Передплата 2024 ВЗ

Українки – жінки-банкомати

До ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ традиційно багато говорили про здобутки та поразки нашої держави на 22-му році її життя. Приємно, що маємо чим похвалитись.

Автором першої у світі Конституції є українець Пилип Орлик. Найбільший транспортний літак у світі — Ан-225 «Мрія» — витвір українських конструкторів. Україна — єдина країна світу, яка з власної ініціативи відмовилася від ядерної зброї. Наша молода держава є першою у світі з виробництва меду на душу населення і саме у нас найбільші у світі запаси чорнозему...

Проте мінусів, на жаль, можна нарахувати значно більше. Смертність в Україні значно перевищує народжуваність. З 1991 року населення зменшилося на понад 7 млн. На це впливає чимало факторів. Рівень споживання тютюну та алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі. Ми перші у світі за рівнем дитячого алкоголізму і перші в Європі та Центральній Азії з розповсюдження ВІЛ та гепатиту С серед дорослих.

Особливо бентежить той факт, що громадяни України склали найчисленнішу міграційну групу в ЄС. Україна — чи не головний постачальник нелегалів у різні точки планети. З точки зору секс-туризму Україна — найбільша країна Європи, 80 тисяч украї-нок у віці від 15 до 49 років займаються проституцією.

За результатами дослідження трудової міграції українців, проведеного Держстатом та Інститутом демографії НАН України, від січня 2010 року до середини червня 2012 року за кордоном з метою заробітку перебувало 1,2 мільйона українців, тобто 3,4% населення країни. Найбільша кількість мігрантів на заході України — кожен десятий західняк їздить на заробітки. Практично половина із них жінки...

Що відбувається у родинах, де жінка виїжджає на заробітки? Чому вони їдуть на рік, а не повертаються навіть через п’ятнадцять? Що тягне цих жінок назад у заробітчанську кабалу? Своє бачення існуючої проблеми вирішив подати канал “1+1”, презентувавши документальну стрічку власного виробництва під кричущою назвою «Жінка-банкомат». Автор фільму — Акім Галімов, продюсер — Наталка Якимович, режисер — Ганна Яровенко.

Зйомки стрічки проходили паралельно, знімальна група спостерігала за життям жінок в Італії та їхніх дітей в Україні. Адже, згідно з офіційними даними італійської статистики, українці в Італії — п’ята громада з кількістю 174 тисячі людей. Проте, за даними України, в Італії перебувають від 400 до 600 тисяч українців, переважна більшість — це нелегальні мігранти.

Героїнями фільму стали жінки з Львівщини, Івано-Франківщини та Київщини. Усі вони вирушають за кордон, щоб заробити на навчання дітей, дорогі речі та ремонти у будинках. Але з часом діти перестають сприймати їх як батьків і ставляться по-споживацькому, винятково як до людей, які мають видавати їм гроші.

«Моя мама теж була на заробітках в Італії, — зізналась продюсер фільму Наталка Якимович. — Тоді я вже була студенткою. Але і у старшому віці такий важкий досвід не минає безслідно як для дітей, так і для батьків. Сьогодні уже я — мама. Робота над фільмом змусила мене замислитися, чи правильно я розставила пріоритети у житті, скільки часу та уваги витрачаю на роботу, а скільки на сина і свої особисті інтереси? Зрештою, щоб стати «жінкою-банкоматом», не обов’язково кудись їхати. Так можна назвати й успішних бізнес-леді, котрі з ранку до ночі пропадають на роботі. У них та сама мотивація, що й у наших героїнь, — хороша освіта для дитини, житло, медичне страхування». Але творці фільму крізь тривожні кадри наголошують: знайшовши одне, можна втратити інше, щось набагато цінніше, чого більше ніколи не повернути — час та любов близьких... Акім Галімов додав, «якщо після перегляду фільму хоча б дві жінки з тисячі подумають про те, що треба по-іншому будувати свої стосунки з дітьми, то це вже буде для мене, як для автора, таким невеликим, але успіхом».

Щоб привернути увагу не лише глядачів, а й перехожих до проблеми заробітчан, “1+1” біля свого офісу, поруч із банкоматом, розмістив аплікацію у стилі арт-проектів Бенксі. До неї долучились і жителі столиці, розвішуючи такі ж плакати біля банкоматів Києва. Автори фільму наголошують, що такий відгук у пересічних киян свідчить про те, що проблема заробітчанства так чи інакше торкається сьогодні кожного українця. І над її вирішенням варто задуматись негайно!