Передплата 2024 ВЗ

Кріп зніме втому очей

Кріп застосовується не лише в кулінарії, а й із лікарською метою. Його вживають свіжим, сушать, солять і відкладають про запас, додаючи потім у супи, м’ясні страви, салати

Кріп
Кріп

Ця рослина містить багато віта­мінів (С, В, Р), каротин, мікроеле­менти (залізо, фосфор, кальцій, калій). Існують деякі протипоказання щодо вживання кропу. Слід із великою обережністю використовувати його ва­гітним жінкам та людям зі зниженим тиском.

Знадобиться кріп у боротьбі з діаре­єю, респіраторними захворюваннями, порушенням сну. Він допоможе підтри­мати менструальний цикл і полегшити стан при болях у цей період (завдяки флавоноїдам та вітамінам групи В), по­ліпшить процеси травлення, очистить кишківник, зніме здуття живота. Його цінні олії очищають дихальні шляхи за проявів алергічного кашлю, загоять шкі­ру у разі алергічного свербежу.

Ефірна олія кропу здатна розріджу­вати мокроту в бронхах і сприяти її лег­кому виведенню. Ще ж зазначена рос­лина знижує тиск, заспокоює нервову систему, має сечогінний ефект, має спазмолітичну дію на гладку мускула­туру.

Корисне й насіння. Його викорис­товують за зниження гостроти зору і швидкої втоми очей. Для цього необ­хідно зробити компрес. Після запарю­вання зернята загортають у марлю й, трохи остудивши, ще теплими прикла­дають до повік. Приблизно через 20 хвилин відчуєте полегшення.

Таким же методом розгладжують зморшки навколо очей, знімають набряк та почервоніння. А за укусів комарів, бджіл рекомендується накладати кашку з кропу на уражене місце.

Застосовуються згадані прянощі і в складанні парфумерних композицій оде­колонів, зубних паст.

Соки петрушки та кропу, узяті в рів­них частинах, здатні освітлювати вес­нянки. Про користь кропу знають і люди, яким вдалося позбутися за його допо­могою пігментних плям на шкірі.

Цікаво, що ця зелень у сушеному ви­гляді за енергетичною цінністю удвічі або втричі перевершує свіжу.

Схожі новини