Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Франківську торгували Кримом

А друкували провокативні футбольні календарі у «файному місті» Тернополі

Українців зворохобила новина про чергові прояви сепаратизму у Галичині. Цього разу його тут замаскували під спорт. У газетних кіосках Івано-Франківська любителям футболу продавали календарі чемпіонату світу-2018, який незабаром стартує у Росії. Частиною цієї країни-агресора на згаданих календарях було позначено окупований нею український Крим…

Інформаційну диверсію у кіоску № 27, який належить «Укрпошті», виявив член однієї з місцевих громадських організацій Ростислав Гудзінський. Виявилося, що ці провокаційні плакати друкували у тернопільському ТзОВ «Бізнес-Логіка». Тираж календаря-фальшивки — 333 777 примірників. За кожну таку ворожу агітку її розробники брали у покупців 7 грн. 90 коп. Не виключено, що календарі з «відчуженим» Кримом уже розійшлися по всій Україні.

Ростислав Гудзінський викликав на місце події працівників Служби безпеки і поліції. Правоохоронці вилучили цю продукцію, проводять слідчі дії. Відкрито кримінальне провадження за ст. 110 Кримінального кодексу («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»). Ця стаття передбачає карати винного позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомили кореспонденту «Високого Замку» у компетентних органах, слідчі вилучають всю документацію на підприємстві, яке тиражувало карту Росії з Кримом. Встановлюють замовника і мотиви його дій. Один з відповідальних працівників у розмові з автором цих рядків не виключив, що може йтися про «елементарний недогляд» керівництва друкарні…

Скандали з картою України без Криму виникають не вперше. Такі усічені мапи через той же «недогляд» розповсюджували поважні Бі-бі-сі, «Нью-Йорк таймс», високі інстанції в Іспанії, Франції, Болгарії, Великій Британії. Одне з приватних китайських підприємств випустило дитячу гру із зображенням карти України без Криму. Після нот протесту наших дипломатів ці помилки було виправлено. Навіть кілька українських телеканалів («Перший національний», СТБ) дозволяли собі транслювати усічені карти України. Дехто за це позбувся роботи.

Добре, що патріотичні українці не мовчать, коли бачать таке приниження. Питання в іншому: чому цей «маповий сепаратизм» стає епідемією? І вражає навіть «свідомих громадян».

Схожі новини