого товару. Після цього з барабана, що стоїть біля каси, треба витягнути папірець, в якому зазначена знижка — від 1-го до 30-ти відсотків”. Неазартний Мирослав не став випробовувати долю і знову повернувся додому ні з чим.

“Лохотрони” у магазинах побутової техніки — ще півбіди, а от коли обманюють у продуктових магазинах... 30-річний Сергій два роки працював менеджером у продуктовому супермаркеті. Про те, на який обман йдуть продавці, аби збути залежаний товар, знає не з чуток. “Не раз доводилося вдаватися до усіляких хитрощів, аби заманити побільше клієнтів і нав’язати їм якомога більше товару, — ділиться чоловік. — Наприклад, оголошуємо 10-відсоткову знижку на весь асортимент. Люди штурмом беруть магазин і навіть не помічають, що вартість найпопулярніших продуктів навіть виросла”.

За словами колишнього менеджера, найчастіше “акційними” стають залежані м’ясо, риба, молочні продукти, в яких ось-ось закінчиться або уже закінчився термін придатності... “З офіційної точки зору, це не знижка, а уцінка, — пояснює Сергій. — Неуважних покупців не попереджають, що термін придатності у цих продуктів добігає кінця. Бувало, дівчата переклеювали дати на протермінованих солодощах, тортах”. Нещодавно чоловік звільнився з роботи. Тепер він слюсар на станції техобслуговування. “На новій роботі отримую вдвічі менше, — каже. — Тепер у мене брудні руки, та совість чиста”.

Коментар для «ВЗ»

Вікторія ГУПАЛОВСЬКА,

доцент кафедри психології філософського факультету ЛНУ ім. І. Франка

Реклама — найпотужніший спосіб впливу на свідомість людей. Ми навіть не підозрюємо, наскільки вона здатна в’їдатися у нашу свідомість. Реклама створює стереотипи та цінності людини. Вона начебто орієнтується на суспільну свідомість, а насправді її спрямовує в потрібному для неї напрямі. Люди завжди прагнуть отримати щось вигідніше, дешевше. Акції та знижки привертають нашу увагу. Більшість людей піде за покупками до того магазину, де обіцяють знижки. Хоча у крамниці поруч можуть бути такі ж ціни, але вітрини не заліплені закликами про шалений розпродаж. Слова «акція», «знижка» — гарантований спосіб привернути увагу покупців. Перш ніж щось купувати, а особливо цінне, не треба поспішати. Походіть по магазинах, прослідкуйте динаміку цін протягом місяця і зупиніться на оптимальному варіанті. Особливо поширений трюк: у рекламному тексті наголошується, що акція триває лише кілька днів. Мовляв, поспішайте, бо не встигнете. Часове обмеження спонукає людину не роздумуючи мчати за «дешевою» покупкою. Потім акцію продовжують ще і ще… Слід пам’ятати: основне для продавця — у будь-який спосіб заманити покупця до крамниці. А далі — справа техніки…

Схожі новини