Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Єврокомісар Могеріні: "ЄС не вдаватиме, ніби Росія не окупувала Крим"

  • 24.04.2017, 16:51
  • 3 101

Європейський Союз хоче поліпшення відносин із Росією, однак не може вдавати, ніби та й не окупувала Крим, тому санкції проти РФ продовжують діяти.

Про це заявила Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні під час першого офіційного візиту в Москву, передає Цензор.НЕТіз посиланням на "Радіо Свобода".

Крім того, Федеріка Могеріні сказала, що не бачить сенсу вдавати, що у відносинах між ЄС і Росією немає проблем.

Коментуючи санкції, запроваджені ЄС проти Росії у зв'язку з її підтримкою бойовиків на сході України, Верховний представник ЄС підкреслила, що санкції не є самоціллю, їх мета - домогтися миру на Донбасі.

Могеріні у Москві: "Принципова позиція ЄС — невизнання анексії Криму"

Європейський союз та його партнери продовжують зберігати політику невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні на прес-конференції у Москві.

"Наша дискусія була корисною, конструктивною. Ми в Євросоюзі завжди вважали, що краще мати діалог, не тільки в ЄС, але і з глобальними гравцям, одним з яких є Росія. Ми маємо різну оцінку конфлікту на сході України та анексії Криму", - сказала Могеріні.

Вона розповіла, що на зустрічі обговорювалися кроки, які допоможуть рухатися узгодженою "дорожньою картою", яка передбачає повне виконання Мінських угод всіма сторонами в політичному та безпековому аспектах.

"Ми також говорили про те, що ви (звертається до Лаврова, - ред.), назвали системними розходженнями — це невизнання анексії з боку ЄС. Це принципова позиція, яку ми будемо зберігати. І не тільки ЄС, але і наші партнери", - підкреслила Могеріні.

Окремо Могеріні наголосила на довгій дискусії щодо двосторонніх відносин між ЄС та Росією.

"В деяких питаннях у нас є складності, але ми продовжуємо діалог, щодо інших у нас є хороший рівень співпраці, наприклад у контртерористичному діалозі, який відновився минулого місяця", - додала вона.

Могеріні: "Повернення Євросоюзу до добрих стосунків із РФ пов'язане з вирішенням конфлікту на Донбасі"

Могеріні пояснила позицію ЄС щодо двосторонніх відносин із РФ і найбільш актуальних міжнародних проблем.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Интерфакс.

"Питання, де у нас є розбіжності, добре відомі, але наші канали комунікації завжди залишаються відкритими. Підтримується постійний контакт на всіх рівнях з усіх питань, які є пріоритетними для обох сторін. Ось тільки деякі з них: покласти край руйнівній війні в Сирії, кризі в Лівії, конфлікту в східній частині України, конфлікту між Ізраїлем і Палестиною, виконання домовленості щодо ядерної програми Ірану, забезпечення миру в Афганістані, денуклеарізація Корейського півострова і боротьба з тероризмом. Немає жодної глобальної сили, яка б могла вирішити будь-яке з цих завдань самотужки. Без співпраці між нами нестабільність продовжиться і буде поширюватися", - заявила Могеріні.

"У Європейського Союзу гранично ясна позиція в тому, що стосується наших відносин і взаємодії з Росією. Повернення до добрих стосунків не тільки можливе, але і бажане, і пов'язане з вирішенням конфлікту в східній частині України - повним виконанням Мінських угод. Санкції не є політикою самі по собі, вони пов'язані з незаконною анексією Криму і конфліктом у східній частині України. Ми повторюємо знову і знову, що, коли Мінські угоди будуть повністю виконані, відповідні санкції будуть зняті", - нагадала представник Євросоюзу з міжнародних справ.

"Всі рішення, які ми ухвалили з питання санкцій, були ухвалені одноголосно. І це єдність підтверджується на регулярній основі, оскільки санкції переглядаються для ухвалення рішення про їх продовження зазвичай кожні 6 або 12 місяців. В той же час, ми не маємо на меті продовжувати санкції "нескінченно". Наша мета - побачити вирішення конфлікту в східній частині України за повного виконання Мінських угод. Як я сказала, санкції самі по собі не є політикою, але одним з інструментів, який Європейський Союз, разом із багатьма партнерами у світі, використовує для досягнення завершення конфлікту в східній частині України", - підкреслила Федеріка Могеріні.

Джерело: Цензор. НЕТ

Схожі новини