Передплата 2024 «Добрий господар»

Серце може стискатися у грудях не тільки зі страху чи жалю

Часто так проявляється артеріальна гіпертензія, яку лікарі називають «тихим убивцею»

Які причини, симптоми та фактори ризику артеріальної гіпертензії? Як воєнні дії впливають на розвиток цього захворювання? Що робити, якщо у вас високий тиск, а поряд – немає лікаря?

У розмові з в.о. заступниці генерального директора Центру громадського здоров’я України Іриною Сорокою відповіді на ці запитання дала директорка КНП «Великогаївська АЗПСМ» Оксана Луцька. Вебінар на тему «Високий тиск під час війни: як із цим боротися?» організував та провів ЦГЗ.

– Як виявити артеріальну гі­пертензію?

«Артеріальна гіпертензія дуже часто має безсимптомний перебіг. Недарма її називають «тихим убив­цею», – каже Оксана Луцька.

– Хвороба може проявляти­ся:

  • головним болем;
  • загальною слабкістю;
  • швидкою втомлюваністю;
  • стискаючим болем у грудній клітці.

Діагноз «артеріальна гіпертен­зія» ставиться за результатами вимірювання артеріального тиску у закладі охорони здоров’я, що проводиться у різні дні, вдома, на підставі середнього показника ви­мірювання, яке проводиться зран­ку і ввечері протягом 7 днів або за результатами цілодобового моні­торування.

Існує два типи артеріальної гіпертензії:

  • первинна, яка викликана ге­нетичними факторами та факто­рами навколишнього середовища, що порушують функції однієї або кількох регулюючих систем;
  • вторинна, яка також зумовле­на багатьма факторами:
  • захворюваннями нирок, за­лоз внутрішньої секреції;
  • коарктацією аорти (вродже­ною вадою, звуженням просвіту аорти. – Авт.);
  • прееклампсією;
  • гострим стресом;
  • синдромом обструктивного апное сну;
  • збільшенням об’єму внутріш­ньосудинної рідини тощо.

Кожна здорова людина хоча б раз на рік повинна вимірювати свій артеріальний тиск. Звісно, якщо є вже якісь скарги, це треба робити частіше.

– Як правильно міряти тиск?

– Якщо людина звертається до нас, лікарів, уперше і ми виявляє­мо підвищення артеріального тис­ку, проводимо повторний замір на іншій руці. Важливо робити це пра­вильно.

Людина мусить зручно сісти, спертися на спинку стільця, трима­ти опущені ноги рівно.

Вимірювання проводиться не відразу, а приблизно через п’ять хвилин.

Потрібно правильно одягнути манжетку. Манжетки також є різні: малі, середні та великі, залежно від об’єму руки пацієнта.

Лікар запитує людину про її сі­мейний анамнез (чи мають батьки, брати, сестри підвищений артері­альний тиск, чи є серед близьких люди з цукровим діабетом або з ранніми проявами серцево-су­динних захворювань), стиль хар­чування, рухову активність, чи має хронічні захворювання, чи приймає якісь препарати, бо є такі ліки, які підвищують артеріальний тиск. На­приклад, препарати солодки.

Важливо виміряти зріст і вагу пацієнта, щоб визначити його ін­декс маси тіла. Якщо ІМТ переви­щує 30, доведеться модифікувати спосіб життя. Хоча це у будь-якому разі доведеться робити.

Обов’язково потрібно виміряти окружність талії. Має бути менш як 94 см у чоловіків і менш як 80 см у жінок.

Мусимо також з’ясувати, чи має пацієнт шкідливі звички. На­приклад, чи він курить. Це фактор, який дуже впливає на артеріальний тиск. Чи вживає алкоголь і в якій кількості.

Можемо також виміряти рівень цукру.

Якщо лікар запідозрить, що у пацієнта – вторинна артеріальна гіпертензія, призначить додаткові обстеження. Наприклад, на визна­чення рівня ТТГ (тиреотропного гормону. – Авт.).

– Який артеріальний тиск вважається нормальним? Чи за­лежить цей показник від статі, віку? Минулого року Американ­ська кардіологічна асоціація, Американський коледж кардіо­логії та багато інших кардіоло­гічних асоціацій оголосили про зниження порогу виявлення гі­пертонії, й тепер він становить 130/80 мм рт. ст. Ми ж корис­туємося іншою класифікацією. Артеріальний тиск 139/89 мм рт. ст. називаємо високим, але нормальним.

– Ми, лікарі звертаємо увагу на тиск, рівень якого перевищує 140/90 мм рт. ст. або 135/85 мм рт. ст., якщо вимірювання проводило­ся у домашніх умовах. У пацієнтів, що хворіють на цукровий діабет, норма є трохи нижчою, у людей, старших за 80 років, трохи вищою (150/90 мм рт. ст. та 145/85 мм рт. ст. при вимірюванні у домашніх умовах). Хоча зараз вікових норм не існує.

– Коли ми говоримо про стресіндуковану артеріальну гі­пертензію (гіпертензію на робо­чому місці, «гіпертензію білого халата»), часто вона є прихова­ною. Але людина приходить до вас на прийом і з’ясовує, що її тиск 140/90 мм рт. ст., а це вже критерій артеріальної гіпертен­зії. Що б ви радите такому паці­єнту?

– Якщо людина схильна до під­вищення артеріального тиску, їй цей тиск бажано контролювати вдома: міряти 4-7 днів зранку і вве­чері, а всі показники фіксувати, аби потім показати лікарю.

Медикаментів лікар відразу може не рекомендувати. Спочатку все-таки необхідно модифікувати спосіб життя. Визначаємо фак­тори ризику для цього пацієнта і тільки після цього можемо радити, як йому коригувати артеріальний тиск.

Своїм пацієнтам я пояснюю, що лікування артеріальної гіпертензії є дуже індивідуальним. Звісно, є протоколи. Медикаментозне ліку­вання проводитиметься згідно з наявними настановами. Але люди різні. Хтось і справді може частіше, ніж інші, перебувати у стресових ситуаціях. Може мати порушення харчування, інші фактори ризику. Немедикаментозна корекція за­вжди передбачає індивідуальний підхід.

– У всіх регіонах нашої краї­ни лунають сирени. На щастя, не у всіх ми чуємо вибухи. Це трохи полегшує ситуацію, але, на жаль, є люди, які живуть під постійними обстрілами. У них частіше може виникати арте­ріальна гіпертензія. Що б ви їм порадили, якщо вони виміряли свій тиск і побачили, що він у них підвищений? Багато людей знають про своє захворювання, хочуть лікуватися, але мають обмежений доступ до медичної допомоги. Як бути таким паці­єнтам?

– Страх залишитися без медич­ної допомоги є, але мої колеги-ме­дики залишилися на окупованих територіях і з усіх сил намагаються допомогти своїм пацієнтам. Звер­таються до колег, які перебувають на підконтрольних Україні тери­торіях, просять медикаменти. Ми постійно отримуємо від них якісь запити, шукаємо можливості пе­редати ці ліки нашим друзям-ліка­рям, щоб ті могли роздати їх своїм пацієнтам. У селах залишилися фельдшери. Транспортного спо­лучення немає, але є медик, який може надати допомогу або при­наймні підказати, що робити. Дуже добре, що людина може зв’язатися зі своїм лікарем телефоном, через месенджер – навіть якщо вони пе­ребувають у протилежних кінцях країни. Багато моїх колег зголо­силося безплатно консультувати пацієнтів, які не мають доступу до свого лікаря та інших лікарів.Якщо людина виміряла тиск і він у неї підвищений, потрібно дивитися, наскільки. Якщо 140/90 мм рт. ст. і нижче, то це може бути допусти­мий високий “нормальний” тиск. Якщо 160/100 чи 160/110 мм рт. ст., то треба вже замислитися. Можна почати з немедикаментозної ко­рекції – зменшення споживання солі (не більш як 5 г на добу), жир­ної їжі, екстрактивних речовин. На­магатися харчуватися правильно, з достатньою кількістю овочів, фрук­тів. Зараз може бути обмежений доступ до певних харчових продук­тів, але я спілкувалася з колегами з окупованих територій, які розпо­відали, що коли вже нічого немає, то якісь овочі-фрукти все-таки можна знайти. Також потрібно, по можливості, намагатися заспо­коїтися, використовувати практи­ки, які допомагають стабілізувати стан. Звичайно, рекомендованими є дозовані фізичні навантаження – п’ять разів на тиждень. Наприклад, ходьба. Не потрібно вигадувати чо­гось надзвичайного. Найпростіші речі. Очевидно, якщо це можливо, якщо немає обстрілів, загрози для життя, якщо людина не перебуває в укритті. Надалі, якщо тиск підви­щений, людина почувається дис­комфортно, може використовува­ти наявні лікарські засоби, які вона приймала попередньо. Можна трішки збільшити дозу.Бувають си­туації, коли ліків немає жодних. Мої колеги у таких випадках писали закликали у соціальних мережах, просили пацієнтів переглянути свої аптечки. Дуже часто в аптечках є препарати, які людина не викорис­товує у цей момент і може ними поділитися. Якщо є повітряна три­вога і людина перебуває в укритті, можна попросити допомоги у тих, хто поряд. Часто буває, що люди мають при собі запас медикамен­тів. Зазвичай ті люди, які прийма­ють якісь препарати, носять їх зі собою. Наведу свій приклад. Від­коли почалися всі ці події, я ношу зі собою досить важкий рюкзак з різними засобами, щоб я, як лікар, могла допомогти. Звісно, коли є обмежені ресурси, підбирати пре­парати не завжди виходить. Можна використовувати ті, які ви змогли дістати. Надалі слід проконсультуватися з лікарем, до якого буде доступ, який вже підбере якесь лі­кування.

Схожі новини