Якщо сіль — то йодована. Чому?
Щоб запобігти йододефіциту
Але таку сіль слід додавати вже до готових страв, щоб йод не руйнувався під час термічної обробки. Скільки можна солі? До 5 г на добу. Але це не означає, що вся сіль із солонки!
Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?
Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами і, відповідно, зростає артеріальний тиск.
Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які беремо на полицях супермаркетів. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?
- хліб;
- оброблені продукти з м’яса;
- твердий сир;
- консерви і напівфабрикати.
ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху.
Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?
- Перше — це запобігання зростанню артеріального тиску.
- Друге — зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.
- Третє — значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.
Отже, що робити?
- Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним постачальником солі — хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати.
- Читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів розташована сіль, тим більший її вміст.
- Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.
- Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.