Передплата 2024 «Добрий господар»

Війна, боротьба з корупцією та гальмування реформ: Порошенко визнав головні прорахунки влади, якими незадоволені українці

Президент України Петро Порошенко під час звернення до Верховної Ради назвав основними нерозв’язаними задачами влади неспроможність завершити війну і повернути окуповані території, проблеми у соціальній сфері, повільну боротьбу з корупцією, еміграцію та гальмування реформ.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

«Насамперед хотів би відверто наголосити на тому, чим більшість суспільства об'єктивно незадоволена: не вдалося завершити війну і відновити територіальну цілісність країни. Внаслідок агресії втрачено 20% промислового потенціалу України. Це, звичайно, спровокувало „ефект доміно“ для всієї української економіки. Разом із агресивним закриттям Росією свого ринку для українських товарів це спричинило глибоку соціальну кризу. Ми вистояли і відновили зростання, однак більшість українців поки що не відчули покращення добробуту, а рівень життя відновлюється повільно і нерівномірно — і по регіонах, і по соціальних, і по вікових групах. І особливо незахищеними залишаються пенсіонери», — сказав Порошенко.

Президент зазначив, що попри створення антикорупційних органів, вони поки що працюють неефективно.

«Ми створили антикорупційну інфраструктуру, в деякі нові органи вклали чималі ресурси платників податків України, але поки що коефіцієнт їхньої корисної дії мене, як президента, не задовільняє. І суспільство розчароване динамікою антикорупційної боротьби. І претензії людей є абсолютно виправдані», — сказав Порошенко.

Виїзд українців за кордон президент назвав частиною інтеграції в європейський ринок праці.

«Серйозних масштабів набула еміграція з країни. З цим викликом так чи інакше мають справу всі країни Центрально-Східної Європи, які у процесі євроінтеграції ставали частиною європейського ринку праці. Нажаль, влада допустила чимало прорахунків і у кадровій політиці, а сміливі експерименти у цій сфері виявилися недостатньо ефективними. Темпи реформ зовсім не такі, як та швидкість, яку ми проектували на старті. Проблеми виявилися глибшими, спротив — сильнішим, рішення — складнішими», — додав Порошенко.

Схожі новини