Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На конкурсі «Європейське дерево року» в нас «бронза»!

Українська «Яблуня-колонія» поступилася лише двом дубам — польському й словацькому

Дебют України на конкурсі "Європейське дерево року" був успішним - унікальна яблуня-колонія з Кролевця на Сумщині взяла "бронзу". Фото treeoftheyear.org.
Дебют України на конкурсі "Європейське дерево року" був успішним - унікальна яблуня-колонія з Кролевця на Сумщині взяла "бронзу". Фото treeoftheyear.org.

У Європейському парламенті нагородили лавреатів конкурсу «Європейське дерево року 2023». Україна взяла участь у цьому престижному щорічному змаганні вперше — і відразу потрапила у призери! Третє місце на конкурсі зайняла унікальна яблуня-колонія, що росте у місті Кролевці на Сумщині.

Другим визнали «драконячий» дуб зі Словаччини, а «Європейським деревом року» став 180-річний дуб «Фабрикант», що росте у польському місті Лодзь. За «Фабриканта» проголосували 45,7 тисячі учасників інтернет-опитування, за дуб зі Словаччини — 18,2 тисячі, а за українську яблуню-колонію — 14,2 тисячі.

«У Кролевці розташований унікальний об'єкт природно-заповідного фонду України — ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення „Яблуня-колонія“, — читаємо про унікальне українське дерево у „Вікіпедії“. — Зовні — це яблуневий кущ, орієнтовний вік якого понад 200 років… Особливістю цієї яблуні є її здатність до самостійного укорінення гілками. Коли один із прирослих до землі стовбурів має відмерти, його гілки стрімко нахиляються до землі і теж приростають. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура. Тепер на площі близько 1000 квадратних метрів лежать у різних напрямках 15 прирослих до землі стовбурів — її нащадків. Учені не спостерігають на цьому місці аномалій, проте всі намагання посадити подібну яблуню в іншому місці не завершились успіхом».

Певно, треба й нам дуба шукати…

Крім колонії українських яблунь, 2023-го у конкурсі «Європейське дерево року» змагалися ще 15 дерев — два платани, два буки, дві груші, тис, фікус, евкаліпт і аж шість дубів. До речі, саме дуби перемагали на конкурсі два останніх роки, зокрема, 2022-го лавреатом став 400-річний дуб «Дунін» із Польщі, що росте у Біловезькій пущі (цей ботанічний довгожитель набрав торік майже 180 тисяч голосів). Цього року «Європейським деревом року» знову став дуб — черешчатий «Фабрикант», який росте у парку Клепача в Лодзі.

Президент польського Клубу Gaja Яцек Божек розповів, що 180-річний дуб «Фабрикант» — «одне з найоригінальніших дерев у Польщі, справжня вітрина Лодзі». Дуб росте при головній алеї парку ім. єпископа Міхала Клепача, який був закладений наприкінці 19-го століття, коли цей терен придбав рід Ріхтерів. Ім'ям «Фабрикант», пов’язаним із фабричною історією Лодзі, у 1990-х роках запропонував назвати дуб професор Лодзького університету Ян Сіцінський.

Дерево з Польщі перемогло на конкурсі вже утретє. Цього разу тріумфував 180-річний дуб "Фабрикант", що росте у Лодзі. Фото Klub Gaja.
Дерево з Польщі перемогло на конкурсі вже утретє. Цього разу тріумфував 180-річний дуб "Фабрикант", що росте у Лодзі. Фото Klub Gaja.

«Одна з його гілок дуба „Фабрикант“ має S-подібну форму і довжину понад 20 метрів, що справляє велике враження на відвідувачів парку, — зазначив Божек. — Кожної весни дуб приваблює натовпи, які хочуть побачити його велич, занурену в море квітнучих блакитних крокусів… Це вже третя польська перемога у цьому конкурсі. 2017-го „Європейським деревом року“ став дуб „Юзеф“ із Вишневої у Прикарпатському воєводстві, а 2022-го — дуб „Дунін“, страж Біловезької Пущі».

«Європейське дерево року» обирають з 2011-го, коли опитування щодо «Дерева року», яке проводили у Чехії, стало міжнародним конкурсом. Він популяризує європейські дерева з найцікавішими історіями, у такий спосіб привертаючи увагу громадськості до тих, що є елементами природної і культурної спадщини різних країн Старого світу.

Схожі новини