Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто стоїть за штурмовими бригадами, які нападають на ромів?

Ромський табір, у якому перебувало близько тридцяти осіб, спалили поблизу Львова

«Молодики спортивної статури, у масках, напали зненацька. Людям не дали навіть забрати документи. Тих, хто намагався чинити опір, били. При собі нападники мали палиці. Батькові дванадцятьох дітей розбили голову. Нападники діяли злагоджено, як військові», — розповів журналісту «ВЗ» голова правління організації ромів «Терніпе» на Львівщині Микола Юрченко.

За його словами, спілкуватися з журналістами потерпілі роми відмовляються. «Біля Львова є ще чотири табори, вони бояться, що їх також спалять, — каже пан Юрченко. — Поліція відкрила провадження за статтею „хуліганство“ (ч.2 ст. 296 Кримінального кодексу України. — Авт.). Наша організація допомагатиме потерпілим ромам з юридичним супроводом».

На місці події першою побувала журналістка «Громадського радіо» Ірина Саєвич. Зі слів журналістки, Юрій Ліфансе, який, наскільки я розумію, має якийсь стосунок до ромських організацій, написав пост у «Фейсбуці» про напад на табір о 23.00 9 травня.

«Попри те, що зранку офіційні державні структури про нічний підпал нічого не знали, я все одно поїхала в смт Рудне, де базувався ромський табір, — каже Ірина. — Я дізналася, що торік цей табір також спалили, а його мешканців побили. Хто тоді це зробив, невідомо досі. З власних джерел дізналася, що були погрози спалити ще два табори…

На згарищі я побачила обгоріле дитяче взуття й відкинуту убік разом із речами ікону. Я розумію, що у нашому суспільстві дуже неоднозначне ставлення до представників ромської національності. Можливо, у декого траплялись якісь неприємні ситуації, але я вважаю, що ніхто не має права на фізичне насилля. Зараз деякі ромські сім`ї, які жили поруч, покинули табір. Налякані й інші роми, які живуть у Львові".

Представниця міжнародного фонду «Відродження», керівник ініціативи «Рома України» Ольга Жмурко також підтвердила факт нападу на ромів. Вона спілкувалася з одним з потерпілих ромів. «Чоловік зазнав серйозної травми голови, — каже пані Ольга. — Є зафіксований виклик до поліції. Мені розповідали, що є й інші потерпілі, які потрапили до лікарні. Ситуація непроста.

Ми намагаємося налагодити роботу зі стихійними поселеннями. рганізувати супровід та нагляд. Чи є цей підпал провокацією? Те, що це прояв нетерпимості, очевидно…".

Інформація про підпал ромського табору через вихідні «загубилася» в інформаційному просторі. Та й реакція правоохоронних органів на цей підпал дещо дивна (коментарі скупі, без пояснень). На мою думку, поліція мала би «не загортати інцидент у папірці», а розповісти все як є. Крім того, в управлінні МНС у Львівській області кажуть, що повідомлення про підпал отримали 9 травня о 21.00 (потерпілі розповідали, що напад був вночі). «Загорілося п’ять наметів, — каже речник головного управління ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев. — Людей на місці не було. Обгоріла площа близько 30 кв. м. За 15 хвилин пожежу погасили».

Звернула увагу на підпал ромського табору під Львовом Уповноважена з прав людини Людмила Денисова. «Такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення таких випадків у майбутньому», — йдеться у заяві Людмили Денисової.

Ймовірно, хтось і надалі зацікавлений у подібних провокаціях. Аби виставити Україну нетерпимою до національних меншин (зокрема ромів). Зрозуміло, що підпал організували не пересічні містяни, яким не подобається сусідство з ромським табором, а організовані штурмові бригади…

Схожі новини