Передплата 2024 «Добра кухня»

У Казахстані через теракт в Актобе ввели «жовтий» рівень терористичної загрози

  • 06.06.2016, 09:16
  • 3 731

"Жовтий" рівень терористичної небезпеки введений у країні на 40 діб.

Найвищий рівень — критичний «червоний» — на сьогодні встановлено в Актюбінській області.

У Казахстані ввели «жовтий» рівень терористичної небезпеки. Про це інформує казахстанське видання Tengrinews.kz.

Тривожна звістка прийшла жителям Західно-Казахстанської, Карагандинської, Алматинської, Павлодарської, Мангістауської, Кизилординської, Жамбильської та інших областей, а також Астани і Алмати.

Після обіду 6 червня казахстанці почали отримувати SMS з повідомленням про те, що в області запроваджено помірний — «жовтий» рівень терористичної небезпеки.

Відомо, що «жовтий» рівень введений з терміном на 40 діб майже по всіх областях. «У зв'язку з цим просимо з розумінням поставитися до проведеної роботи державних органів. Звертати увагу на безгоспні сумки, предмети, особливо з наявністю дротів, (...) а також на підозрілих людей. Не торкатись підозрілих предметів, і поставитися з розумінням до дій співробітників. Не піддаватися паніці», — йдеться в повідомленні ДКНБ по Жамбилській області.

Згідно з Правилами організації і функціонування державної системи моніторингу інформації та оповіщення населення про виникнення загрози акту тероризму, помірний «жовтий» рівень небезпеки встановлюється за наявності потреби підтвердження інформації про реальну можливість вчинення акту (актів) тероризму. Це найперший рівень. Слідом йде високий «помаранчевий» — при наявності підтвердженої інформації про реальну можливість вчинення акту (актів) тероризму.

Теракт в Актобе: глава МВС уточнив кількість знищених нападників

Щонайменше шестеро осіб перебувають у розшуку.

Під час антитерористичної операції в Актобе було знищено 12 нападників, ще 6-7 терористів оголошені в розшук. Уточнені цифри в кулуарах уряду навів міністр внутрішніх справ Казахстану Калмуханбет Касимов, інформує казахстанське видання Tengrinews.kz.

Касимов заявив журналістам, що вся інформація про злочинців, які вчинили напади, у МВС є. «Ми зараз знаємо прізвища усіх, хто сидів, прізвища всіх, хто вийшов і хто пішов і хто заходив в який магазин. (...) З усіх місць пригод в автобусі, в Національній гвардії, там де вони чинили опір, ми вилучили в загальному 11 одиниць вогнепальної зброї. Зараз всі прізвища є, оперативні групи працюють», — сказав він.

«Таким чином зараз у нас 12 убитих і 6 поранених (терористів — Ред.). Вважаємо, що десь ми 6-7 осіб розшукуємо. І на руках у них залишилося 5-6 одиниць вогнепальної зброї», — сказав він.

Говорячи про втрати серед цивільних осіб під час нападів міністр зазначив наступне. «Перший загиблий — це продавець магазину зброї та загиблий співробітник охорони Кузет, який першим приїхав на місце події. І один відвідувач загиблий в другому магазині. Поранених цивільних у нас — другий працівник Кузета — він отримав поранення. І другий відвідувач в другому магазині. Разом троє цивільних загиблих і двоє поранених. Щодо співробітників поліції: три співробітники отримали вогнепальні поранення. Щодо військовослужбовців — троє загиблих: один офіцер, один контрактник і один строкової служби. Шість військовослужбовців, які перебували на території військової частини, з різних причин отримали різні поранення: і вогнепальні і ножові», — повідомив міністр внутрішніх справ.

У перестрілках в казахстанському Актобе убиті 17 осіб

Поранення дістали 22 людини.

За даними МВС Казахстану, серед загиблих - 11 ймовірних злочинців, троє військових, продавець магазину зброї та відвідувач ще одного магазину зброї, а також співробітник охоронного агентства.

Відповідальність за напад узяло на себе угруповання "Армія визволення Казахстану", повідомляє Радіо Свобода. Підтвердження цієї інформації з інших джерел поки що не надходило.

У Казахстані вбили 5 та затримали 2 нападників на військову частину

У злочинців вилучили більшу частину викраденої зброї.

Під час антитерористичної операції в Актобе поліція ліквідувала ще п'ятьох і затримала ще двох злочинців. Про це у понеділок, 6 червня, повідомила прес-служба МВС РК, передає Zonakz.net.

«При проведенні пошукових заходів біля магазину «Паллада» співробітники поліції затримали за підозрою в причетності до цих злочинів 5 осіб, яких доставили до Заводського відділення поліції. Під час нічних оперативно-пошукових заходів при затриманні і чиненні опору співробітникам поліції були ліквідовані ще 5 злочинців і 2 затримані», — йдеться в повідомленні МВС.

Крім того, у злочинців вилучили більшу частину викраденої зброї. Особи всіх злочинців, причетних до скоєння розбійних нападів, встановлені. Вживаються заходи щодо їхнього розшуку та затримання.

«Наразі в Актюбінській області введено режим контртерористичної операції. На посилений варіант несення служби перевели весь особовий склад органів внутрішніх справ країни », — йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що ситуація в Актобе стабільна, підприємства і громадський транспорт працюють в звичайному режимі.

Спецоперація в Актобе: захоплення заручників, викрадений автобус, шестеро вбитих

В Актобе терористи захопили заручників і викрали автобус.

За тривогою піднято спецназ МВС і частини Міноборони РК, на вулицю вивели БТРи.

У ході перестрілки в Актобе загинули шестеро людей, повідомив ІА Новости-Казахстан офіційний представник МВС Казахстану Алмас Садубаєв.

Місцеве видання «Діапазон» повідомляє, що злочинці захопили заручників у військовій частині, здійснили напади на Ілекський відділ поліції.

За словами Садубаєва, один із зловмисників був затриманий, троє були вбиті, кільком вдалося втекти. За попередньою інформацією, нападники є радикальними прихильниками нетрадиційних релігійних течій.

У місті оголошено режим антитерористичної операції. Правоохоронці рекомендували місцевим жителям не залишати свої будинки до піймання злочинців, відвідувачі торгових центрів були евакуйовані.

«В Актобе оголошено режим антитерористичної операції, припинена робота розважальних закладів та рух громадського транспорту», — додав прес-секретар МВС.

Раніше повідомлялося, що була чутна перестрілка в декількох районах міста. За даними ЗМІ, в результаті перестрілки постраждали більш як 20 людей.

Через події в Актобе піднятий по тривозі спецназ МВС і КНБ по всьому Казахстану.

Також приведені в бойову готовність частини Міністерства оборони РК. На вулицю вивели Бтри.

Також з'явилося відео очевидців, на якому зображений, імовірно, захоплення автобуса. Видно, як з автобуса вибігають пасажири, потім він їде.

Як пише користувач Youtube Super Kazakh,Нацгвардія Казахстану застосувала безпілотники Гермес.

Відомо, що через мережу WahtsApp жителям Актобе приходили повідомлення з проханнями залишатися вдома, оскільки в місті небезпечно.

В Актобе напали на військову частину. У перестрілці загинули цивільні й офіцер

В Актобе Республіки Казахстан в результаті пограбування двох зброярень сталася перестрілка, під час якої загинув продавець, офіцер, військовослужбовець-контрактник і троє нападників. Зараз у місті оголошено режим антитерористичної операції.

Про це повідомляє Казінформ, посилаючись на слова керівника Департаменту державної мови та інформації МВС Казахстану Алмаса Садубаева.

"Сьогодні о 15:45 за часом Астани д ДВС Актюбінської області надійшло повідомлення про напад невідомих осіб на зброярню "Паллада". О 16:45 надійшло повідомлення про напад на іншу зброярню і розташування військової частини Нацгвардії. У ході нападу вбито продавця магазину "Паллада", одна людина поранена", - розповів Садубаев.

Крім того, за його словами, при відбитті нападу загинув один офіцер і один військовослужбовець-контрактник, 9 військових поранені.