Передплата 2024 «Добрий господар»

130 мільйонів — на державні резиденції і чиновницькі курорти

Видатки на казенні курорти у Кончі-Заспі склали 33,1 мільйона гривень, у Пущі-Водиці — 15,3 мільйона

«Халявні» держдачі з обслугою й охороною, колекція розкішних резиденцій, утримання яких щорічно обходиться платникам податків у десятки мільйонів гривень, - влада змінюється, а це залишається незмінним. Хто ж відмовлятиметься від золотого теляти, якого, криза в країні чи ні, до відвалу з бюджету годують? Більшість резиденцій без потреби простоюють (всього у віданні Держуправління справами їх - 12), але ми все одно платимо за їхнє обслуговування: за комуналку, безкінечні ремонти, утримання роздутого штату з покоївок, охоронців, кухарів, єгерів. А на додачу, ще й фінансуємо зі своїх податків курортні VIP-зони у Пущі-Водиці і Кончі-Заспі, де такі «старожили», як екс-спікер Литвин, облаштували собі маєтки із держдач і живуть там, навіть за комуналку не сплачуючи (пожиттєві привілеї Литвину ще Ющенко за свого президентства дарував).

У ДУСі ще три роки тому таку піар-кампанію розвели, що, здавалося, не бюджет курортні комплекси у Кончі і Пущі годуватиме, а навпаки. Усе красиво розписали: як більше не буде «халявної» комуналки і смішної орендної плати для VIP-пожильців, як держдачі «папєрєдніків» за солідні гроші в оренду усім охочим здаватимуть. Згодом відзвітували про перших 12 новоселів, і на цьому бурхлива діяльність скінчилася. Замість того, щоб заробляти на себе, казенні чиновницькі курорти під Києвом і далі мільйони з бюджету витягують. На запит «Українських новин», у ДУСі озвучили, у скільки обійшлося утримання цих санаторно-відпочинкових комплексів торік. Видатки на казенні курорти у Кончі-Заспі склали 33,1 мільйона гривень, у Пущі-Водиці — 15,3 мільйона.

Але і це ще «квіточки» порівняно із витратами на державну нерухомість для президента, утримання якої торік обійшлося у 81,2 мільйона гривень. Повний список держрезиденцій у ДУСі тримають у таємниці, посилаючись на те, що це інформація з обмеженим доступом. Із об'єктів, які на слуху, - карпатська «Синьогора», а також «Залісся», «Сухолуччя» та «Білоозерка».

У «Синьогорі» президента Порошенка та його сім'ю бачили лише кілька разів. Востаннє — минулого місяця, коли на президентське запрошення у резиденцію з'їхалися спікер, генпрокурор, глава Адміністрації, секретар Раднацбезу (зрозуміло, що не лише чайку попити, а й обговорити «наболіло-стратегічне» у вузькому колі). Про теплу (причому у прямому розумінні цього слова) зустріч у ДУСі подбали заздалегідь, поклопотавши про грошову добавку для утримання «Синьогори». За комуналку, бачите, нічим було платити (річну норму електроенергії, яка обійшлася платникам податків в 1 мільйон 570 тисяч гривень, у резиденції ще до жовтня примудрилися використати), на профілактичний ремонт системи опалення не вистачало і на техобслуговування п’яти ліфтів грошей забракло. На усе це додатково запросили півтора мільйона гривень!

На марафет головного корпусу у «Синьогорі» торік виписали 800 тисяч гривень. На ремонт тераси у гостьовому будинку — 200 тисяч. Не обділили й облюбоване (для закритих зустрічей із депутатами та партактивом) Порошенком «Залісся», де ще за «папєрєдніка» звели загорожу за сім мільйонів гривень. Лише на ремонт даху дерев'яного будинку тут «освоїли» 300 тисяч гривень.

Схожі новини