Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Усі університети Полтави стали гуманітарними хабами»

В одному закладі мешкають 300-500 переселенців. Волонтери щодня видають потребуючим гуманітарну допомогу

Усі вищі навчальні заклади Полтави та їх гуртожитки з лютого перетворилися на гуманітарні хаби, де мешкають по 300-500 переселенців, які знайшли прихисток від війни. Зазвичай це сім‘ї з неповнолітніми дітьми із Харківщини, Донеччини та Сумщини.

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» перший проректор Полтавського державного аграрного університету Олександр Галич.

«У нашому навчальному закладі зараз мешкає 500 переселенців, - каже Олександр Галич. - Це доволі багато, ніхто із вищих навчальних закладів не приймає більше. Наші гуртожитки - на півтори тисячі ліжкомісць, але там також мешкають наші співробітники, плюс є обмеження щодо потужності обладнання. Тому можемо прийняти лише 500. Їдальня не розрахована на більшу кількість осіб. Переселенців безкоштовно харчуємо, а благодійні фонди видають їм гуманітарну допомогу: від побутових речей до продуктових наборів».

Журналістка «ВЗ» побачила, як у фоє головного корпусу аграрного університету волонтери «Червоного хреста» видавали сім’ям з дітьми набори солодощів. Там вишикувалася черга з приблизно 50 осіб. Набори видають за списком. Гуманітарну допомогу видавали також волонтери з фонду «Відродження» - праски. Раніше можна було отримати від благодійників навіть пральні машини.

«Переважно фонди дають продуктові набори, засоби гігієни, постільну білизну, - каже Олександр Галич. - Іноді є запити від переселенців на набори посуду».

Пані Світлана приїхала з двома дітьми з Харкова. В аграрному університеті Полтави мешкає з кінця лютого. Жінка каже, умови хороші, щодня смачно годують. Раз на тиждень можна звертатися до фондів, які дають одяг, солодощі. «До Харкова ще не планую повертатися, бо наше житло пошкоджене, - каже жінка. - Сумую за домом, планую повернутися туди з дітьми восени. Я оформила компенсацію на ремонт квартири, куди влучила ворожа ракета. Але невідомо, коли будуть бюджетні гроші. Зараз нам нікуди повертатися. У Полтаві влаштувалася на роботу в кафе, працюю кухарем».

Фото автора

Схожі новини