Передплата 2024 «Добрий господар»

Головна хвороба Клінтон – не пневмонія...

Кандидату в президенти США від Демократичної партії катастрофічно бракує довіри виборців.

До виборчої кампанії кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон приєднався новий потужний агітатор — теперішній господар Білого дому Барак Обама. Поки Клінтон хворіє, Обама виступив на передвиборному мітингу в Пенсильванії. Говорив, зокрема, що “трудящі” мають повірити Клінтон, яка захистить їхні інтереси... Якщо вже Обама, який не дуже любить Клінтон, вирішив особисто за неї агітувати, значить, у таборі демократів справді відчувають, що кандидат республіканців Дональд Трамп наступає їм на п’яти... Пневмонія, яку діагностували у 69-річної Клінтон, погіршила її шанси стати президентом. Американці не люблять, коли їм кажуть неправду. А свою хворобу колишня держсекретар намагалася приховати...

Тривалі напади кашлю, які мучили Гілларі Клінтон минулого тижня, вона пояснювала алергією, яку дістає, “щойно подумає про Трампа”. Версії про алергію тримався також штаб кандидата демократів. Але, як з’ясувалося пізніше, Клінтон казала неправду. У п’ятницю, 9 вересня, вона відвідала лікаря, який діагностував пневмонію, прописав антибіотики й рекомендував бодай п’ять днів лікуватися вдома. Клінтон, одначе, навідріз відмовилася від перепочинку. Мовляв, за два місяці до президентських виборів вона не може собі цього дозволити... У неділю, 11 вересня, під час жалобної церемонії з нагоди 15-х роковин терористичної атаки ісламістів на Нью-Йорк і Вашингтон, Гілларі Клінтон стало зле. Коли ведучий зачитував імена майже трьох тисяч жертв злочину, Клінтон покинула церемонію. Випадковий свідок зняв на мобільний телефон, як кандидат у президенти зблідла, ледь не впала, і як охоронці посадили її в авто...

У штабі Клінтон повідомили, що вона “перегрілася”. Хоч акурат 11 вересня спека в Нью-Йорку нарешті спала... Через півтори години Клінтон вийшла з помешкання на Мангеттені, що належить її доньці Челсі, у темних окулярах, і повідомила, що почувається “чудово”. Того ж дня увечері штаб Клінтон нарешті повідомив правду — про запалення легень.

Хотіла Клінтон, зрозуміло, як краще, а вийшло... Позитивів від того, що приховала свою пневмонію, жодних. По-перше, виборчу кампанію все одно довелося призупинити (добре хоч, паузу заповнив Обама). По-друге, намагання приховати пневмонію оживило чутки про те, що колишня держсекретар приховує інше, значно серйозніше захворювання. (Ці чутки поширює, зокрема, портал Breitbart News, керівник якого Стів Беннон очолив місяць тому виборчий штаб Трампа). Американцям відразу нагадали 2012 рік: тоді Клінтон знепритомніла й упала, діставши струс мозку. А може, кажуть “доброзичливці”, наслідки того падіння досі даються взнаки... Усе це, зрозуміло, не додає Гілларі Клінтон балів у передвиборній боротьбі. Свого майбутнього президента американці воліють бачити здоровим.

Але найгірше, що Клінтон сказала неправду... Саме брак довіри виборців вважають американські політологи головною проблемою екс-держсекретаря. За даними опитування Washington Post i ABC News, лише 43% американців вважають Трампа “гідним довіри”. Одіозний мільярдер, який так любить Путіна, — завзятий брехун і хвалько, тож такий результат опитування не дивує... Але проблема Клінтон у тому, що її “гідною довіри” вважають лише 45% виборців.

«Пневмонію можна вилікувати антибіотиками. Але чим лікувати нездорову схильність до приховування, яка неодноразово спричиняла непотрібні проблеми?” — запитує Девід Аксельрод, колишній радник Обами.

Коли Клінтон була державним секретарем, то використовувала приватну поштову скриньку для службового листування. А перед тим, як ці документи мали були передані до урядового архіву, Клінтон близько 30 тисяч електронних листів... знищила. Компромат як на українські реалії невеликий... Але американцям така легковажність кандидата в президенти не подобається. Адже, за словами директора ФБР, через приватну поштову скриньку Гілларі Клінтон проходили державні таємниці...

А тим часом...

Як пише британська The Telegraph, якщо Гілларі Клінтон відмовиться через хворобу від участі у виборчих перегонах, кандидатом у президенти від Демократичної партії може стати віце-президент США Джо Байден. У партії також начебто розглядають кандидатуру сенатора від штату Вермонт Берні Сандерса, який був головним суперником Клінтон у “праймеріз”. Утім, як повідомив Барак Обама, Гілларі Клінтон налаштована на продовження боротьби.

Схожі новини