Передплата 2024 «Добрий господар»

Обаму обрала молодь.

Можливо, останнім “білим” президентом США був Джордж Буш? Цей жартівливий прогноз має право на існування.

59% “білих” американців, підрахувала CNN, підтримали на президентських виборах республіканця Мітта Ромні. Але в Білому домі залишився “чорний” Барак Обама. За нього голосували 93% афроамериканців, 71% “латиносів” і 73% жителів США, що мають азійське походження. До наступних президентських виборів “кольорових” буде в США ще більше. Особливо швидко зростає кількість вихідців із країн Центральної і Південної Америки, які невдовзі становитимуть третину населення США. За прогнозами експертів, до 2050 року Штати будуть двомовною країною — поряд із англійською, офіційною мовою стане іспанська. Тож “кольорові”, за підтримки хоча би третини “білих”, зможуть обирати того президента, якого захочуть. У львівських футбольних “Карпатах” грає іспанець Перес Мартінес Лукас. Приблизно так можуть звати одного з наступних американських президентів.

Утім, вибори в США — не лише “білі” проти “кольорових”. За Обаму голосували 45% чоловіків, за Ромні — 52%. Натомість виборці-жінки, а їх більшість, надали перевагу Обамі (55% на 44%). В Америці гроші в домашньому бюджеті також рахують жінки, а їм подобаються соціальні виплати Обами... За Обаму голосували бідні американці та нижчий прошарок середнього класу, за Ромні — більшість із тих 25% жителів США, що заробляють понад 100 тисяч доларів на рік. Більш релігійні американці голосували за Ромні, менш релігійні надали перевагу Обамі.

А тепер — увага! Обрання і переобрання Обами стало можливим завдяки активній участі у виборах молодих американців. Виборці віком 18-29 років — 60% за Обаму, 30-39 років — 55%. Американські пенсіонери підтримали головно Ромні (56%), але президентом став той, за кого голосувала молодь. Напевно, так і має бути: їм жити в тій країні, їм її “розбудовувати”... А що маємо в Україні? Впевнений, результати парламентських виборів не відповідають переконанням молодих українців. Вони не голосували б за комуністів, вони б віддали свої голоси тим, хто пропонує Європейський, а не Митний союз... Але значна частина молодих українців на виборчі дільниці не прийшла. Тому долю країни вирішували пенсіонери, яких серед виборців було аж 36%... Але хто вам винен, дівчата й хлопці? Ніхто, тільки ви самі. Хочете іншого вибору? Беріть приклад зі своїх американських ровесників. Ходіть на дільниці й обирайте свого “обаму”. Адже це вам жити в Україні.

Схожі новини