Передплата 2024 «Добрий господар»

Гранат підвищить гемоглобін та покращить роботу серця

Гранат — смачний і надзвичайно корисний. З давніх часів його називали королем фруктів. Гіппократ рекомендував його для лікування шкірних захворювань та опіків, а Авіценна згадував про його цілющі властивості багато разів, особливо наголошуючи на тому, що всім видам граната притаманні бактерицидні та в’яжучі властивості

Гранат
Гранат

Корисна завдяки вітамінам і мінералам не лише м’якоть, а й кісточки, шкірка плодів, квітки, кора та листя рослини: з них роблять різні лікарські препарати, настоянки і відвари для лікування недокрів'я, діареї, стоматиту, кон’юнктивіту, опіків та інших захворювань.

Хімічний склад

Cік і м’якоть зрілих плодів граната міс­тять органічні кислоти (в основному лимон­ну, у невеликих кількостях — винну, яблучну, бурштинову, борну і щавлеву). Терпкість його смаку обумовлена наявністю дубиль­них речовин, а солодкість — високим (до 20 відсотків) вмістом моносахаридів (фрук­този, глюкози і сахарози). Крім того, гра­натовий сік містить калій, магній, фосфор, кальцій, натрій, залізо, а також алюміній, кремній, хром, нікель і мідь. І, звичайно, ві­таміни: С, В6, В12 і Е.

Корисні та лікувальні властивості

Натуральний гранатовий сік, порівняно з іншими, містить найбільшу кількість анти­оксидантів. Завдяки їм цей сік допомагає організму боротися з вільними радикалами — високоактивними молекулами, що атаку­ють клітини організм

М’якоть граната і гранатовий сік:

  • підвищує рівень гемоглобіну у крові;
  • використовують у лікуванні діареї. Шкірка і плоди граната, завдяки наявності танінів, мають в’яжучі властивості;
  • покращує роботу серцево-судинної системи. Регулярне вживання гранатів сприяє зниженню артеріального тиску і по­кращує кровотворення;
  • корисні за діабету, оскільки знижують рівень цукру у крові;
  • завдяки наявності антиоксидантів вони корисні для людей, що працюють у радіоактивних зонах;
  • підвищують апетит.

Настоянки і відвари з кори граната:

  • мають протиглисну дію;
  • знімають запалення;
  • їх застосовують для лікування захво­рювань горла і порожнини рота.

Порошок зі шкірки граната успішно лікує опіки і позбавляє вугрової висипки.

Висушені перетинки з плодів граната, додані до чаю, діють як заспокійливе і по­кращують якість сну.

А за останніми даними вчених, склянка гранатового соку на день за­побігає виникненню раку простати, до­помагає за імпотенції і пригальмовує руйнування хрящової тканини хворих на артрит.

Обережно!

Концентрований гранатовий сік руйнує зубну емаль.

До складу шкірки граната входять ал­калоїди — органічні речовини, які у вели­ких кількостях діють на організм людини як сильна отрута. Тому будьте обережні, використовуючи порошки і відвари з кори граната, оскільки передозування загро­жує запамороченням, погіршенням зору, підвищенням артеріального тиску і судо­мами.

Гранатовий сік категорично проти­показаний хворим на виразкову хворобу шлунка і гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку. Пити його можна тільки розбавленим водою, тому що в ньому дуже багато кислот, які викликають подразнення шлунка.

Сік не рекомендують пити дітям до од­ного року.

Крім того, він має закріплювальну влас­тивість, отож протипоказаний і тим, хто має проблеми з травною системою (закрепи), геморой і тріщини в ділянці заднього про­ходу.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини