Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Хотілось би вірити, що поява громадських активістів чудодійним чином впливає на черги на кордоні…»

Після емоційного допису в соцмережах та пікетування активістів керівник Львівської митниці Левко Прокіпчук написав заяву на звільнення.

Керівник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук написав заяву на звільнення. Це сталося у понеділок, 3 вересня, після того, як до нього в кабінет зайшли кількадесят громадських активістів.

Вони представляли громадські об’єднання, які вже не перший місяць пікетують львівських митників — ГО «Рабів до раю не пускають», «Рух за людські права» та інші.

Активісти вимагають проведення прозорого конкурсу на посаду очільника Львівської митниці ДФС та ліквідацію черг на кордонах.

Досі керівників регіональних мит ниць керівництво ДФС призначало за принципом «перекидання» з однієї області в іншу. І Левка Прокіпчука призначили у листопаді 2016 року, після того, як він два місяці у рамках експерименту ДФС очолював Івано-Франківську митницю.

До того вже очолював Львівську митницю з 2015 року. Передбачаючи свою відставку, Левко Прокіпчук напередодні у своєму ФБ публічно відповів на вимоги активістів.

«Відкритий публічний конкурс є найкращим способом зайняття вакантних посад, — написав Прокіпчук. — При цьому останній конкурс у Львівській митниці проводився саме за моїм рішенням у 2016 році. Призначаючи на керівні посади (наприклад, у разі зміни структури і штату), надавав можливість громадськості поставити питання до кандидатів. Була навіть створена кадрова комісія при ГР ДФС у Львівській області. Перебуваючи на посаді начальника Львівської митниці ДФС, не почув жодного конкретного зауваження щодо своєї роботи. Єдине, що звучить, — хочемо відкритого конкурсу у Львові.

Проте це можливо реалізувати за умови звільнення мене з посади або за дисциплінарні порушення, або на підставі моєї заяви. Дуже хотілось би вірити, що поява громадських активістів чудодійним чином впливає на черги на кордоні, які моментально розсмоктуються. Щиро сподіваюсь, що тверду, непохитну громадянську позицію громадських активістів ніхто збоку не формує та не підсилює. Отже, якщо у будь-кого є конструктивні пропозиції щодо покращення перетину кордону, готовий спільно їх обговорювати та реалізовувати. Мову ультиматумів, де явно видно замовний характер або PR, не сприймаю".

Та, попри це, заяву на звільнення написав. «Трансляцію» цього дійства викладав у ФБ голова ГО «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський. Розмова з активістами була спокійною, без емоцій і ексцесів. Як повідомив сам Прокіпчук, пішов на такий крок, щоб уникнути перешкод у роботі Львівської митниці. Тепер, за словами Івана Спринського, справа за керівником Держфіскслужби, який має підписати цю заяву та забезпечити прозорий конкурс на посаду керівника Львівської митниці.

«Звільнення» Прокіпчука дивним чином збіглося у часі зі ще однією резонансною подією. 28 серпня поліція серед інших затримала одного з організаторів пікетів під управлінням Львівської митниці ДФС і блокувань митних постів, представника ГО «Всеукраїнська організація «Авто Євро Сила» Олега Наконечного. Він може бути причетним до злочинної групи, яка організувала «бізнес» із надання сексуальних послуг у Львові.

Ця група організувала бордель у місті Лева, а також переправляла повій за кордон, зокрема в Туреччину. Наконечний перебуває під домашнім арештом. Сплив цікавий факт. Виявляється, він є кумом головного антикорупційного прокурора Назара Холодницького. У лютому 2018 року Холодницький хрестив сина Наконечного.

Очільник «рабів» Іван Спринський теж має цікавий бекґраунд. У 2010 році балотувався до Львівської міськради від… Партії регіонів. За його словами, вийшов з партії під час Революції гідності у грудні 2013 року. Пізніше створив громадську організацію «Рабів до раю не пускають» і очолив проект «Люстраційна приймальня» у Львові. Оскільки за станом на 3 вересня львівський керівник «Авто Євро Сили» Олег Наконечний вже був заарештований за підозрою у сутенерстві, то, зрозуміло, пікетувати кабінет Левка Прокіпчука він не прийшов. Натомість з Києва приїхав представляти цю організацію її керівник Олег Ярошевич. Ба більше! «Авто Євро Сила» того дня працювала за своєю,
окремою від львівських активістів програмою.

У «ВЗ» є інформація, яка заслуговує на довіру, що до Львова запросив Ярошевича та ще двадцятьох членів його організації саме… Левко Прокіпчук — аби вони відстояли його перед колегами-активістами. Є інформація, що він їм навіть проплатив проживання в одному із готелів біля Львова. А у драматичний для себе понеділок сам запросив їх у актовий зал управління Львівської митниці. Ці факти ми намагалися уточнити у самого пана Прокіпчука. Але, на жаль, він не знайшов часу поспілкуватися з нашим журналістом. На телефонний дзвінок відповів, але сказав, що дуже зайнятий і не має часу говорити.

Повертаючись до драматичних подій понеділка, зауважимо: усе закінчилось тим, що львівські активісти, яких було більше, ніж приїжджих, витіснили київських колег. «Авто Євро Сила» бореться за інтереси власників авто з іноземною реєстрацією, так званих євроблях. Ті постійно влаштовують у Києві акції протесту, вимагаючи скасувати нещодавню постанову Кабміну, яка заважає їм перетинати кордон. Через це на кордонах — шалені черги. Це питання вони ставили і керівникові Львівської митниці.

Левко Прокіпчук буцімто сказав представникам «Авто Євро Сили», що митники у цьому не винні, «пересічку» блокують прикордонники. «Автоєвросилівці» під проводом Ярошенка поїхали до начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби, генерал-майора Володимира Єгорова. Той прийняв делегацію активістів у себе в кабінеті і був вельми здивований тим, що Прокіпчук перекинув відповідальність на прикордонників. Пояснив активістам, що прикордонники до пропуску «пересічників» жодного відношення не мають.

Тим часом львівські активісти таки дотиснули Прокіпчука, який написав заяву на звільнення. Однак, за інформацією «ВЗ», ще у п’ятницю, 31 серпня, до Прокіпчука був дзвінок з уряду, мовляв, треба писати заяву. Тепер на посаду керівника Львівської митниці ДФС оголосять конкурс. Активісти сподіваються, що їм вдасться пролобіювати свою кандидатуру. Заради цього і влаштували увесь цей «сир-бор». Однак конкурс відбуватиметься у Києві. Львівським активістам, судячи з усього, там нічого не світить…

Схожі новини