Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Вагітні у пологових лежать у коридорах. У п’ятимісних палатах – по 8-10 жінок»

Чим обернулося закриття найбільшого перинатального центру Львівської області і коли довгобуд нарешті почне приймати перших пацієнток?

Колектив Львівського обласного перинатального центру (у народі - “пологовий на Батальній”), який закрили на капітальний ремонт три роки тому, провів пікет під стінами Верховної Ради. Кажуть, терпіти вже несила. Частина медиків, аби не втратити кваліфікації, працевлаштувалася на чверть ставки в обласну клінічну лікарню. Ті, кому не вдалося знайти роботу, сидять вдома і вчать іноземні мови — на випадок, якщо доведеться шукати роботу за кордоном. Хоча перед закриттям перинатального складали списки, хто де хоче працювати. “Представники департаменту охорони здоров’я запевняли: не буде такого, що держава вам платить, а ви — б’єте байдики. Обіцяли, пологовий не закриють на ремонт, якщо не буде фінансування. Вийшло, нас обманули”, - обурюються працівники закладу.

У липні 2013 року Львівський перинатальний центр став учасником проекту “Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства”. Передбачалося, в Україні відкриють 12 сучасних перинатальних центрів і на кожен виділять по 100 млн. гривень (25% витрат на реконструкцію чи будівництво покриють за кошти з місцевих бюджетів, 75% - з державного, за рахунок приватних інвестицій і допомоги міжнародних партнерів). У найгіршій ситуації опинився львівський. Тендер, який замовило управління капітального будівництва ЛОДА, виграла київська фірма ПрАТ “Аеробуд-Захід”. Як розповідають працівники закладу, швидко відбувався лише демонтаж, коли треба було приступати до будівництва, генпідрядник почав відставати від графіка.

За рік у Львівському обласному перинатальному центрі проходило 3,5-4 тис. пологів. Тож тепер перевантажені всі пологові міста, а коли якийсь із них закривається на дезінфекцію, вагітним доводиться лежати... у коридорах. У п’ятимісних палатах - по 8-10 жінок! “Після кожних пологів зал дезінфікується, має пройти визначений проміжок часу, перш ніж туди запустять нову породіллю. Але не завжди так виходить, бо якщо пологовий має приймати 3 тис. пологів на рік, а приймає 7 тис., то, зрозуміло, зростає ризик внутрішньолікарняних інфекцій”, - зауважують представники ГО “Відродження Перинатального центру у Львові”.

“Моя помічниця народжувала в одному із цих пологових. Від моменту госпіталізації до виписки пролежала у коридорі. У пологових бракує місця, щоб розмістити всіх породіль. Не дивно, що наші жінки їдуть народжувати до Польщі, - каже народний депутат Оксана Юринець. - Львівський перинатальний центр — не звичайний пологовий і не звичайна лікарня, де виходжують недоношених дітей. Тут надавали допомогу жінкам до, під час та після вагітності. У Львові осіло багато переселенців зі сходу. Якщо кількість населення зросла, то треба думати, де розмістити більшу кількість вагітних. В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запевнила, що шукатиме додаткові джерела фінансування довгобуду. Фінансування також має відбуватися з міського бюджету, бо 50% пацієнток перинатального — жительки Львова. Але важливо закласти окремим рядком питання про фінансування у держбюджет”.

Львівський перинатальний центр — перший в Україні. Саме тут вперше почали приймати партнерські пологи, вчити грудного вигодовування і проводити епідуральні анестезії. А малоінвазивні лапароскопічні втручання у випадку гінекологічних захворювань тут практикували... ще з кінця 1980-х рр.! У перинатальному діяло реанімаційне відділення для передчасно народжених діток, де виходжували навіть 500-грамових крихіток. Такі малюки болісно переживають транспортування у ліфті з поверху на поверх. Тепер же їх доводиться перевозити на далекі відстані.

Працівники перинатального кажуть, що закривати заклад не було потреби. Де-не-де треба було замінити двері і вікна, поклеїти нову плитку, поставити нову сантехніку. У найгіршому стані була каналізація — її треба було замінити повністю (попри те, що у 2000 році будівлю вже ремонтували). В одному з гінекологічних відділень з 12 палат дев’ять на початок реконструкції (до робіт генпідрядник приступив 4 жовтня 2013 року) були відремонтовані.

“Правоохоронні органи демонструють злочинну бездіяльність. Мали би знайти і покарати винних у руйнації найбільшого пологового будинку Львівщини, але цим не займаються”, - каже головний акушер-гінеколог департаменту охорони здоров’я ЛОДА, працівник Львівського перинатального центру Ігор Потапов.

“Підлягають ремонту не тільки три корпуси (пологовий, гінекологія і адміністративний), а ще й господарський блок, де розміщені котельня, кухня, пральня. Останнім взагалі ніхто не займається. Озвучувалися думки, що їжу і випрану білизну можна звідкись довозити, а перинатальний треба відкривати вже. Але як заклад буде функціонувати у такому обрубаному вигляді? У пологовому корпусі будівництво завершено на 70%. Цього року кошти на відновлення перинатального не надходили”, - повідомив “ВЗ” директор “Аеробуд-Захід”, філії ПрАТ “Аеробуд” Тарас Погребняк (за його словами, “Аеробуд-Захід” - один з 11 субпідрядників, що беруть участь у будівництві).

“Закривати об’єкт було великою помилкою. Треба було ремонтувати по корпусах. У кінці 2014 року мали розбомблене приміщення - без дверей, даху, вікон... У 2015 році з’ясувалося, що проектна документація писалася на коліні. У ній не йшлося про господарську частину, не були передбачені приміщення для навчання акушерів-гінекологів (на базі Львівського обласного перинатального центру до його закриття діяла кафедра акушерства і гінекології ФПДО ЛНМУ ім. Д. Галицького. - Авт.). Завдяки виділеним 45 млн. гривень один із корпусів (гінекологічний. - Авт.) завершено на 95% (утеплений, накритий дахом, всередині — поштукатурені стіни, проведено електрику, тепло- і водопостачання, замінені зовнішні мережі). Дійшли до етапу вентиляції. Залишається покласти підлогу, встановити ліфти і виконати оздоблювальні роботи. Адмінбудівлю лише почали реконструювати. Та й за господарський блок не брались. Щоб завершити роботи, необхідно близько 100 млн. гривень. Найважливіше — дати медикам приміщення для роботи. На початках працюватимуть на старому обладнанні, яке стоїть законсервоване або передане у тимчасове користування в обласну лікарню, - каже заступник голови ЛОДА Ірина Гримак. - У першому читанні було прийнято законопроект про бюджет з поправками профільного комітету Верховної Ради щодо виділення цих коштів. Сподіваємося, народні обранці проголосують за нього у другому читанні. Якщо з лютого-березня буде фінансування, за кілька місяців завершимо всі роботи”.

Схожі новини