Передплата 2024 «Добра кухня»

Суддям Антикорупційного суду платитимуть до 300 тисяч гривень на місяць

Однак охочих судити корупціонерів поки що малувато

Вітчизняні юристи не горять великим бажанням стати суддями новоствореного Вищого антикорупційного суду (ВАСУ). Такого ажіотажу, який колись ми спостерігали під час наповнення кадрами Національного антикорупційного бюро, зараз не помітно. Більше того, існують побоювання, що претендентів на посади суддів ВАСУ виявиться менше, ніж самих посад.

Конкурс на призначення 39 суддів ВАСУ оголосили ще 2 серпня. Через шість днів Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) розпочала приймати заяви і планує завершити цей етап 14 вересня. Зараз в офісі ВККСУ є анкети на 31 охочого судити корупціонерів, у тому числі — чотири заяви від тих, хто готовий працювати в Апеляційній палаті ВАСУ. Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков не переживає через імовірний «недобір». Каже: головне не кількість, а якість. Запевняє, відповідні заяви з пакетом супровідних документів продовжують надходити у їхнє відомство щодня. Не виключив, ВККСУ отримуватиме їх і після 14 вересня.

Припускають, однією з причин низької активності правників був відпустковий період. Небажання спробувати свої сили при відборі у ВАСУ пов’язують і з надто високою відповідальністю. І великим моральним навантаженням — адже доведеться давати оцінку підозрюваним у корупції, як мають шалені гроші і такі ж впливи. Не виключено, що деякі служителі Феміди мріють про спокійні сни і вважають за краще мати легший шматок хліба, розглядаючи менш резонансні справи…

Під час експертної дискусії «Конкурс до Вищого антикорупційного суду. Quo vadis?» директор НАБУ Артем Ситник подякував фахівцям, які вже подали документи для участі у конкурсному доборі суддів ВАСу, та закликав інших потенційних кандидатів не зволікати з цим. «Перед нами два виклики, — сказав Ситник. — Перший: не хотів би використовувати це слово, але іншого не підберу, — „заманити“ людей в цей суд — чесних, принципових, які будуть готові до тих випробовувань, які їм доведеться пройти. А їм доведеться це пройти. І друге — зробити так, щоб ці судді працювали в умовах, які справді дадуть їм можливість виносити законні професійні рішення, не турбуючись після того, що буде відкрите провадження, що будуть якісь стягнення».

Попри очікування, людей з дипломом юриста не стимулює до роботи у Вищому антикорупційному суді фантастична, як на українські мірки, зарплата і безпрецедентний рівень фізичного і соціального захисту. Згідно із законодавством, судді ВАСУ щомісяця отримуватимуть 240−300 тисяч грн., матимуть цілодобову особисту охорону, захищений від прослуховування телефонний зв’язок. Державні служби охоронятимуть їхні помешкання і майно. Якщо надійде відповідне прохання, захищатимуть і членів сімей суддів ВАСУ та їхніх близьких. Усе це повинно уберегти членів ВАСУ від погроз, тиску, шантажу, фінансових і матеріальних спокус, спонукати їх у своїй суддівській діяльності керуватися лише законом.

До речі, таку ж високу платню отримуватимуть міжнародні експерти, які з числа претендентів відбиратимуть суддів ВАСУ. До того ж, із державного бюджету їм компенсують витрати на перельоти і проживання. Зроблено все, щоб нова інституція, люди, які її представляють, не дали корупціонерам ні найменшої поблажки.

Схожі новини