Передплата 2024 «Добра кухня»

Засуджує Путіна та не поминає патріарха Кирила у молитві: стало відоме ім’я митрополита Московського патріархату, який прийде на Об’єднавчий собор

Митрополит Черкаський та Канівський Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Софроній (Дмитрук) уже давно не приховує, що є прихильником створення автокефальної церкви в Україні.

Про це повідомляє ВВС Україна.

78-річний ієрарх визнає, що більшість його колег з УПЦ МП такої позиції не підтримують. Проте, каже він, якби процес отримання Томоса (грамоти про надання автокефалії) ініціювала саме «канонічна церква», створити нову церкву було б значно простіше.

Митрополит Софроній каже, що його відкриті автокефалістські погляди не приносять йому жодних проблем у церкві: там його просто називають «чудаком».

Він заявляє, що всупереч рішенню собору УПЦ МП, збирається брати участь в Об'єднавчому соборі, на якому утвориться автокефальна церква, а потім — можливо, і приєднається до неї.

«У мене така позиція: я на собор піду, але не для того, аби кричати: «Ура, все вирішено», а щоб спостерігати. Я піду туди як спостерігач для того, щоб вирішити, як краще вчинити, щоб було добре для нашого народу. Уявіть собі. У нас (УПЦ МП) є монастирі, приходи — немало, 12 тисяч. І от з цих 12 тисяч скількись перейде (до нової церкви), решта залишиться, і ці переходи відбуватимуться з великою натугою, можливо, не без крові. Але це все дуже просто можна було б вирішити, без жодних розколів.

Моя особиста думка: якби всі наші єпископи вирішили (перейти до нової церкви), ніякого розколу не було б. Всі наші віруючі пішли б за нами. Були б незадоволені, але це природньо: більшість залишилася б при нашій церкві. Не треба було б нічого робити з парафіями, монастирями, вони всі були б нашими, бо вони належали б до церкви, у яку ми погодилися перейти. Все!", — зазначив митрополит.

Митрополит Софроній додав, що хотів би, аби весь єпископат УПЦ МП був присутнім на Об'єднавчому соборі, але знає, що багато єпископів не прийдуть.

«Мені б хотілося бачити більше. Скажу причину: на мою думку, якщо предстоятеля нової церкви обиратимуть голосуванням, то — якщо ми хочемо, щоб це була церква законна в повному розумінні цього слова, — треба, щоб її предстоятель був від канонічної церкви. А щоб предстоятель був від неї, то треба, щоб на соборі (її представники) були більшістю», — сказав він.


Митрополит підкреслив, що не боїться покарання за прихід на Собор, адже участь у ньому не є канонічним порушенням. Священослужитель допускає, що на Об'єднавчий собор можуть прийти набагато більше, ніж троє ієрархів УПЦ МП, які були в «Українському домі».

«Відомих (прихильників автокефалії в УПЦ МП, — ред) двоє — я і Олександр (митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко). Потім з'явився Симеон. Може є ще — шість чи двадцять — а хто вони такі, то невідомо. Це як Верховна Рада: виступає три-чотири-п'ять чоловік, а голосують усі. Так само і тут: відомих може бути кілька людей, а потім інші можуть змінювати своє ставлення і свої дії», — підсумував він.

Також митрополит Софроній не приховує, що засуджує Володимира Путіна та не поминає патріарха Кирила у молитві, через війну на Донбасі. «Одразу, коли це в 2014 році почалось, й не було ніякої реакції патріарха (Московського Кирила), я зателефонував до владики Антонія і сказав: з сьогоднішнього дня я припиняю поминати у молитві патріарха Кирила. Я вважав, що патріарх (Кирило) має зробити заяву, засудити Путіна. Хай зробить так, як Єрмоген. Єрмоген поляків не прийняв, від поляків постраждав і став святим (Московський патріарх Єрмоген у 1611 році відмовився підтримувати поляків, які захопили Москву, й закликав народ до повстання. Помер у в'язниці — ред). Чому так не зробити патріарху Кирилу? Війна йде на його канонічній території, вбивають його віруючих. Не звільняють, не захищають, а вбивають. З того часу я перестав поминати патріарха. Але в єпархії демократія — хочеш, поминай, не хочеш — не поминай. Я якось дав інтерв'ю, воно одразу з'явилося в інтернеті: що я засудив Путіна, назвав його бандитом, засудив патріарха, назвав його співучасником», — розповів митрополит Сафроній

Схожі новини