Передплата 2024 «Добра кухня»

Ващиковський: "Туск атакує нас, бо є лідером опозиції"

  • 20.11.2017, 13:31
  • 4 600

Глава МЗС Польщі відповів Дональду Туску, який порівняв дії чинної польської влади з політикою Кремля.

«Туск нас атакує, бо він є лідером опозиції», - вважає міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, який відповів на звинувачення голови Європейської ради на адресу чинної польської влади.

Очільник польської дипломатії у розмові з порталом onet.pl відповів Дональду Туску ударом на удар «Це громадянська платформа відповідає за помилки у політиці щодо України. Де був Туск, коли під час Майдану 2014 року міністр закордонних справ Радослав Сікорський пропонував українській опозиції пакт з тогочасним проросійським президентом Януковичем? Де він був, коли президент Білорусі Лукашенка пропонував Польщі приєднатися до групи кран, котрі вели перемовини щодо конфлікту в Україні? Де він був, коли його наступниця Ева Копач розповідала, що її не цікавить Україна, адже як жінка вона замикає двері та піклується про власних дітей», - запитав Ващиковський.

На його погляд, Туск критикує закордонну політику Права і справедливості, бо залишається однією ногою у внутрішній політиці як неофіційний лідер опозиції. «Це односторонній політик», - переконаний глава МЗС Польщі.

Водночас міністр розкритикував дії Туска як голови Європейської ради. «Він несе відповідальність за „брекзит”, бо не може провести з британцями перемовини так, аби вони залишилися в ЄС. Він не має великого впливу на перемовини щодо місця Великобританії в ЄС. Він байдужий у справі конфлікту між владою Іспанії та Каталонії. Туск не має що сказати у справі майбутнього Спільноти — чекає на думку лідерів Німеччини та Франції, а також євросоюзних чиновників. Натомість він активний там, де має зберігати нейтралітет — тобто у справі дій установ ЄС щодо Польщі. Він повинен допомагати своїй країні вести перемовини, а він нас атакує», - сказав Ващиковський.

За словами глави МЗС Польщі, Туск повинен підтримувати Центрально-Східну Європу всередині ЄС і бути противагою для очільниці дипломатії ЄС Федеріки Моґеріні, яка зацікавлена півднем ЄС. «Так не відбувається. Туск нас постійно атакує, втручається у внутрішні справи та звинувачує Польщу в ізоляції. Яка ізоляція? Деякі дипломатичні кроки було призупинено через вибори в Німеччині, Австрії та Чехії, де формуються нові уряди. Але, наприклад, наступного тижня пані прем’єр їде на зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном», - сказав він.

Дональд Туск бачить у погіршенні стосунків України та Польщі «план Кремля»

Президент Європейської Ради Дональд Туск питається, чи не є напруженість між урядом Польщі та Україною і ЄС «кремлівським планом». Про це він написав на особистій сторінці у Twitter.

«Увага! Гостра суперечка з Україною, ізоляція в Європейському Союзі, відхід від верховенства права та незалежності судів, атака на неурядовий сектор та вільні ЗМІ — стратегія PiS (керівна партія у Польщі, - ред.) чи план Кремля? Занадто схоже, щоб спати спокійно, - написав Туск.

фото з мережі
фото з мережі

«Європейська правда» зазначає, що польський уряд дедалі частіше стикається з критикою Брюсселя через суперечливу судову реформу, вирубку лісів у Біловезькій пущі та відмову приймати мігрантів.

Відносини між PiS та Туском нині настільки напружені, що Польща була єдиною країною, яка голосувала проти його переобрання на посаду президента ЄС у березні.

Раніше Європарламент схвалив критичну резолюцію щодо Польщі, яка рекомендує запустити процедуру застосування санкцій проти країни.

Польща відзначилася новим випадом у бік України

Варшава не може вибирати Києву героїв, але не має наміру мовчати про злочини УПА проти поляків на Волині.

Про це заявив голова Інституту національної пам'яті (IPN) Польщі Ярослав Шарек, передає "Обозреватель".

"IPN не може визначати українського народу, яких героїв він повинен собі вибрати. Однак інститут не може мовчати про злочини проти поляків, здійснених на Волині та східній Малопольщі", - сказав він.

фото з мережі
фото з мережі

При цьому Шарек наголосив, що українців і поляків можуть об'єднувати інші герої наприклад, Симон Петлюра чи генерал Марко Безручко, який захищав місто Замосць від більшовиків.

Він також зазначив, що між Польщею й Україною дуже добре розвивається співробітництво в галузі обміну архівними документами. За його словами, через кілька тижнів будуть опубліковані 1,5 тис. сторінок архівних документів польською та українською мовами, що стосуються діяльності комуністичних органів безпеки проти ОУН і УПА на польських землях.

Польща скоротить список українців, яким заборонено в'їзд в країну

Список насправді дуже довгий і включає не тільки радикалів.

Польща погодилася скоротити

Забороною на в'їзд Шереметі Польща порушила досягнуті напередодні домовленості — МЗС України список українців, яким заборонений в'їзд в країну.

Про це домовилися заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв та державний секретар - керівник канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський.

"Ми домовилися працювати спільно, щоб його оптимізувати. Мова йде про значне скорочення, тому що не мають, на наш погляд, страждати від цього, наприклад, історики, представники громадянського суспільства", - сказав Єлісєєв в ефірі телеканалу "ICTV".

Також стало відомо, що список нев'їзних українців значний і "включає не тільки радикалів, але істориків, державних чиновників і громадських діячів".

У Польщі офіційно підтвердили початок дії "чорного списку" щодо українців

Речники польського Міністерства закордонних справ та прикордонної служби у суботу, 18 листопада, заявили, що деяких українських посадовців уже внесено до переліку "небажаних осіб".

З такими заявами, зокрема, виступили голова прес-служби польського МЗС Артур Ломпарт та прес-секретар Бещадського відділення прикордонної служби Польщі Ельжбьета Пікор, повідомляє польський телеканал TVN 24.

Їхні коментарі з'явилися після того, як прикордонна служба Польщі не дозволила в'їзд до цієї країни секретаря української Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремети.

За словами Ломпарта, це рішення пов'язане із забороною на проведення пошуків та ексгумації польських жертв війни та конфліктів на території України.

"Пропаганда злочинних ідеологій, в тому числі нацизму, в Польщі заборонена", - заявив він.

Пікор своєю чергою пояснила, що Шеремет начебто не відповідав вимогам, які дозволяють в'їхати в країну.

"Його дані фігурували в базі осіб, небажаних на території нашої країни, тому його не пустили", - сказала вона.

Схожі новини