Передплата 2024 «Добра кухня»

Якщо сіль — то йодована. Чому?

Щоб запобігти йододефіциту

Але таку сіль слід додавати вже до готових страв, щоб йод не руйнувався під час термічної обробки. Скільки можна солі? До 5 г на добу. Але це не означає, що вся сіль із солонки!

Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?

Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами і, відповідно, зростає артеріальний тиск.

Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які беремо на полицях супермаркетів. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?

  • хліб;
  • оброблені продукти з м’яса;
  • твердий сир;
  • консерви і напівфабрикати.

ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху.

Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?

  • Перше — це запобігання зростанню артеріального тиску.
  • Друге — зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.
  • Третє — значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.

Отже, що робити?

  1. Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним постачальником солі — хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати.
  2. Читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів розташована сіль, тим більший її вміст.
  3. Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.
  4. Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.

Джерело

Схожі новини