Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До 25 тисяч гривень зарплати — 40 тисяч матеріальної допомоги

або Скільки «мінімалок» у кишенях урядовців вміщається.

Оклад, премії, надбавки за вислугу років, доплати за те, що перепрацьовуються і державну таємницю бережуть. З таким грошовим «тягарем» урядовці вже й забули про «чорні дні», коли отримували лише голу ставку (тоді задля економії без доплат залишили і депутатів, і міністрів). Про своє грошове «пакращення» у Кабміні подбали раніше, ніж «мінімалку» удвічі підняли. Причому розщедрилися собі не лише на зарплати, а й на матеріальну допомогу, розмір якої може і двох зарплат сягати. Як-от у міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, якому у грудні нарахували 41 тисячу «допоміжних». Не обділили грошима під ялинку й інших «кабмінівців». Мало хто з них отримав до Новорічних свят менш ніж 35-40 тисяч гривень. І це вже з відрахованими податками - на руки.

Суму у 35 тисяч гривень «чистими» озвучив в ефірі «Громадського радіо» держсекретар Кабміну Володимир Бондаренко. Каже, приблизно таку зарплату (з урахуванням усіх надбавок) отримують і прем’єр, і міністри. Працівники урядового секретаріату заробляють 9-12 тисяч гривень на місяць, керівники департаментів - 12-15 тисяч. У держсекретаря зарплата близько 20 тисяч гривень.

35 тисяч для урядовців — це, швидше, середнє арифметичне. Судячи з міністерських зарплат, які оприлюднили «Українські новини» (з відповідей на офіційні запити), хтось отримує на руки менше, маючи скромніші доплати, а комусь і значно більше перепадає. Скажімо, в. о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун за грудень 2016-го нарахували неповні 24 тисячі гривень. А у платіжці вже згадуваного керманича «молодіжно-спортивного» міністерства — ледь не утричі більша сума. З майже 66 тисяч гривень, які нарахували Ігорю Жданову, на оклад припадає лише 13,8 тисячі гривень. З доплатами, добовими за відрядження і відпускними набігло ще 10,5 тисячі гривень. Решта ж — грошова допомога у розмірі 41 тисяча 431 гривня. Після відрахування податків Жданов отримав на руки 53 тисячі гривень.

Приблизно стільки ж «чистими» заробив за грудень і міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Тільки без матеріальної допомоги. У Семерака й оклад більший (16 тис. грн.), і надбавки (за вислугу років — 8 тис., за інтенсивність праці — 16 тис., за доступ до державної таємниці — 3,2 тис.). Добряче підважив грудневу зарплату міністра екології перерахунок доплат за серпень-вересень. Перерахували так, що одним махом понад 23 тисячі гривень набігло!

Міністр закордонних справ Павло Клімкін, крім надбавок за вислугу років, інтенсивність праці та доступ до державної таємниці, отримує ще й доплату «за роботу державним експертом з питань таємниць». Залежно від преміальних і «відрядних» зарплата у керманича МЗС — 30-47 тисяч гривень. А минулий серпень видався для пана Клімкіна особливо врожайним. З донарахуваннями зарплати на 11 тисяч гривень і 23 тисячами матеріальної допомоги шефу МЗС виписали майже 63 тисячі гривень.

Гріх жалітися на «трудові» і міністрові з питань тимчасово окупованих територій Вадиму Чернишу. За минулий місяць йому нарахували понад 42 тисячі гривень зарплати. Ледь не половину з цієї суми міністр заробив у відрядженнях (19 тисяч гривень «добових»).

15?/1 — Таке співвідношення між зарплатою урядовців і «мінімалкою» в Україні. Для порівняння: у сусідній Польщі цей показник — вісім до одного, стільки ж - у Литві.

Фотожаба зі сайту silskivisti.kiev.ua

Схожі новини