Передплата 2024 ВЗ

Чим допомагають Тимошенко політконсультанти Трампа та Орбана

  • 14.06.2018, 11:08
  • 1 527

Попри заперечення участі закордонних консультантів у її команді, лідерка «Батьківщини» має на них особливі надії

На 15 червня Юлія Тимошенко анонсує проведення всеукраїнського форуму під назвою «Новий курс для країни». На вулицях міст і селищ, а також обабіч шляхів з’явилися біг-борди з «оновленою» Юлією Володимирівною. Виглядає на те, що лідерка «Батьківщини» розпочала виборчу кампанію, у якій вона змагатиметься за президентство.

Звісно, у цій справі їй допомагатимуть політтехнологи, консультанти, кріейтори.

Кого цього разу можна буде побачити поруч з ЮВТ, а хто залишатиметься за лаштунками?

Тема політичних консультантів — одне з табу в українських політиків. Зазвичай вони спростовують будь-яку інформацію про співпрацю з політтехнологами.

Для політиків ця тема незручна, адже послуги технологів коштують недешево. До того ж консультанти не завжди отримують за послуги «білу» платню. Для американського технолога Пола Манафорта інформація про співпрацю з колишнім президентом України Віктором Януковичем та російським олігархом Олегом Дерипаскою обернулася судовим процесом у США.

Журналісти «Громадського радіо» опублікували цікаве розслідування, яке почасти проливає світло на виборчу «кухню» авторки «Нового курсу». Пропонуємо читачам цей матеріал з несуттєвими скороченнями.

Восени 2017 року до Києва зі США прилетів політичний консультант Джордж Бірнбаум. За понад 25 років на ринку політичного консалтингу він допоміг здобути або зберегти владу таким суперечливим діячам, як угорський прем'єр Віктор Обран чи президент Азербайджану Ільхам Алієв. А у 2016-му — стати президентом США Дональду Трампу. Під час виборів працював у команді Баррі Беннетта — старшого радника Трампа, а відтак став партнером його компанії Avenue Strategies.

Керівник організації AJF & Associates, İnc. Джордж Бірнбаум під час конференції в Баку в день президентських виборів, Азербайджан, 11 квітня 2018 року. Бірнбаум займався передвиборчою кампанією обраного президента Ільхама Алієва Фото: APA
Керівник організації AJF & Associates, İnc. Джордж Бірнбаум під час конференції в Баку в день президентських виборів, Азербайджан, 11 квітня 2018 року. Бірнбаум займався передвиборчою кампанією обраного президента Ільхама Алієва Фото: APA

До України він приїхав разом з колегою по Avenue Strategies 29-річною Владою Галан. Вона знає російську мову, адже народилася та провела дитинство в Одесі.

Бірнбаум та Галан провели своєрідний тур офісами найбільших українських партій. Співрозмовники Громадського близькі до Avenue Strategies, стверджують — технологи зустрічалися з лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком, Вадимом Новинським з «Опозиційного блоку» та, зрештою, Юлією Тимошенко.

Політтехнологи з компанії Avenue Strategies — Джордж Бірнбаум (у центрі) та його колега Влада Галан (праворуч) під час прес-конференції в день президентських виборів, Азербайджан, 11 квітня 2018 року. Бірнбаум і Галан опікувалися передвиборчою кампанією обраного президента Азербайджану Ільхама Алієва Фото: APA
Політтехнологи з компанії Avenue Strategies — Джордж Бірнбаум (у центрі) та його колега Влада Галан (праворуч) під час прес-конференції в день президентських виборів, Азербайджан, 11 квітня 2018 року. Бірнбаум і Галан опікувалися передвиборчою кампанією обраного президента Азербайджану Ільхама Алієва Фото: APA

Співрозмовник Громадського, близький до Avenue Strategies, розповідає, що під час зустрічі з Юлією Тимошенко лідерка «Батьківщини» заявила, що хоче зустрітися з Дональдом Трампом. Так виглядає, що Тимошенко розглядала таке завдання як тест на впливовість гостей.

З президентом США Тимошенко зустрілася 5 лютого цього року. А в березні цього року компанія Avenue Strategies повідомила, що починає офіційно просувати імідж Юлії Тимошенко в США.

Контракт діє до 20 серпня 2018-го року та може бути продовжений. За цей час Avenue Strategies може отримати 390 тисяч доларів. 130 тисяч завдатку компанія отримала від маловідомої фірми TWO PATH LLC.

Тимошенко та «Батьківщина» заперечують, що винаймали американців.

Бірнбаум і Галан, хоч і проігнорували питання Громадського, ніколи не приховували, що займаються політичним консалтингом. З офіційної сторінки компанії Avenue Strategies стає зрозуміло, що Бірнбаум тривалий час співпрацював з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяніном Натаньяху, брав участь у кампаніях канцлера Австрії Альфреда Гузенбауера, прем'єр-міністра Болгарії Сергія Станішева та його румунського колеги Келіна Попеску-Теричану, президента Сербії Бориса Тадича та інших.

Про те, що Бірнбаум у 2017-му році готувався до виборчої кампанії в Україні, згадується в його профайлі у Wikipedia.

Влада Галан молодша за свого колегу, вона брала участь у виборчих кампаніях 12 країн світу. Окрім США, працювала в країнах Західної Європи, на Балканах та навіть в Африці. Згідно з офіційною біографією, спеціалізується на розробці виборчих стратегій та на роботі з соціальними мережами.

Цей політ технологічний дует сповідує принципи відомого американського політичного технолога Артура Фінкільштейна, який спеціалізується на так званих «негативних кампаніях», тобто робить ставку не на побудові позитивного іміджу свого кандидата, а на негативній інформації про опонентів. Він застосовував стратегію «відхилення голосів» — формулу, побудовану на гаслах, які зневажають суперників. «Негатив, негатив, негатив, бо ви не зможете виграти в інший спосіб», — казав він.

Деякі деталі методів роботи команди самого Беннетта опублікувало видання Politico. У розпорядженні журналістів опинилися листи, які іноземним політикам розсилав ще один партнер Баррі Беннета, — Корі Левандовські. Він пропонував за винагороду організувати зустрічі з Дональдом Трампом та віце-президентом США Майклом Пенсом.

Баррі Беннетт повідомив з цього приводу, що так Левандовські нібито шукав клієнтів для Avenue Strategies. Але після тієї історії його шляхи з Левандовські розійшлися. Менше ніж за рік Беннетт навпаки пояснював — Тимошенко його компанія допомагатиме зустрічатися з американськими політиками, а про послуги політичного консалтингу ні словом не прохопився.

Проте одразу два співрозмовники Громадського пов'язані зі штабом лідерки «Батьківщини» та Avenue Strategies стверджують — американські консультанти співпрацюють з Тимошенко не лише у США, але й в Україні. Під час візитів до Києва Джордж Бірнбаум та Влада Галан нібито працюють над стратегією Тимошенко та аналізом даних соціальних мереж. Показово, що на початку квітня Тимошенко завела офіційну сторінку в соціальній мережі Facebook.

Тим часом, за інформацією ЗМІ, окрім американських консультантів, вона співпрацює і з українськими технологами Віктором Котигоренком та Віктором Войналовичем.

Схожі новини