Передплата 2024 «Добра кухня»

Великим «шишкам» — велике плавання

До повної плавколекції «заможновладцям» лише приватних підводних човнів бракує

Поки «маленькі» українці, збираючись у відпустку, перевіряють на бездірявість надувні матраци, «великі» відшвартовують власні шик-човни і яхти. Цього добра у депутатів та чиновників різних рівнів — ціла флотилія. Лише цьогоріч е-декларанти засвітили у своїх звітах про майно і статки майже три тисячі «водних тачок». 175 із них — обновки, якими «заможновладці» обзавелися 2017 року.

У BIHUS.INFO склали рейтинг депутатів і посадовців, котрі торік найбільше розщедрилися на особистий плавучий транспорт. «Золотий штурвал» дістався… ні, не комусь з обивателів владних будівель на Банковій чи Грушевського, а депутатці Запорізької міськради від «БПП» Ользі Ревчук. В її е-декларації красується придбана 2017-го 11-метрова яхта Monterey 330 SY. 29-річна обраниця (і за сумісництвом — донька заможних батьків, в яких свій металургійний завод) вказала, що покупка обійшлася їй в 1,6 мільйона гривень. Ще майже сто тисяч депутатка виклала за причіп для транспортування яхти. Якщо зазначена вартість причепа сумнівів не викликає, то з яхтою не все так гладко. «Рибні» місця, де таких лялечок за такі гроші продають, мабуть, тільки пані Ревчук і знає. В інтернет-прайсах на Monterey 330 SY того ж року випуску, що й у запорізької бізнес-вумен, 1,6 млн. грн. і близько не знайдете. Тут пропозиції від 100 тисяч євро (а це — понад три мільйони гривень) стартують.

На другій сходинці у плаврейтингу власників дорогих обновок — позафракційний нардеп Віталій Купрій. Торік він нарешті записав на себе яхту Bavaria 44, яку, з його слів, попередні кілька років орендував у компанії, зареєстрованої в Ліберії. Судячи з е-декларації, власна «Баварія» обійшлася нардепові лише у 890 тисяч гривень. Але, як запевняє Купрій, розплатився за яхту він не грошима, а квартирою в окупованому Криму. Виписав, мовляв, ліберійській фірмі (щоправда, акціонери у ній — російські) довіреність на придбані 2000 року 32 «квадрати» у Місхорі й отримав яхту у своє розпорядження.

«Раша"-ліберійцям так, мабуть, кортіло отримати свій шматочок «Кримнашу», що віддали «Баварію» зі знижкою. Та ще й якою! В інтернет-пропозиціях ціни на яхту такої ж моделі і року випуску стартують від 60 тисяч євро. А це — удвічі дорожче, ніж зазначив у своїй е-декларації нардеп Купрій. Яхту в гаражі не примостиш — для неї окреме «паркомісце» потрібне. Свою лялечку депутат аж у Греції «прописав». Каже, обслуговування і стоянка обходяться у п’ять тисяч євро на рік. Для такого слуги народу, як Купрій, — це кишенькові гроші. Позаторік він у два заходи на мільйон з гаком затарився. Купив квартиру у Грузії і ще один Chrysler для сімейного гаража, в якому вже «обжилися» два авто і мотоцикл.

Живучи на широку ногу, нардеп Купрій парламентською «казенкою» не гребує. Однією рукою «люксові» обновки загрібає, іншу — по депутатську компенсацію за житло простягає. Ну не зі своїх же мільйонів на проживання у столиці витрачатися. Купрій — завсідник списку нардепів, яким щомісяця по 20 тисяч гривень на оренду житла у Києві виписують. Із «зароблених непосильною працею» нардеп на президентську кампанію відкладає. 2,5 мільйона гривень на кандидатську заставу вже «нашкріб». Тепер яхту на продаж рихтує. З передвиборчими клопотами ніколи, мовляв, нею займатися. На що один з коментаторів іронічно підмітив під постом Купрія у Facebook (цитуємо мовою оригіналу): «Правильно, Виталий. Может, станет президентом, наворует побольше денег и купит яхту получше».

Тут нардепові Купрію є до кого тягнутися. Взяти хоча б екс-«регіонала», а нині «відродженця» Віталія Хомутинніка, який, за інформацією «Нового времени», придбав розкішну 40-метрову яхту вартістю 24 мільйони доларів.

Але у декларації депутата її не знайдете, оскільки, як зазначає видання, судно зареєстроване в офшорі на Кайманових островах.

«Затінив» свою плавлялечку і нардеп з «БПП» Олександр Третьяков. Як з’ясували раніше розслідувачі Bihus. Info, яхта за 21 мільйон гривень, якою користується Третьяков, записана на компанію маловідомого бізнесмена.

Серед депутатів, які задекларували свій плавучий транспорт, є чим похизуватися «опоблоківцю» Михайлові Добкіну. На двох із дружиною у нього — три катери і човен.

Колега Добкіна по фракції Дмитро Шенцев з року в рік декларує лише причіп для транспортування човнів. Возить на ньому колекцію самоварів (їх у депутата аж 170!)? Чи, може, катер, на якому теща дає покататися? І Шенцев такий не один: депутатів і чиновників, які у цьогорічних деклараціях прописали причепи для плавзасобів без плавзасобів, майже вісім десятків.

Та повернемося до рейтингу власників найдорожчих обновок. На третій сходинці — депутат Славутицької міськради Віктор Карцев. Торік на додачу до радянської «моторки» «Прогрес» він придбав новенький моторний човен Finval 505 за 730 тисяч гривень.

Замикають «плавучу» топ-п'ятірку — депутат Запорізької облради Андрій Гогунський та технічний директор держпідприємства «Первомайськвугілля» (і за сумісництвом — член виконкому Покровської міської ради на Донеччині) Олександр Дубовик. Гогунський прикупив яхту Aquanaut Privilege 1250 AK за 100 тисяч гривень (при тому, що ціни на цю модель на вторинному ринку стартують від 220 тис. євро!) і моторний човен Brig Navigator 700 за 627 тисяч. А «вугільник» Дубовик обзавівся гідроциклом Yamaha FX Cruiser SVHO, виклавши за нього майже півмільйона гривень.

Схожі новини