Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нові санкції США визнають контроль Росії над окупованою частиною Донбасу, — Волкер

Спеціальний посланець Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що нові фінансові санкції проти Росії, оголошені 8 листопада Міністерством фінансів США, вперше на офіційному рівні визнають, що Росія має повний контроль над ситуацією на окупованій частині сході України.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Також вперше санкції накладають на приватних осіб, які через свої інвестиції «сприяють інтеграції Криму» та стосуються тих, хто причетних до порушень прав людини в Криму. Курт Волкер закликав владу Росії не проводити так звані «вибори» на окупованих територіях сходу України, призначених на 11 листопада, бо вони порушують Мінські угоди, що закликають до відновлення українського конституційного порядку на цих територіях.

«Протягом довгого часу ми говорили, що Росія має 100-відсотковий контроль над тим, що відбувається на окупованих нею територіях, це стосується військових сил, політичних утворень і навіть економічної діяльності, але вперше в формі санкцій було визнано, що Росія в реальності контролює Донбас», — сказав він.

Говорячи про нові санкції, які США накладають на Росію, Курт Волкер наголосив, що вони стосуються як Криму, так і Донбасу. «Ці санкції стосуються трьох осіб та дев’яти організацій, які підтримують зусилля Росії в інтеграції Криму через приватні інвестиції та проекти, або ті, що залучені до серйозних порушень прав людини», — сказав спеціальний посланець США.

Він зазначив, що санкції є наступним кроком після Кримської декларації державного секретаря США Майкла Помпео від 25 липня про те, що США не визнають і не визнаватимуть у майбутньому Крим як частину Росії.

Волкер додав, що санкції наголошують на непохитному партнерстві між США і Україною та ЄС, а також неприйнятті окупації і анексії Криму та частини Донбасу.

При цьому він зауважив, що санкції будуть посилюватися, якщо не буде досягнуто поступу в поверненні Криму під контроль України та в імплементації Мінських угод. «Якби ми побачили імплементацію Росією Мінських угод та встановлення миру, ми були б готові переглянути санкції та скасувати їх. Але зараз ми жодного прогресу не бачимо», — заявив Волкер.

Схожі новини