Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Савченко звернулася до Порошенка та українців із листом щодо її голодування

  • 10.03.2016, 11:11
  • 11.6K

Льотчиця подякувала усім за підтримку.

Надія Савченко написала листа, в якому звернулася до президента Петра Порошенка та всіх українців, зазначивши, що до оголошення вироку змінює сухе голодування на голодування на воді. Відповідний лист у Twitter опублікував її адвокат Марк Фейгін.

Джерело: Тиждень.ua

Савченко припинила сухе голодування

За словами адвоката, "Надія обрала життя і боротьбу".

Українська льотчиця та нардеп Надія Савченко, яку незаконно утримують в російському СІЗО, припинила сухе голодування. Про це повідомив народний депутат від ВО "Батьківщина" Іван Крулько з посиланням на адвоката українки Марка Фейгіна.

Українська льотчиця і нардеп Надія Савченко припинила голодування на прохання президента Петра Порошенка і всіх, хто її підтримував.

Про це повідомив у Twitter адвокат Савченко Микола Полозов, передає Еспресо.TV.

«Слава Богу! Надія припинила сухе голодування- інформують в мережах її адвокати, які вийшли від неї. Надія має жити. Президент України усіма можливими каналами передав Надії це прохання всієї України- вийти з сухого голодування. Надя, ДЯКУЄМО, що дослухалася! Дякуємо. Тим часом робимо все для посилення міжнародного тиску на РФ з вимогою звільнити Савченко і інших політв'язнів - як обов'язковий пункт Мінських угод. І продовжуємо вимагати допуск українських лікарів», — написала у Фейсбуці Ірина Геращенко.

Як повідомлялося, суд призначив дату оголошення вироку у справі Савченко на 21 та 22 березня.

Джерело: Тиждень.ua

Моґеріні застерегла Росію про "жахливі наслідки" ув'язнення Савченко

Вона закликала російську владу "негайно і беззаперечно звільнити пані Савченко з гуманітарних міркувань".

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні заявила, що випадок української льотчиці Надії Савченко - це не просто судова або політична справа, а питання людського співчуття.

Текст її звернення розміщений на сайті Європейської служби зовнішньополітичної діяльності.

"Її звільнення буде відповідати міжнародним зобов'язанням Росії в області прав людини, а також "Пакету заходів щодо реалізації мінських домовленостей" і зобов'язаннями щодо цього документу звільнити всіх заручників і затриманих осіб, пов'язаних з конфліктом в східній частині України", - зазначила Могеріні.

Могеріні додала, що особисто стежила з величезною увагою за справою Савченко.

"Її стан здоров'я швидко погіршується, і ми всі боїмося жахливих наслідків", - підкреслила вона.

Савченко сказала матері, що не доживе до оголошення вироку

Після останнього слова Надії Савченко її мама Марія Савченко мала змогу обмінятися декількома словами зі своєю дочкою через скляний "акваріум".

Як передала слова льотчиці Марія Іванівна, Надія не припинить голодування за жодних умов, окрім негайного повернення в Україну, повідомляє Громадське радіо.

"Ручки ті сині, холодні-холодні, там уже крові нема в тих ручках. Ноги пухнуть, це вже значить, що серце здає, почки віддають. — каже мати утримуваної. — Я намагалася її вмовити припинити сухе голодування, але вона не погоджується. Вирок будуть виносити два дні 21 і 22 березня. І вона сказала, що до вироку не доживе", — додала вона.

Савченко на два тижні заборонили зустрічі

Російський суд до 23 березня заборонив українці Надії Савченко будь-які зустрічі.

Про це повідомляє "ТСН".

Льотчиці без жодних пояснень заборонили бачитися з будь-ким, включно з мамою і сестрою. До 23 березня вона буде повністю ізольована.

Заплакана Віра Савченко намагається хоч якось вплинути на російське правосуддя.

Савченко поставила суду ультиматум

Ростовський суд прийняв рішення винести вирок українській льотчиці та народному депутату Надії Савченко 21-22 березня.

На що Савченко заявила, що продовжить сухе голодування, якщо суд не оголосить вирок впродовж тижня.

Громадянка України Надія Савченко, якого звинувачують у причетності до вбивства російських журналістів, в останньому слові в Донецькому міському суді в середу заявила, що не винна.

"Я не визнаю ні провини, ні вироку російського суду. У разі обвинувального вироку апеляції не буде. Після вироку я продовжую голодовку ще на 10 днів. Через 10 днів я оголошую сухе голодування, і тоді у Росії є 10 днів, щоб перевести мене в Україна", - сказала Савченко.

Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко під час судового засідання у російському Донецьку заспівала Гімн України.

Надію Савченко вже привезли до суду

Надію Савченко вже доправили до суду, де вона має виступити з останнім словом.

Про це повідомляє «Ехо Москви».

Процес у справі української льотчиці завершується в донецькому міському суді Ростовської області. 4 березня Савченко почала сухе голодування.

Після виступу Савченко з останнім словом суд повинен призначити дату оголошення вироку.

Адвокати української льотчиці і народного депутата Надії Савченко опублікували фотографії ув'язненої українки, яку привезли на суд.

Відповідні світлини з'явилися у Twitter Марка Фейгіна та Миколи Полозова, повідомляє Еспресо.TV.

Надія Савченко має намір виступити в суді попри те, що недобре почувається через лихоманку.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Twitter Миколи Полозова.

"Надя каже, у неї почалася лихоманка, температура близько 38 градусів. Але виступати в суді має намір, незважаючи ні на що", - повідомив адвокат.

Українських лікарів не пускають на територію Росії для огляду Савченко

Українські лікарі, що повинні оглянути українську льотчицю Надію Савченко, не можуть потрапити на територію Росії, повідомив адвокат Савченко Микола Полозов.

«Українські лікарі, які виїхали до Надії, зараз перебувають на кордоні Російської Федерації. Їх не впускають сюди», — написав Полозов у Twitter.

Про українсько-російську домовленість щодо огляду і надання допомоги Савченко групою з трьох українських лікарів повідомила уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

«Українським дипломатам вдалося-таки добитися від російської влади обіцянки, що наші лікарі потраплять до Надії 9 березня. Президент України доручив терміново сформувати мобільну бригаду із найкращих українських медиків, враховуючи також побажання і позицію в цьому важливому питанні родини Надії — мами і сестри», — написала Геращенко у Facebook.

Полозов: "Депутатів Ради, що летіли на суд до Савченко, не пустили на рейс до Ростова"

Депутатів Верховної Ради України, що летіли на суд до української льотчиці Надії Савченко затримали у Москві.

Про це повідомляє адвокат Савченко Микола Полозов у мережі мікроблогів Twitter.

«Депутатів від «Батьківщини», які летіли на суд до Надії, затримали в аеропорту Москви і відпустили лише після вильоту рейсу», — написав він.

Трохи згодом інформацію підтвердили і інші депутати. Олексій рябчин написав у твіттері, що його зі Шкрум і Іваном Крульком затримали на паспортному контролі.

Уночі 9 березня народний депутат Альона Шкрум повідомила: «Дістаємося маршрутом Київ —Кишинів — Москва — Ростов — Донецьк. 2 пересадки, 10 годин у повітрі».

«Шкодую, що не поїхали раніше на машині — тепер переживаємо за кожну затримку рейсу», — додала депутат Верховної Ради. Разом із депутатською делегацією на суд летіла і мати Надії Савченко Марія Іванівна.

Сестра Надії Віра раніше вирушила до Росії на автомобілі.

Мати Надії Савченко Марія зможе полетіти на суд над донькою вже наступним рейсом

Про це у своєму Twitter повідомив депутат від фракції "Батьківщина" Олексій Рябчин, передає Еспресо.TV.

"Маму Наді не чіпали і вона з консулами вже в дорозі. Вилітаємо наступним рейсом і намагаємося дістатися на суд", - написав він.

Євродепутати закликали накласти санкції на Путіна через дії щодо Савченко

Група депутатів Європейського парламенту звернулися листом до Верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні.

Група депутатів Європейського парламенту закликала Верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріку Могеріні запровадити персональні санкції проти президента Росії Володимира Путіна і ще 28 осіб через незаконне, за їхніми словами, поводження в Росії з українською громадянкою Надією Савченко, передає Радіо Свобода.

У листі, який підписали 57 євродепутатів, перелічені російські посадовці і діячі підтримуваних Росією сепаратистів у частині сходу України, яких автори листа вважають відповідальними за політичне рішення викрасти Н.Савченко, за перевезення її на територію Росії, незаконне утримування під вартою і фабрикацію звинувачень проти неї.

Серед цих осіб - директор Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортников, голова комітету з закордонних справ Державної думи Росії Олексій Пушков чи один із ватажків проросійських сепаратистів у частині Луганської області Ігор Плотницький, а також російські слідчі, прокурори й судді, які вели справу Надії Савченко, та інші особи, яких євродепутати вважають винними в фабрикуванні свідчень проти українки, кривосвідченні перед судом про те, що ці сфабриковані дані придатні як докази, і в затягуванні тримання Н.Савченко під вартою, що триває вже 20 місяців.

Як сказано в листі, персональні санкції проти В.Путіна й інших перелічених мають стосуватися заборони на видачу їм віз до країн Європейського союзу, а також замороження їхніх можливих активів у країнах ЄС і конфіскація всього їхнього майна на території країн Євросоюзу.

Савченко не скаржиться на умови в СІЗО і готується до завтрашнього засідання суду

Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко не скаржиться на умови утримання в російському слідчому ізоляторі і ретельно готується до завтрашнього засідання суду.

"З боку Надії скарг на умови утримання не було. Камера, в якій вона утримується, (розрахована) на двох осіб, при цьому Надія утримується там одна. Є, відповідно, ліжко, стіл, стільці, полиці, на яких я бачила предмети, що належать їй. Вона займається творчістю, багато пише і працює... Є телевізор", - сказала Череватенко.

За її словами, українка ретельно готується до засідання суду 9 березня, на якому планує виступити із заключним словом.

"Вона готується до завтрашнього дня, почуває себе, я б сказала, в достатній мірі, щоб бути впевненою і завтра виступати в суді. Вона ще сказала, що завтра день народження Тараса Шевченка, і вона збирається про це говорити", - підкреслила правозахисниця.

Фейгін: "Савченко не зможе бути особисто присутньою на суді"

За своїм станом здоров'я українська льотчиця і нардеп Надія Савченко, яка оголосила сухе голодування, не зможе завтра особисто бути присутньої на суді.

Про це адвокат Надії Савченко Марк Фейгін сказав в інтерв'ю Голосу Америки.

"Побоювання такі є, і вони дуже суттєві. Тому що з моменту початку голодування пройде шість днів. Думаю, що з урахуванням стану її здоров'я після сухого голодування навряд чи вона зможе бути етапована з СІЗО №3 Новочеркаська в Донецьк. Це близько 150 кілометрів. Медики повинні будуть попередньо оглянути Надію, щоб дати висновок, в якому вона стані знаходиться, чи може їхати в цьому автозаку майже дві години. Я не знаю, але, на мій погляд, ні", - сказав адвокат.

Фейгін також зазначив, що потрапити до Савченко до суду буде неможливо.

"8 і 9 березня - державні свята, і адвокатів до в'язниці не пускають. Чи зможе Надія бути на суді в 11 ранку, ми дізнаємося лише за кілька годин до цього", - пояснив адвокат.

За його словами, в новочеркаській в'язниці умов для примусового годування через зонд немає. Якщо тюремники зважаться на це, їм доведеться везти Надію в одну із ростовських лікарень.

Байден закликає Путіна «зробити правильний вибір»

Віце-президент США Джо Байден закликає Росію «зробити правильний вибір», зняти всі звинувачення з громадянки України Надії Савченко і негайно звільнити її.

Про це йдеться в спеціальній заяві Білого дому, передає Радіо Свобода.

«Сьогодні, коли ми відзначаємо Міжнародний жіночий день і віддаємо належне всім сміливим жінкам, які борються проти несправедливості в цьому світі, ми також стоїмо поряд із Надією і українським народом», - заявив Байден.

Він нагадав, що Савченко була незаконно ув’язнена в Росії і постала перед судом за сфабрикованими звинуваченнями: «Надія з гордістю служила своїй країні як член українських збройних сил, брала участь в бойових діях у східній частині України, коли вона була викрадена сепаратистами і вивезена через кордон проти її волі», — нагадав віце-президент США.

Він наголосив, що незаконне подальше утримання Надії Савченко під вартою є «явним порушенням» зобов’язань Росії за Мінськими угодами.

«Надія заслуговує на те, щоб повернутися додому до своєї сім’ї і друзів і приєднатися до членів Верховної Ради, щоб почати формувати нову Україну», — підкреслив Байден.

Париж долучився до вимоги звільнити Савченко

У МЗС Франції висловили стурбованість станом здоров'я української льотчиці Надії Савченко і висунули вимогу російській владі звільнити її.

З такою заявою в Парижі виступив офіційний представник міністерства закордонних справ Франції Ромен Надаль, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Франція стурбована станом здоров'я української льотчиці (Надії) Савченко, яка утримується в Росії і з 3 березня оголосила голодування та відмовилася від води. Те, що стосується Росії, відповідно до Мінських домовленостей, і те, про що міністри закордонних справ формату Нормандія закликали в Парижі минулого тижня, це надати прозорі свідчення про стан здоров'я і звільнити людей, які тривалий час неправомірно утримуються на її території, в тому числі Надія Савченко», - заявив дипломат.

У Києві проходять відразу дві акції на підтримку Савченко

Відразу дві акції на підтримку Надії Савченко майже одночасно проходять у Києві.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуку співачка і журналіст Марія Бурмака.

"Якщо вже відзначати сьогодні Жіночий день, то хай це буде день Надії Савченко. І добре, що вихідний. На 12.00 ідемо від Міноборони до посольства РФ, о 13-ій - до представництва ЄС, Володимирська 101, так попросила Віра Савченко, сестра", - пише Бурмака.

Як уже повідомляли ЗМІ, жіночу ходу від Міністерства оборони України до Посольства РФ, яка розпочалася о 12.00, ініціювали українські жінки-парламентарії, члени міжфракційного об'єднання "Рівні можливості". В акції “Подаруй Надії свято” біля Представництва ЄС візьме участь сестра Надії Савченко Віра. Протестувальники виступають з вимогами запровадити жорсткі санкції проти Російської Федерації та підтримати політв’язнів у Росії.

Тюремники зробили Савченко подарунок - пропустили до неї консулів

Сьогодні, 8 березня, українські консули знову відвідали в СІЗО м. Новочеркаськ Надію Савченко.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук адвокат Савченко Микола Полозов.

«Українські консули Олександр Ковтун та Віталій Москаленко сьогодні знову відвідали Надію в СІЗО м. Новочеркаськ. Передали їй вітання», - йдеться у повідомленні..

Як повідомляє адвокат, видимого погіршення стану здоров'я у Савченко немає, почуває вона себе так само, як і вчора.

Мати Савченко звернулася до світових лідерів: "Допоможіть звільнити мою дитину"

Марія Савченко записала відеозвернення до світових лідерів із закликом допомогти звільнити із в'язниці її доньку українську льотчицю Надію Савченко, незаконно засуджену в Росії.

"Я вже забула, що таке сон, переживаю за свою дитину. Допоможіть їй вийти з цієї тюрми. Вона 3-го березня оголосила суху голодовку, а це вже 5-6 днів, і грозить закінченням життя. Прошу: допоможіть, виручте із тюрми. Прикладіть усі сили", - сказала Марія Савченко.

Мати української льотчиці також попросила українських та міжнародних журналістів висвітлювати "усю правду" про ув'язнення Савченко. "Прошу, висвітлюйте, як путінська банда катує мою дитину у тюрмах Росії", - закликала вона.

Джерело: Українська правда

Вашингтон: «Росія має звільнити Савченко за умовами Мінської угоди»

Вашингтон нагадав Росії, що звільнення українського пілота та делегата ПАРЄ Надії Савченко є однією з вимог Мінських домовленостей

Про це заявив офіційний представник Державного департаменту США Марк Тонер, передає Укрінформ.

Він повідомив, що Америка незадоволена рішенням Росії проводити судовий процес далі після того, як Савченко оголосила голодування.

Тонер наголосив, що повернення Надії на Батьківщину - "зобов'язання російської сторони відповідно до Мінської угоди".

Вашингтон закликає Росію виконувати зобов'язання та звільнити всіх українських заручників, у тому числі Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва.

Тонер також зауважив, що санкції будуть діяти доти, доки Росія не виконає Мінські умови.

Чарнецьки: «Смерть Савченко в тюрмі призведе до жахливих наслідків для Росії»

Путінська Росія має звільнити українську льотчицю Надію Савченко, навіть якщо відносно неї існують серйозні звинувачення. Про це заявив віце-президент Європейського парламентуРишард Чарнецький, передає "Радіо Польща".

"Влада РФ повинна звільнити Савченко в будь-якому разі. Якщо стосовно неї, на думку Кремля, існують серйозні звинувачення, то процес повинен продовжуватися. Але нехай у Савченко з'явиться шанс покинути Росію", — сказав Чарнецький.

На його думку, "справа Савченко додатково псує імідж Росії на міжнародній арені". "Це є елементом, що ускладнює Москві демонстрацію своїх нібито мирних намірів по відношенню до України, тому що ця ситуація нагадує про війну і російську агресію в Криму і Донбасі", — підкреслив Чарнецький.

За його словами, "якщо Савченко загине в російській в'язниці, це призведе до жахливих наслідків для політики РФ". Чарнецький наголосив, що "Європейський парламент сприймає "справу Савченко" як помсту, холодний розрахунок, який не має нічого спільного з політикою".

Джерело: zn.ua

В Євросоюзі закликали до негайного звільнення Савченко

В ЄС зазначають, що такий крок також повністю б відповідав "комплексу заходів по реалізації Мінських домовленостей".

Європейський Союз закликає до негайного звільнення українського пілота Надії Савченко.

Відповідна заява речника з питань зовнішньої політики та політики безпеки була розповсюджена у понеділок в Брюсселі, повідомляє УНІАН.

"Повідомлення про сухе голодування Надії Савченко надзвичайно тривожні. Європейський Союз продовжує закликати до негайного звільнення Надії Савченко", - йдеться у заяві.

В ЄС зазначають, що такий крок також повністю б відповідав "комплексу заходів по реалізації Мінських домовленостей" та зобов'язанням щодо звільнення всіх заручників і незаконно затриманих осіб, пов'язаних з конфліктом на Сході Україні.

"Європейський Союз підкреслює, як це було в попередніх випадках, що Росія несе відповідальність за здоров'я, благополуччя і дотримання прав людини всіх осіб, які утримуються під вартою", - наголошується в заяві.

Російська спостережна комісія оцінила стан Савченко

Голова Громадської спостережної комісії у Ростовській області Росії Леонід Петрашис вважає задовільним стан заарештованої української льотчиці Надії Савченко.

Таку заяву Петрашис зробив за підсумками візиту до Савченко членів комісії, передає агентство"Інтерфакс-Україна".

Сьогодні члени ГСК відвідали Надію Савченко у слідчому ізоляторі. Її стан задовільний. Виглядає вона бадьоро. Жартує. Курить. Відвідує душ. Важить 69 кілограмів. Вважає, що оголошене нею голодування дозволить прискорити винесення вироку, — сказав він.

Так само задовільними він назвав умови, в яких утримують Савченко. Це, за його словами, двомісна камера, в якій заарештована перебуває сама.

"Надія не ворог собі і ситуацію розуміє", — додав Петрашис.

#FreeSavchenko: москвичка влаштувала одиночний пікет під Держдумою

Жителька Москви влаштувала одиночний пікет під будівлею Державної думи Російської Федерації з вимогою негайно звільнити українську льотчицю Надію Савченко, утримувану в російському СІЗО.

Про це повідомляє "112 Україна".

"Москвичка Анастасія Овсяннікова вийшла до будівлі Державної думи зі своїм плакатом, вона вимагає негайного звільнення Надії Савченко та покарання винних у її утриманні", - зазначається у повідомленні.

За інформацією каналу, на місці присутні співробітники поліції, проте вони поки що ніяк не реагують на пікет. Також до жінки підходять деякі перехожі та цікавляться метою її акції.

Савченко відвідав священик

Льотчицю Надію Савченко у СІЗО відвідав священик і просив припинити голодування.

Про це у Фейсбуці повідомив адвокат українки Марк Фейгін.

"Її (Савченко - ред.) відвідав священик. Просив не голодувати", - написав захисник.

Крім того, додав Фейгін, зателефонував голова СНК по Ростовській області Леонід Петрашис одразу після того, як вийшов від Савченко.

"Сказав, що Надія у задовільному стані. Планує брати участь в суді 9 березня", - зазначив адвокат.

Він нагадав, що вчора у Савченко по черзі були керівник главку ФСВП по Ростовській області, прокурор і місцевий омбудсмен.

Новий лист Савченко: "Вийду з в'язниці на своїх умовах"

Українська льотчиця Надія Савченко, яка продовжує сухе голодування в російському СІЗО, написала нове коротке послання.

Про це повідомляє ТСН.

"Тепер я буду виходити із в'язниці на своїх умовах, щоб всьому світові показати, що Росію можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути незламною, як я", - заявила Савченко в листі.

У своєму зверненні вона також зазначила, що більше "не хоче чекати на невизначеність". Льотчиця запевнила, що переконана у своїй перемозі.

7 березня в СІЗО, де утримують Савченко, прибули генеральний консул України в Ростові-на-Дону Анатолій Москаленко і віце-консул Олександр Ковтун.

Вони повідомили, що в Савченко вже спостерігаються перші ознаки погіршення стану здоров'я: прискорене серцебиття і холодні руки. Проте льотчиця при свідомості і адекватно реагує.

Загалом зустріч тривала півтори години. Українським дипломатам Надія Савченко заявила, що має намір дотягнути до судового засідання, яке відбудеться 9 березня у російському Донецьку. Вона планує виступити з останнім словом.

За словами дипломатів, українка відвідує медика СІЗО, який вимірює їй тиск. На всі вмовляння приймати їжу і воду льотчиця відповідає відмовою.

У вівторок, 8 березня, консули знову мають намір зустрітися з Савченко і дізнатися про її стан здоров'я.

Заради Савченко Україна просить посилити міжнародний тиск на Кремль

Україна звернулася до країн Євросоюзу і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення Надії Савченко.

Про це Президент Петро Порошенко написав у своєму Твіттері.

"Україна звернулася з листом до країн Євросоюзу і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення української льотчиці Надії Савченко", - написав Порошенко.

Він також додав, що доручив Генконсулу України в Ростові, який відвідав Савченко у понеділок, «завтра знову пробиватися до неї на зустріч».

Петицію про волю Савченко підписали понад 2 тисячі відомих людей

Більше 2000 тисяч відомих людей, серед яких громадські діячі, митці, науковці та інші представники інтелектуальної еліти, поставили свої підписи під петицією з вимогою до російської влади щодо негайного звільнення Надії Савченко, судилище над якою продовжується в Росії.

Відповідний документ розміщено на сайті «IPetitions», він є відкритим для приєднання всіх людей, небайдужих до долі української льотчиці.

«Ми звертаємося до вас з проханням здійснити невідкладні заходи з метою негайного та безумовного визволення 34-річної Надії Савченко, українки, яку викрали та ув'язнили на більше ніж 20 місяців у Російській Федерації» - йдеться у зверненні, яке учасники петиції адресують європейським лідерам.

Документ нагадує, що 4 березня Надія Савченко оголосила повне «сухе» голодування, протестуючи проти свавілля російського суду.

«Наша здатність врятувати її життя буде випробуванням для ефективності міжнародної дипломатії та нашої відданості європейським цінностям», - йдеться у петиції.

Документ ініціювала Оля Гнатюк - польсько-український інтелектуал, історик та письменниця.

За станом на ранок 7 березня петиція набрала більше 2000 тисяч підписів. Серед людей, які приєдналися до звернення на адресу європейських політичних лідерів, такі відомі люди як Світлана Алексієвич (Білорусь), Юрій Андрухович (Україна), Петрас Аустревючус (Литва), Богоміла Бердучовська (Польща), Віола фон Крамон (Німеччина), Адріаан ван Діс (Нідерланди), Любош Добровський (Чеська Республіка), Алфред Єлинек (Австрія), Майкл Епштейн (США), Борис Гудзяк (Франція) та інші.

До Савченко впустили українських дипломатів

Вранці 7 березня українські консули у Росії змогли зустрітися з українською льотчицею і нардепом Надією Савченко.

З Новочеркаська Ростовської області Росії про це повідомляє кореспондент Цензор.НЕТ.

Згідно з повідомленням, Савченко у СІЗО відвідали українські консули Олександр Ковтун та Віталій Москаленко.

Інших подробиць цієї зустрічі поки що немає.

​У Фінляндії пройшла демонстрація за звільнення Савченко

У Гельсінкі люди вийшли на підтримку звільнення Надії Савченко.

Про це повідомляє телеканал Yle.

Близько трьох десятків людей зібралося, щоби підтримати льотчицю. Активісти були з українськими прапорами та плакатами.

За словами організатора акції Миколи Косотюка, Фінляндія та ЄС звертають недостатньо уваги на ситуацію, що склалася з українкою. Активісти хочуть, аби Європа більше впливала на перебіг подій. Навіть якщо доведеться посилити санкції проти Росії.

Українці Японії підтримали Савченко

Українці в ‪‎Японії приєдналися до акції "День глобальної підтримки ‪#‎FreeSavchenko‬".

Вони виготовили плакат із зображенням української льотчиці і написом "Свободу Савченко" і сфотографувалися з ним.

Про це повідомляє посольство України в Японії на своїй сторінці в Фейсбуці.

Крім того українське посольство змінило свою обкладинку в соціальній мережі на фотографію Савченко.

Українським медикам досі не надали дозвіл на відвідування Савченко

Росія не надала дозвіл українським лікарям на відвідування української льотчиці Савченко.

Про це повідомив генконсул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко, передає Цензор.НЕТ.

"Відповідний запит до російського МЗС був направлений ще 5 березня. Однак й досі відповіді не отримано", - заявив Москаленко.

Сьогодні консули збираються відвідати незаконно-ув'язнену Надію Савченко.

"У нас є твердий намір і необхідність будь-якої ціною потрапити до неї!", - підкреслив Москаленко.

Майже 200 громадських діячів світу підписали лист з вимогою звільнення Савченко

Культурні, політичні та громадські діячі країн Європи звернулися до європейських лідерів з вимогою вплинути на звільнення Надії Савченко.

"Звертаємося до Вас з закликом вдатися до рішучих кроків для негайного і безумовного звільнення Надії Савченко, 34-річної української громадянки, викраденої та ув’язненої протягом понад 20 місяців в Російській Федерації. Російська влада нехтує громадянськими правами, міжнародним правом та конституцією власної держави. Вона глумиться над міжнародною спільнотою та мінськими домовленостями. Порятунок Надії Савченко — це тест на ефективність міжнародної дипломатії та на нашу відданість європейським цінностям" - йдеться у листі зверненні.

До списку тих, хто підписав лист ввійшли: Світлана Алексієвіч, Аріс Фіоретос, Олів`єр Франк, Тетяна Фрумкіс, Федор Гас та інші.

Тимошенко не пустили до стели #FreeSavchenko на Майдані

Сьогодні в центрі столиці проходить акція на підтримку народного депутата Надії Савченко, яку незаконно утримують в російській в'язниці. 3 березня їй не дали сказати останнє слово, і вона влаштувала сухе голодування.

На акцію підтримки прийшла лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко,адже першим номером списку партії є Савченко. Разом з нею побачили Олександру Кужель і Сергія Власенка. Gazeta.ua передає, що політиків не пустили до стели #FreeSavchenko, незважаючи на те, що вони висловилися про загальну підтримку.

"Разом з Надією там постійно перебуває наша команда. Майже 24 години на добу. Надія є символом України, нескореності, незламності. Вона - сильна жінка", - передає видання слова політика.

Юлія Тимошенко зазначила, що українська влада не робить достатніх зусиль зі звільнення Надії Савченко, тому що на повну викладається тільки "Батьківщина", яка забезпечує її захист.

Російський омбудсмен повідомила про задовільний стан Савченко

Російський омбудсмен Елла Памфілова повідомила Вірі Савченко, що стан здоров'я Надії зараз у задовільному стані.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат Савченко Микола Полозов.

"Надія Савченко зараз у задовільному стані. За нею ведеться постійний візуальний контроль, проводяться вимірювання артеріального тиску. На поточний момент застосування примусового годування і введення рідини не потрібне", - сказала Памфілова Вірі Савченко.

За його словами, вже сформована група українських лікарів для обстеження Савченко, однак ще не узгоджена дата їх допуску до неї.

У Петербурзі відбувся мітинг на підтримку Савченко

У Санкт-Петербурзі приблизно 30 осіб вийшли на Невський проспект із гаслами звільнити Надію Савченко

Понад 30 активістів вийшли на центральний у Петербурзі Невський проспект з вимогою звільнити українку Надію Савченко. Учасники зазначили, що їхня акція — це незалежна ініціатива небайдужих громадян.

За словами мітингувальників, її головний сенс — підтримати рішучий і категоричний ультиматум російській владі, що його висловила у своєму останньому слові Надія Савченко. Текст цього останнього слова, яке українка не змогла виголосити на суді, активісти роздавали перехожим як летючки.

Берлін приєднався до #FreeSavchenko: "Ми прийшли тебе рятувати"

Фото: Укрінформ.
Фото: Укрінформ.

Берлін приєднався до глобальної акції #FreeSavchenko на підтримку незаконно судимої у Росії української льотчиці, депутата Верховної Ради і члена ПАРЄ Надії Савченко.

У неділю понад 100 людей зібрались біля Бранденбурзьких воріт, незважаючи на дощ. Вони спільно помолилися за Україну і висловили свою підтримку Надії Савченко. Акція тривала майже 3 години.

"Надіє! Ми прийшли тебе рятувати, Щоб сказати правдиві слова, Щоб руку любові тобі податі, Щоб ти залишилась жива!" - сформулювала мету зібрання голова Центральної спілки українців у Німеччині Людмила Млош.

Після рішення суду перенести дату оголошення вироку берлінські активісти організували Фейсбук-групу "Я — Надія Савченко. Вбийте й мене теж!", яка за лічені години зібрала понад 500 учасників з Німеччини та інших країн. Ініціатор створення групи та її координатор — Тетяна Летаів, яка особисто знайома з Надією та її рідними і спеціально їздила підтримати їх на суди в російському Донецьку, зачитала на акції "останнє слово" Савченко, яке їй не дали сказати на суді. Його текст перекладено на німецьку мову і поширюється в соцмережах.

Втім, німецька преса не надто багато уваги приділяє справі Савченко.

З метою привернути увагу влади ФРН кілька представників діаспори написали листа канцлеру Ангелі Меркель. Так, співачка Ліна Музика звернулася до глави уряду з закликом втрутитися в ситуацію і "врятувати нашу Надію, цю сильну жінку, яка в неволі бореться за свободу своєї держави і європейські демократичні цінності та ідеали".

Адвокат запевняє в марності закликів до Савченко припинити голодування

Адвокат незаконно утримуваної в Росії Надії Савченко Ілля Новіков зазначає, що у неї "є запасний план", як не допустити насильного годування себе під час голодування.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

За словами Новікова, сухе голодування Савченко "не залишає нікому часу на маневри, тюремне начальство відповідає за її життя головою, у них напевно є план, як підтримувати її насильно".

"Надія казала, що на цей випадок і в неї є запасний план. Я не знаю, чи вона нападе на охоронців або зробить щось ще настільки ж відчайдушне. З перших днів у СІЗО в липні 2014 вона числиться на спецобліку як схильна до втечі, нападу і суїциду. Не те, щоб вона вже тоді давала до цього підстави, але всі, що називається, чесно попереджені", - написав адвокат.

Новіков зазначив, що пише про це спокійно, "тому що всі хвилювання, коливання і вмовляння з приводу її голодування і можливих наслідків — вже пройдений для нас рік тому етап, вона все одно зробить по-своєму".

"Десятки людей зараз пишуть мені з проханням відмовити її і переконати, що треба будь-якою ціною вижити і т. п. Багато хто впевнені, що знайшли якісь особливі слова і вимагають неодмінно передати їх Надії особисто, тоді вона точно все зрозуміє і передумає. Не передумає, але не буду нікого переконувати. Робіть, пишіть і говоріть, що вважаєте за потрібне", - заявив він.

За словами адвоката льотчиці, вона прийняла своє відчайдушне рішення, і він постарається, щоб воно не виявилося марним".

Гройсман просить Савченко припинити голодування

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман просить незаконно утримувану в Росії українську льотчицю й нардепа Надію Савченко припинити голодування.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"У ці години головне, що можемо зробити усі ми, для кого небайдужа доля Надії Савченко, - переконати її припинити голодування. Я прошу її про це і звертаюсь до усіх тих, кого вона може почути, - переконуйте Надю", - написав Гройсман.

За його словами, "тиск усієї демократичної міжнародної спільноти врешті-решт проб'є стіну безсердечності тих, хто влаштував це судилище", і Надія Савченко вийде на волю.

Клімкін закликав світ врятувати Савченко

Міністр закордонних справ Пало Клімкін закликав світ приєднатися до мирних демонстрацій на підтримку Надії Савченко та допомогти її врятувати

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Twitter Павла Клімкіна.

"Я підтримую мирні акції #FreeSavchenko. Росія має припинити повільно вбивати Надію. Я також закликаю світ підтримати нас у цьому", - зазначив він.

В Антверпені теж вимагають звільнення Савченко. На черзі - Брюссель

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

У неділю, у бельгійському місті Антверпен пройшла акція

Схожі новини