Передплата 2024 ВЗ

Вселенський патріарх Варфоломій звернувся до українців

  • 14.11.2018, 12:37
  • 1 653

Вселенський патріарх Варфоломій виступив зі зверненням до українського народу напередодні 85-х роковин Голодомору в Україні і заявив про рішення надати автокефалію Українській церкві.

Повідомляє НВ із посиланням на звернення Варфоломія, опубліковане на сайті Української православної церкви в США.

«Константинопольська Церква Матір, спілкується з усіма Вами з тягарем на серці, в молитві згадуючи Голодомор Українського Народу, трагічну та нелюдську подію 1932−1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного та жорстокого голоду», — йдеться у зверненні.

У 1932−1933 роках від голоду загинуло понад 10 млн людей, що становить приблизно чверть населення нинішньої України. Пік Голодомору припав на весну 1933 року. За даними дослідників, демографічні наслідки Голодомору відчутні і донині: якби не було голоду в 1932—1934 роках, чисельність населення в Україні зараз була б більше на 4 млн осіб.

Вселенський патріарх зазначив, що неприпустимою є ситуація, коли український народ страждає і шукає рішення церковних проблем, які «мучать його протягом століть».

«Ми втручаємося, тому, що це є наш обов'язок — виключно на засадах достовірно-церковних, всесвітніх та виключно з наднаціональних критеріїв — заради істини і традицій Церкви, захисту канонічного порядку та ідентичності Православ'я, завжди для розбудови тіла Христового, а не для себе і не для демонстрування світової сили чи влади», — підкреслюється у зверненні.

Виходячи з цього, Вселенський престол вирішив надати автокефалію «багатостраждальній Православній церкві в Україні, щоб вона приєдналася до повноти Православ'я в єдності і внутрішньому мирі».

Як відомо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акта про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створення в Києві стравропігії та визнання канонічними предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Української церкви.

За словами предстоятеля УПЦ К П Філарета, томос буде отримано після обрання предстоятеля патріархату на об'єднавчому соборі.

15 жовтня Синод РПЦ ухвалив рішення відмовитися від євхаристійного спілкування з Константинополем через підготовку Фанаром автокефалії Української православної церкви. Тепер за молитву в «заборонених» храмах Константинопольського патріархату священнослужителів Російської православної церкви чекає покарання, а віряни будуть зобов'язані покаятися в цьому гріху на сповіді.

Крім того, глава РПЦ Кирило заявив, що Константинопольський патріархат, визнавши канонічність УПЦ КП і УАПЦ, впав у розкол.

Константинопольський патріархат не буде розривати відносин із Російською православною церквою і продовжить поминати Московського патріарха в порядку, встановленому в диптиху.

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що РПЦ рано чи пізно буде змушена змиритися з рішеннями Синоду Константинопольського патріархату щодо Української церкви.

Архієпископ Тельміський Іов в інтерв'ю ВВС заявив, що з 11 жовтня 2018 року ієрархи всіх українських церков в очах Фанара мають однаковий статус — кліриків Вселенського престолу. Таким чином, з канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ МП більше не існує.

Владика Іов зазначив, що Вселенський патріарх має абсолютне право проголошувати автокефалію, це його привілей, якщо ж РПЦ сумнівається щодо цього, вона повинна відректися від власної автокефалії. Іов припустив, що стосовно РПЦ будуть застосовані «певні рішення» у разі продовження опору автокефалії Української церкви.