Передплата 2024 «Добра кухня»

«Або мої умови буде виконано, або я помру у колонії…»

Український політв’язень Олег Сенцов поставив ультиматум російській владі

Ув’язнений за сфабрикованим звинуваченням український кінорежисер Олег Сенцов (російський суд на 20 років запроторив його за ґрати) розпочав безстрокове голодування. Припинить його лише у тому разі, якщо Кремль випустить зі своїх тюрем всіх українських політв’язнів. За різними джерелами, їх у Росії та в окупованому Криму близько восьми десятків.

Про свій радикальний крок Сенцов, якого нині утримують у колонії «Білий ведмідь» російського міста Лабитнангі (за 5 тисяч кілометрів від Києва), повідомив у листі, який передав двоюрідній сестрі. Заяву про голодування Сенцов завершив словами «Разом та до кінця! Слава Україні!». Сказав, що стоятиме на своєму до переможного кінця. «Або мої умови буде виконано, або я помру у колонії», — передав слова українського заручника його адвокат.

До голодування Олег почав готуватися ще два місяці тому, коли відмовився від передач з волі. Сестра каже, що її брат не має нормального харчування, відчуває брак вітамінів, не бачить сонця. Що він помітно схуд, що у нього почало випадати волосся і кришитися зуби.

19 березня колишній кандидат у президенти Росії Ксенія Собчак передала Володимиру Путіну листа з проханням помилувати 16 в’язнів. У цьому списку були два українці, жителі окупованого Криму, безпідставно звинувачені у тероризмі, — кінорежисер Олег Сенцов і студент Олександр Кольченко.

Реагуючи на тривожну новину з Лабитнангі, президент України Петро Порошенко закликав міжнародні сили ще більше тиснути на Путіна, щоб «українські політв’язні якнайшвидше повернулися додому, до своїх родин».

З проханням посприяти у визволенні Сенцова з тюрми, надати йому медичну допомогу до російського омбудсмена звернулася Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Олег Сенцов не єдиний українець, який нині голодує у російських казематах. До такого ж протесту ще 19 березня вдався інший кримчанин Володимир Балух, якого окупаційна влада на півострові засудила до трьох років і семи місяців ув’язнення. Від «баланди» Балух відмовився через несправедливий вирок і нелюдські умови утримання, побої тюремників, крадіжку особистих речей, відмову тюремної адміністрації від проведення медобстеження.

Своїм голодуванням висловлював презирство до окупаційного режиму. Народні депутати України попросили політв’язня відмовитися від такого радикального рішення. Аби не завдавати страждань своїм рідним, українець «пом'якшив» свою голодівку: почав приймати дві склянки киселю з вівса, 50−70 г сухарів з чорного хліба і чай з медом.

Тим часом колишній російський політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз порадив Олегу Сенцову і Володимиру Балуху відмовитися від голодування. І навів аргументи: «…Не повинно бути відчаю, — заявив Чийгоз. — Це боротьба, і вона може тривати відповідний період. Але те, що ми всіх витягнемо з російських тюрем, і цього террориста заведемо у тупик, визволимо свої території — це однозначно. 20 років сидіти Сенцов точно не буде. Всі решта теж не будуть стільки сидіти… Щоб Сенцов і Балух перемогли на своєму фронті, ми всі повинні дати їм силу. Ми повинні переконати їх, що для того, щоб перемогти, їм треба вижити. А щоб вийти на свободу — треба мати здоров’я».

Схожі новини