Передплата 2024 «Добра кухня»

Українські військові звільнили від окупантів хутір на Луганщині

На Луганщині українські розвідники провели результативну операцію. Від північно-східних околиць Золотого військові відігнали кремлівських загарбників.

Про це повідомляє ТСН.

Хутір Вільний із 80 мешканцями став таким не лише за назвою за лічені хвилини. Операція була проведена без жодних втрат для війська. «Виходжу, вранці розвиднилося — сидять недалеко від двору. Добрий ранок — добрий ранок. Як спалося? Кажу: та ви знаєте, вперше спокійно», — розповів житель хутора Вільний Олег Ковтун.

Військові кажуть, що видима легкість операції — насправді результат серйозної підготовки. «Третя доба пішла в повній амуніції. Не знімали», — зізнається боєць роти глибинної розвідки з позивним «Гром». Кілька діб воїни збирали потрібну їм інформацію — запускали безпілотники, спостерігали, виходили в розвідку. Далі ретельно обирали найзручніший момент. І в підсумку взяли під контроль територію протягом кількох хвилин. «Ми зайшли вночі, це було швидко. По плану розташувалися. Це було 30 хвилин максимум», — зізнався командир роти глибинної розвідки Олег Ляденко.

На операцію військових бойовики змусили постійними обстрілами з покинутих мешканцями будинків хутора. Відповідати належним чином українські армійці не могли через присутність поряд із окупантами мирних жителів. «Противник виходив на це місце і обстрілював наші позиції. Тому було прийнято рішення узяти під контроль цю ділянку, бо вони робили обстріли у напрямку Золотого-4», — пояснили військові.

Ентузіазму воїнам української армії додало те, що майже всі місцеві жителі на визволеній території відповідали «Героям слава!» на патріотичне привітання «Слава Україні!». Проте дехто з жителів побоюється, що сепаратисти невдовзі повернуться. Офіцери кажуть, що така сама ситуація була кілька місяців тому у сусідньому Золотому-4. «Тільки до них йти, з ними розмовляти й переконувати — не словами, а справами, що дійсно все надовго. Прийшли ми назавжди», — пояснив заступник командувача ООС з гуманітарних питань Олександр Голоднюк.

На піднятті прапору воїнам дехто з місцевих жителів підспівував Гімн України. Успішна операція стала ще й своєрідним подарунком для командира групи з його днем народження. «Для мене найкращий подарунок — життя моїх хлопців!», — наголосив командир роти глибинної розвідки Олег Ляденко. Його підлеглі вже вдивляються в біноклі та міркують про наступні такі ж успішні операції.

Схожі новини