Передплата 2024 ВЗ

Філарет оголосив назву майбутньої автокефальної церкви, та хто до неї увійде

  • 26.10.2018, 12:25
  • 1 809

Майбутня автокефальна українська церква називатиметься «Українська православна церква Київський патріархат».

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив патріарх УПЦ КП Філарет, передає «Прямий».

«Назва буде — Українська православна церква. Це офіційна назва. Друга назва — Київський патріархат. Що стосується непорозумінь (з УАПЦ щодо назви, — ред.), то непорозуміння у всіх є, але їх можна залагодити», — заявив він.

Речник УПЦ КП єпископ Євстратій Зоря пояснив, що така назва нової церкви випливає з церковних традицій.

«Це не наша ідея чи наша фантазія. Ви знаєте, що всі помісні православні церкви, окрім давніх патріархатів, які називаються по назві міста, усі інші церкви мають фактично однакову структуру назви: Румунська православна церква, Болгарська православна церква, Сербська православна церква. Відповідно — і назва Українська православна церква», — заявив Зоря.

Він підкреслив, що назва майбутньої автокефальної церкви була обговорена з Вселенським патріархом.

Наступним кроком до надання українській православній церкві Томосу про автокефалію, за словами Філарета, стане скликання Архієрейського Собору, в якому візьмуть участь понад 60 єпископів з трьох церков.

«Наступний крок до автокефалії — це скликання архієрейського собору, який буде складатися із трьох церков: Київського патріархату (40 з лишнім єпископів), Автокефальної церкви (12 єпископів) та, як кажуть, ще 10 єпископів Московського патріархату», — наголосив патріарх.

За його словами, з цих над 60 єпископів буде скликаний собор і на ньому буде зафіксовано об'єднання всіх трьох церков в одну українську православну церкву.