Передплата 2024 «Добре здоров’я»

LOBODA: «Любов – найпотужніша сила. Може стрімко піднести до небес, а потім так само швидко зламати крила»

Світлана Лобода, яка виступає під сценічним іменем LOBODA, на своїх концертах завжди має чим здивувати публіку.

Її виступи — це справжні шоу з танцівниками, балетом, феєрверками. Півроку тому артистка взяла участь у концерті пам’яті Андрія Кузьменка, що відбувся на “Арені Львів”. Пісня Андрія Кузьменка у її виконанні “Нікому то не треба” зазвучала по-іншому, ніби у неї вдихнули нове життя. 25 листопада LOBODA знову приїде до Львова з новою програмою (концерт відбудеться в Театрі опери та балету ім. С. Крушельницької). Про те, чим здивує цього разу вибагливого львівського слухача, про виховання донечки Єви і про особисте життя співачка розповіла в ексклюзивному інтерв’ю журналісту “ВЗ”.

- Востаннє ви приїжджали до Львова у червні, коли брали участь у концерті-реквіємі пам’яті Кузьми Скрябіна. Чому ваш вибір випав на пісню «Нікому то не треба», з якою виступили? Чи радилися з батьками Андрія Кузьменка?

- Для мене Андрій був і залишається неймовірним артистом, який руйнував своєю невичерпною енергією усі кордони. Для нього не існувало нічого неможливого. Завжди говорив те, що думав, особливо у своїй творчості. Але я також розумію, що хітові композиції — лише один бік багатогранної особистості артиста. Тому напередодні концерту пам’яті, коли я мала обрати пісню, відчула потяг ознайомитися ближче з репертуаром Кузьми. Так натрапила на пісню з його ранніх альбомів «Нікому то не треба». Ця композиція була недооцінена за життя Андрія, вона поза часовим простором. Розуміючи, що переспівати Кузьму неможливо та й нерозумно, я зробила власне аранжування та вклала у виконання всю любов та біль від передчасної втрати цього артиста. Не втомлююся дякувати мамі Кузьми, Ользі Михайлівні, за високу оцінку мого виступу на концерті пам’яті. Та за те, що його родина дозволила виконувати пісню «Нікому то не треба» під час мого всеукраїнського туру. Кожен раз, коли лунають її перші ноти, відчуваю величезний сум та відповідальність. Але коли бачу, як глядачі сприймають цю композицію, розумію, що все робимо правильно.   

- Ваша нова концертна програма — як завжди, нове шоу? Чим маєте намір цього разу здивувати львів’ян?

- Тур «Пора домой» - насамперед видовищне шоу. Цього разу я вирішила провести максимально повноцінні концерти не тільки у столиці, а й в інших містах України, тому з нами усюди подорожують чотири фури техніки та декорацій. У кожному місті змінюємо концертну програму, аранжування деяких пісень, костюми та навіть хореографічні постановки. Головною залишається якість. Потужний звук, якого не витримують стіни, багато світла, величезні світлодіодні екрани, які є частиною драматургії концерту, та високопрофесійний балет  - це те, що встигли відзначити глядачі в інших містах. Перед стартом туру ми провели масштабний кастинг,  внаслідок якого наша команда поповнилася тридцятьма талановитими танцівниками, акробатами та трюкачами. Без них шоу було б неможливим. Спеціально для туру я підготувала чимало нових композицiй. Одна з них, за численними проханнями прихильників, — танцювальна, у стилі «Пора домой», інші три — більш драматичні та глибокі. Все, як я люблю (Сміється. - Г. Я.).

- Ще рік тому у вашій сім’ї панувало кохання. Про хореографа Андрія Царя і Світлану Лободу можна було знімати фільм під назвою «Любов врятує світ». І раптом у казки нещасливий кінець... Чому так сталося?

- На все свій час. У нас була щаслива родина, але, як і у кожної пари, іноді виникали суперечки. У певний момент ми зрозуміли, що за буденністю ми втратили почуття, кохання. Розбіжностей у поглядах на подальше життя, творчість, роботу стало більше, ніж спільних думок. Єдине, що нас об’єднує і заради чого варто було будувати стосунки, — це наша донечка. Андрій — чудовий люблячий батько. Майже кожного дня він приїздить до Єви після роботи та проводить з нею час. Наші родини досі без проблем спілкуються одна з одною. Зі свого боку, буду дуже рада за Андрія, якщо він знайде дівчину, з якою буде щасливим. А у моєму житті наразі є місце лише для Єви та творчості. 

- Чи не тому після розлучення з’явився новий кліп «Не нужна»?

- Кожна моя нова пісня — це особиста історія, якою хочу поділитися зі слухачами. Та, можливо, на власному досвіді навчити їх не повторювати моїх помилок. Так сталося і з композицією «Не нужна». У ній все: біль від розлуки, бажання забути страждання та мрії про світле майбутнє.

- Справжнє кохання вимагає жертв і сліз?

- Кохання не вимагає жертв та сліз, тому що вони є невід’ємною його частиною — як глибока вода та бурхливі хвилі. Любов — найпотужніша сила, яка може стрімко піднести до небес, а потім так само швидко зламати крила. Але це почуття варте того, щоб жити. Жінка повинна кохати та бути коханою, тому що це панацея від будь-яких негараздів.

- Ви з Андрієм так і не були одружені. Чому?

- Штампи вбивають кохання. Немає такої зовнішньої сили, що могла б втримати двох людей разом, якщо нічого не відчувають одне до одного. На це здатна лише щира любов. I я ніколи не мріяла про офіційний шлюб. Можливо, тому, що сьогодні більшість чоловіків занадто інфантильні та не розуміють, що таке відповідальність.  

- Ви — жінка-трудоголік. Навіть народивши довгоочікувану донечку, через два тижні вже стояли на сцені. Це стрес не лише для мами, а й для дитини... Боялися, що за час декретної відпустки вас забудуть слухачі, чи без репетицій і концертів вже не уявляєте свого життя? А може, була якась інша причина?

- У моєму колі моральних цінностей родина завжди була на першому місці. Я утримую матерiально всю родину майже усе життя. Та, на жаль, я не з тих, хто вміє заощаджувати: всі мої кошти завжди йдуть на потреби сім’ї та творчість — нові пісні, зйомки кліпів тощо. Я розуміла, що деякий час після народження дитини я не матиму концертів, тому мені потрібно було терміново знайти вихід з цієї ситуації. Я прийняла рішення вийти на сцену вже через два тижні після пологів. Впевнена, що дитину потрібно годувати грудьми максимально довгий час. Кожні чотири години, де б я не була, мені доводилося відправляти посильного з моїм молоком до Єви. Напевно, це був найтяжчий період у моєму житті.

- Ви довго ховали від людей і від преси свою донечку Єву. У вересні вперше її показали. Що спонукало до цього?

- Особисте життя потрібно захищати від сторонніх очей. Особливо, якщо йдеться про дитину. На жаль, не всі це розуміють, тому через мою позицію нашій родині довелося багато чого пережити за останні чотири роки. Папараці стежили за кожним нашим кроком, намагаючись сфотографувати Єву. Ми ховалися за окулярами та кепками, змінювали маршрути, відмовилися від дитячого садочка… Врешті-решт, моя мама попросила подарувати донечці нормальне життя, показавши її пресі. І я вирішила, що Єва й справді вже достатньо доросла, щоб прийняти та зрозуміти навколишній світ.  

- Через те, що багато працюєте — репетиції, гастролі.., менше уваги приділяєте донечці. Компенсуєте цю втрату подарунками? Чи ви сувора мама — можете і покарати за непослух?

- Незважаючи на завантаженість роботою, щодня проводжу час з донечкою. Коли Єва прокидається вранці, розпитую її про те, що їй снилося, відповідаю на її запитання, граємо у розвиваючі ігри. Вона комунікабельна та розумна не за віком, тому з нею цікаво спілкуватися. Але все ж таки Єва — дитина, якій іноді хочеться побавитися. Якщо вона переходить межу, мені достатньо одного погляду або правильного зауваження. Я не підвищую навіть голосу, та це й не потрібно. Діти інтуїтивно відчувають сильних людей і розуміють, з ким можна бешкетувати, а з ким ні.

- Будете працювати у новорічну ніч чи, може, відпочивати у якомусь Діснейленді з дочкою або з «чарівним Санта Клаусом»?

- Дуже люблю родинні свята, і Новий рік — не виняток, але тільки коли я не працюю! У такому разі 1 січня вдома збирається вся наша велика родина: сестри, брати, племінники, бабусi. Сподіваюся, цього року у мене буде можливість побачитися з сім’єю у такому форматі та по-справжньому відпочити. 

- Ваш сценічний стиль — епатажність, елегантність. Яка Світлана Лобода у повсякденному житті?

- Важко повірити, але у повсякденному житті я зовсім інша. Бiльшiсть артистiв на сцені і поза нею не змінюються. У моєму випадку відбувається стовідсоткове перетворення. Можливо, тому, що мій знак зодіаку - Терези. Сексуальність та епатажність, яка колись була притаманна моїй творчості, - це лише образ, який розробила моя команда. Тоді нам здавалося, що це найкоротший шлях до популярності. Після народження дитини вирішила почати життя з чистого аркуша. На щастя, у той же період я почала працювати з Нателою Крапівіною, яка згодом стала моїм продюсером, подругою та хрещеною Єви. Наше бачення мого розвитку як артистки збігається на сто відсотків, тому я дуже ціную нашу дружбу. Щодо одягу, то у повсякденному житті віддаю перевагу стилю кежуал: джинси, кофти, кеди. Іноді одягаю щось кітчеве, але не занадто — щоб можна було «сховати» цю річ, поєднавши з чимось більш спокійним.

- Ви не вживаєте алкоголю, наркотиків, не курите, не відвідуєте жодних клубів... То як тоді розслабляєтеся?

- На щастя, алкоголь, куріння, клуби —  не єдиний спосіб розслабитися. Найбільше задоволення отримую від спілкування зі своєю  родиною, особливо з донечкою Євою, та, безумовно, від сцени. Без них не уявляю свого життя.    

Фото надане прес-службою LOBODA.

Схожі новини