Передплата 2024 «Добра кухня»

Право на смерть дали дітям...

Бельгія майже схвалила закон, що дозволяє дитячу евтаназію

Палата представників парламенту Бельгії прийняла закон, що дозволяє дитячу евтаназію. Раніше законопроект підтримали сенат і міністерство юстиції країни. Тепер його має підписати король, і через 10 днів після публікації закону дитяча евтаназія стане легальною. Тож королівство стане першою країною в світі, яка дозволить смертельно хворим невиліковним дітям вибирати — жити їм чи вмирати. Законопроект підтримали 75% бельгійців. Його прихильники — лівоцентристи, ліберали і «зелені».

«Нікого не зобов’язуємо, ні до чого не спонукаємо. Кажемо, якщо діти прагнуть гідної смерті, бо живуть у нестерпних стражданнях, а їхні сім’ї та медики безсилі, то ми повинні зробити так, аби у них була можливість в певний момент вдатися до евтаназії на законних підставах», — пояснив депутат Соціалістичної партії Карен Лальє позицію розробників закону.

Закон встановлює для дитячої евтаназії жорсткі рамки: дитина має бути у безнадійному медичному стані, відчуваючи постійні нестерпні страждання, які неможливо полегшити і які найближчим часом призведуть до смерті. Крім рішення дитини, потрібна згода батьків. Критики звертають увагу на спірний момент — закон не уточнює, що буде, якщо батько і мати розійдуться в думках. Відповідність стану дитини такому, при якому дозволена евтаназія, мають підтвердити медики і психологи.

Першою країною, що легалізувала евтаназію для дорослих, стали Нідерланди у 1984-му. Через 18 років Бельгія прийняла аналогічний закон. Також евтаназія легальна у Швейцарії, Люксембурзі та в чотирьох штатах США. Революційність нового бельгійського закону, що він не встановлює жодних вікових норм. У сусідніх Нідерландах право на евтаназію мають лише особи, старші як 12 років.

Питання про дитячу евтаназію розкололо бельгійських політиків, громадян і медиків. Проти виступили більшість фахівців хоспісів і центрів паліативної медицини (лікують невиліковно хворих, які скоро помруть). Прихильники дитячої евтаназії кажуть, що йдеться про кілька випадків на рік, коли дітям вже ніяк не допомогти. Що їхні страждання жахливі, а лікар, що має можливість припинити муки, не може цього зробити — бо пацієнт неповнолітній...

Противники звертають увагу на те, що з року в рік на евтаназію погоджуються дедалі більше хворих. У перший рік дії закону про евтаназію для дорослих пішли з життя 200 осіб, у 2003-му — 360, а в 2012-му — 1432 бельгійці з 10-мільйонного населення країни. У противників закону залишилася остання надія — на короля. Саме до нього зверталися учасники масової акції, що відбулася у Брюсселі. Вони розраховують, що монарх накладе на законопроект вето.

Ситуація в Бельгії привернула увагу за кордоном. Канадський медик записав звернення, в якому його 4-річна дочка Джессіка просить короля Бельгії Філіппа не підписувати закон. Джессіка народилася з важкою формою пороку серця. При перших обстеженнях лікарі дійшли висновку, що дівчинка проживе лише кілька днів. Формально така дитина потрапляє під дію закону про евтаназію. Однак канадські хірурги вирвали дитину з лап смерті.

«Слід дати смертельно хворій дитині можливість сказати, що вона думає про закінчення життя і як їй померти», — заявив депутат парламенту і лікар Даніель Бакелейн. Але група зі

160 педіатрів заявила: «На практиці не існує об’єктивного методу для визначення, чи усвідомлює дитина, що відбувається, чи може робити здорові судження. Це суб’єктивна оцінка, підвладна впливам». Прихильники евтаназії з-посеред медиків кажуть, що таких випадків буде лише кілька в рік, а противники стверджують, що в ній немає необхідності. За їхніми словами, терапія тепер настільки розвинена, що лікарі можуть повністю конт­ролювати фізичний біль, задуху і відчуття тривоги у міру наближення смерті. Лікарі кажуть, що дозвіл евтаназії для дітей створить нестерпний стрес для родичів і для тих, хто доглядає за дітьми», — написала британська The Guardian.

Схожі новини