Передплата 2024 ВЗ

Охочі судити корупціонерів проходять своє ЗНО

Крім профільних фахівців, майбутніх суддів добиратимуть психологи.

Відбір суддів оновленого Верховного суду і недавно створеного Вищого антикорупційного суду України розпочався у понеділок, 12 листопада, у Києві. До боротьби за право працювати у цих інстанціях «з новим обличчям» допущено 836 кандидатів (заявок надійшло 1001).

Готовність майбутніх суддів до цієї роботи оцінюють Вища кваліфікаційна комісія суддів, Громадська рада міжнародних експертів із шести осіб і 20 членів Громадської ради доброчесності. А також психологи, які проводитимуть співбесіди. Хід відбору, який продовжиться 14 листопада, можна спостерігати завдяки прямій трансляції на каналі Yuotube.

Для сторонніх ці іспити суддів чимось нагадують учнівське ЗНО — з його строгими правилами, змагальною атмосферою. Учора «абітурієнти» протягом двох з половиною годин проходили анонімне письмове тестування. Ті з конкурсантів, які успішно здолають цей бар’єр, у середу, 14 листопада, протягом п’яти з половиною годин виконуватимуть практичне завдання — писатимуть проект судового рішення.

Щодо колективного портрета товариства, яке збирається судити корупціонерів, то 50% претендентів уже працювали суддями, 30% є адвокатами, 14% - науковцями, 45% кандидатів — молоді фахівці, від 30 до 39 років, 63% кандидатів — чоловіки, 37% - жінки. На одне місце претендує сім осіб. Щодо географії конкурсантів, то найбільше їх, 59 (або 22%) з Києва, 8% претендентів є вихідцями з Дніпропетровської області, 7% - Харківської.

Незважаючи на те, що конкурсний відбір триватиме два дні, про його результати можна буде дізнатися лише у першому кварталі 2019 року. Саме тоді буде заповнено всі вакансії у Верховному і Вищому антикорупційному судах.

Схожі новини