Передплата 2024 «Добрий господар»

Порятунок Бабченка: «У Києві відкорковують шампанське, у Москві рвуть волосся на голові»

Російський журналіст вдячний СБУ за професіоналізм. Каже, хлопці з української спецслужби «гарували як буйволи»

Політики і любителі політично-кримінальних інтриг ще довго «пережовуватимуть» майже кіношну історію з «убивством-воскресінням» у Києві російського журналіста Аркадія Бабченка. Жодна інша новина, здається, не продукує зараз стільки пересудів, як ця. В одних результати цієї історії викликають фонтани радості, в інших — провокують приступи люті.

Як уже відомо, три постріли у спину журналіста перед дверима його тимчасового помешкання в українській столиці, виклик «швидкої», смерть, повідомлення офіційних осіб про розстріл відомого антикремлівського публіциста, складений фоторобот кілера виявилися майстерною, вимушеною інсценізацією Служби безпеки України.

Громадянин Росії Аркадій Бабченко, дякувати Богу — живий. Судячи із заяв СБУ, Генпрокуратури, загроза його смерті була цілком реальною. Про неї дізналися два місяці тому і вирішили її нейтралізувати. Щоб встановити ланцюжок усіх фігурантів цього злочину, запобігти подібним терактам щодо інших осіб, і було імітовано цю розправу.

Наші силовики кажуть про організатора замаху, чиє прізвище починається на букву «Г» (за деякими даними — завербований ФСБ Росії український бізнесмен з оборонної промисловості). Про колишнього учасника АТО, якого за 40 тисяч доларів гонорару попросили «замочити» Бабченка (але той дав знати про це компетентним органам і погодився на «гру»). СБУ оприлюднила оперативне відео передачі частини грошей і затримання «боса». За словами керівника СБУ Василя Грицака, крім Бабченка, спецслужби країни-агресора планували ліквідувати в Україні три десятки російських політемігрантів — журналістів, громадських діячів. Робили це для того, щоб скомпрометувати Київ в очах світу, показати Україну як постійне джерело загроз, внутрішньої нестабільності. Ця кремлівська затія провалилася.

Президент Петро Порошенко подякував вітчизняним правоохоронцям за те, що зірвали ворожий сценарій, запобігли трагедії, встановили, хто її і для чого планував. Аркадію Бабченку та його сім’ї надано цілодобову охорону. Сам Аркадій попросив пробачення у дружини, близьких, колег за те, що піддав їх таким непростим випробуванням. Але пояснив, що змушений був піти на цей крок. А ще Бабченко подякував СБУ: «Наскільки мені відомо, цю операцію готували два місяці. Мене ввели в курс справи місяць тому. Протягом цього місяця я бачив, як хлопці працювали, як вони рили носом, як буйволи гарували…».

Відомий політолог Тарас Березовець так оцінив перебіг «справи Бабченка»: «Момент, коли у Києві сумували, а у Москві відкривали шампанське, плавно перейшов у момент, коли в Києві відкривають шампанське, а у Москві рвуть волосся на лисій голові (натяк на Путіна.І. Ф.). А можливо, десь і голови почнуть відривати. Відмінна робота СБУ, хоча, це навряд чи здатні визнати ті, хто ще вчора лив бруд на українські спецслужби».

Навіть після роз’яснення деталей спец операції деякі вітчизняні політики, які напередодні «танком проїхалися» по «злочинно-безпорадних» ГПУ, СБУ, МВС, продовжують поганити ці державні органи. Вбачають у проведеній спецоперації передвиборчий піар і намагання заткнути рота «демократичній опозиції». Неоднозначна реакція і з боку деяких західних партнерів України. Висловлюючи задоволення тим, що відомий журналіст залишився живим-здоровим, вони все ж не сприймають постановочного характеру спецоперації СБУ. Чомусь заявляють про високу ймовірність втрати довіри до неї та інших державних інституцій України, які затіяли таку «гру», ввели світову громадськість в оману. Директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпенгер каже, ця спецоперація СБУ матиме «довготермінові наслідки». Мовляв, якщо, не дай Боже, іншим разом виникне загроза для якогось представника ЗМІ, в її справжність можуть уже не повірити. Карпенгер сподівається, що українські спецслужби мали достатньо підстав, щоб діяти так, як вчинили, — тоді б це було виправдано. Але сумнівається, що це був єдиний спосіб протидії.

Так само спецоперацією СБУ незадоволені представники ОБСЄ, правозахисної організації «Репортери без кордонів». Називають її новим кроком інформаційної війни, маніпуляцією. Дорікнули українському керівництву: «Завжди дуже небезпечно грати з фактами, особливо використовуючи журналістів для їхніх фейкових легенд».

А координатор із захисту прав журналістів в Європі і Центральній Азії, болгарка Ніна Огнянова, наполягає, щоб українська влада пояснила, що змусило її вдатися до надзвичайних заходів інсценування.

Своє «фе» сказали і російські «демократи». Колишній віце-прем'єр Р Ф Альфред Кох попередив українську владу: якщо та не доведе участі спецслужб Росії у підготовці вбивства журналіста Аркадія Бабченка у Києві, ситуація може завершитися бойкотом України з боку Заходу.

У сусідній Польщі подію коментують інакше, схвалюють дії влади України. «Газета виборча», «Політика» кажуть про великий успіх українських спецслужб у боротьбі із Росією, про те, що завдяки їм Бабченка не спіткала доля вбитих росіян Політковської, Нємцова. Водночас польські ЗМІ попереджають російських політемігрантів: режим Путіна не пробачить своїм опонентам цього фіаско.

Версію про «піар президентської команди на «справі Бабченка» розкритикував відомий політолог Володимир Фесенко. Один із його аргументів — російський журналіст Бабченко є настільки порядним і досвідченим, що за жодної умови не брав би участі у «постановці» — якби для цього не було вагомих підстав.

Наостанок перекажу думку моєї знайомої, пані Галини. Вона каже: у багатьох країнах, зокрема в Україні, коли є підозра на організацію замовного вбивства, спецслужби, щоб вийти на слід зловмисників, вдаються до інсценізації їх розстрілу. Про це, до речі, знято не один фільм. Завдяки таким «трюкам» уже вдалося врятувати життя багатьох вітчизняних підприємців. То чому, запитує пані Галина, у такому способі порятунку має бути відмовлено журналістам?

Схожі новини